Φως στο μυστηριώδες supernova
Τον Νοέμβριο του 1572 εμφανίστηκε στον ουρανό ένα έντονο φως από τον αστερισμό της Κασσιόπειας που έμεινε στον ουράνιο θόλο για 16 μήνες και ήταν τόσο λαμπρό που γινόταν ορατό ακόμη και την ημέρα. Ο δανός αστρονόμος Τίχο Μπράχε το μελέτησε και το ονόμασε «stella nova» (καινοφανές άστρο) θέτοντας για πρώτη φορά τον όρο στην επιστήμη, ενώ ταυτόχρονα οι παρατηρήσεις που έκανε για αυτό δημιούργησαν νέα δεδομένα στην αστρονομία ανατρέποντας τις κρατούσες θεωρίες της εποχής όσον αφορά τη φύση των άστρων. Διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και εντόπισαν το stella nova, που δεν ήταν άλλο από ένα υπερκαινοφανές άστρο (σουπερνόβα). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για σουπερνόβα «τύπου 1a». Οι εκρήξεις που παρατηρήθηκαν από τον Μπράχε προέρχονται από την κατάρρευση μικρών, πυκνών άστρων που ονομάζονται λευκοί νάνοι. Ο Μπράχε μετά την ανακάλυψη συνέχισε με εντατικούς ρυθμούς να παρατηρεί το Σύμπαν και οι μελέτες του αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στα οποία βασίστηκαν στη συνέχεια ο Κέπλερ, ο Γαλιλαίος και ο Νεύτων.

Η ενέργεια του χορού

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην πίστα ενός κλαμπ χορέψτε λίγο περισσότερο ή λίγο πιο έντονα από όσο συνήθως γιατί είναι πολύ πιθανό η λειτουργία του μαγαζιού να εξαρτάται άμεσα (και) από τον δικό σας χορό. Ηδη ξεφυτρώνουν στις ευρωπαϊκές πόλεις το ένα μετά το άλλο τα λεγόμενα eco-clubs τα οποία χρησιμοποιούν μια νέα οικολογική «αυτοτροφοδοτούμενη» πηγή ενέργειας που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την ενέργεια που παράγουν τα πόδια. Οι πίστες αυτών των κλαμπ είναι κατασκευασμένες από πιεζοηλεκτρικά υλικά τα οποία μετατρέπουν τους χτύπους των ποδιών σε ηλεκτρική ενέργεια. Στη φωτογραφία, η πίστα χορού του Watt, του πρώτου ecoclub στον κόσμο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό πριν από λίγες εβδομάδες στο Ρότερνταμ. Τη σκυτάλη πήρε το Βar Surya στο Λονδίνο και σύντομα αναμένεται να ανοίξουν και άλλα τέτοια κλαμπ σε όλον τον κόσμο. Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, τα eco-clubs διαθέτουν και συστήματα διαχείρισης και επεξεργασίας του νερού της βροχής το οποίο ανακυκλώνουν και χρησιμοποιούν στις τουαλέτες και σε άλλες λειτουργίες του κλαμπ.

Φάρμακο για το τζετ λαγκ

Ενα νέο φάρμακο το οποίο επαναφέρει τη σωστή «ρύθμιση» στο βιολογικό ρολόι μας θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το τζετ λαγκ. Το χάπι δρα μιμούμενο την επίδραση της μελατονίνης, της αποκαλούμενης ορμόνης του ύπνου, που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα σε τρία χρόνια. Αποτελέσματα δοκιμών του φαρμάκου που ονομάζεται tasimelteon, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Τhe Lancet», έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει το διάστημα του χρόνου που χρειάζεται το άτομο για να αποκοιμηθεί, ενώ παράλληλα προσφέρει περισσότερες ώρες ύπνου. Η νέα θεραπεία έχει παράλληλα πολύ λιγότερες πιθανότητες να συνδεθεί με πρόκληση εξάρτησης σε σύγκριση με συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του τζετ λαγκ, όπως τα βάλιουμ.

Τo πρώτο super ΡC

Τεχνικός της ΝVΙDΙΑ χειρίζεται τον πρώτο υπερ-υπολογιστή προσωπικής χρήσης στον κόσμο που κατασκεύασε η αμερικανική εταιρεία. Ως σήμερα οι υπερ-υπολογιστές είναι συστοιχίες εκατοντάδων ή και χιλιάδων υπολογιστών εγκατεστημένων σε τεράστια δωμάτια. Το Τesla Ρersonal Supercomputer που παρουσίασε η ΝVΙDΙΑ είναι στην ουσία ένα super ΡC που βασίζει τη λειτουργία του στην παράλληλη επεξεργασία μέσω πυρήνων που υπό κανονικές συνθήκες προορίζονται για τη ρύθμιση των γραφικών (αρχιτεκτονική CUDΑ). Τα συστήματα Τesla τρέχουν σε περιβάλλον Windows ΧΡ ή Red Ηat ή Suse Linux και κάθε επεξεργαστής διαθέτει 240 πυρήνες και αποδίδει 1 teraflop (ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτ.). Το ΡC που παρουσίασε η εταιρεία διέθετε τέσσερις επεξεργαστές, ένα πανίσχυρο μηχάνημα με 960 πυρήνες και απόδοση 4 teraflops! Σύμφωνα με τη ΝVΙDΙΑ, ο συγκεκριμένος υπερ-υπολογιστής αποδίδει 250 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό ΡC. Σε πρώτη φάση τα super ΡC θα κοστίζουν 6.000-15.000 ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό τους.

Ομορφο το σώμα; «Ασχημα» τα οικονομικά

Μπορεί μια γυναίκα που διαθέτει τον σωματότυπο της «κλεψύδρας» (μικρή μέση, στρογγυλοί γοφοί) και γενικά όσες γυναίκες διαθέτουν αναλογίες που προσελκύουν τα βλέμματα να έχουν επιτυχία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στον επαγγελματικόοικονομικό τομέα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ελίζαμπεθ Κάσχνταν, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Η ανθρωπολόγος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη φυσική δύναμη, που είναι πιο ανταγωνιστικές και μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα εντάσεις, δύσκολες καταστάσεις και στρες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών, οι οποίες όμως παράλληλα μεταφέρουν το λίπος από τους γοφούς στη μέση. Βέβαια το απόλυτο πρότυπο της θηλυκότητας και των τέλειων αναλογιών, η Μέριλιν Μονρόε, ανήκει μάλλον στις εξαιρέσεις αφού τα κατάφερε περίφημα στα επαγγελματικά της σε αντίθεση με τα προσωπικά της…

Γη (και Ηλιος) σε 5 δισ. έτη

Αστρονόμοι του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ρenn ανακάλυψαν έναν ακόμη εξωηλιακό πλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου έξι φορές μεγαλύτερο από τον Δία, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο γίγαντα ΗD 102272, ένα άστρο που βρίσκεται στην τελική φάση της αυτοκαταστροφής του. Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη του συστήματος επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει και δεύτερος πλανήτης, γεγονός το οποίο αν αποδειχθεί θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού θα είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κόκκινος γίγαντας με περισσότερους του ενός πλανήτες να τον περιβάλλουν. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως ότι η μελέτη του συστήματος θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το τέλος της Γης αφού ο Ηλιος έπειτα από 5,5 δισ. έτη αναμένεται να καταναλώσει τα «καύσιμά» του και να γίνει και αυτός ένας κόκκινος γίγαντας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν, όταν συμβεί αυτό, το μητρικό μας άστρο θα καταπιεί τον πλανήτη μας ή αν απλώς θα τον κάνει κάρβουνο.