Φοροδιαφεύγουν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΥΠΕΕ

Στο «κόκκινο» παραμένει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα παρά τους όποιους ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά οι «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία με τα κίνητρα που παρέχονται στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις λιανικών πωλήσεων από κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΥΠΕΕ, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι είχαν υποπέσει κατά μέσον όρο σε επτά φορολογικές παραβάσεις.

Στο «κόκκινο» παραμένει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα παρά τους όποιους ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά οι «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία με τα κίνητρα που παρέχονται στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις λιανικών πωλήσεων από κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΥΠΕΕ, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι είχαν υποπέσει κατά μέσον όρο σε επτά φορολογικές παραβάσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως απογοητευτικά αν σκεφθεί κανείς ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παραπαίουν το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζας δίνει καθημερινά εντολές στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να εντείνουν τους ελέγχους κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε όσες υπάρχουν στοιχεία ότι δεν αποδίδουν σωστά τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΥΠΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε τον Μάιο του 2008 ελέγχους σε 1.450

επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 3.420 παραβάσεις σε 570 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 39%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 35.199.899 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 27.609.998 ευρώ για εικονικά τιμολόγια και 6.164.901 ευρώ για ΦΠΑ που δεν είχε αποδοθεί και καταλογίστηκε, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.443.000 ευρώ για τη μη έκδοση παραστατικών στοιχείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ρίξει το βάρος της αύξησης των εσόδων εν μέρει και στο καλοκαιρινό «σαφάρι» το οποίο έχει εξαπολύσει από τις 9 Ιουνίου στην τουριστική αγορά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα διασκέδασης, συναυλίες με επώνυμους καλλιτέχνες, ταβέρνες, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, τουριστικά γραφεία, καταστήματα ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμηματοπωλεία κτλ.

Ηδη οι «Ράμπο» της ΥΠΕΕ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε περιοχές που παρουσιάζουν με γάλη τουριστική κίνηση, όπως νησιά και παραλίες της ηπειρωτικής χώρας, όπου αναπτύσσονται μεγάλες τουριστικές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και αναμένεται ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών και παραθεριστών. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη απομάκρυνση των 90 συναδέλφων τους από τα ελεγκτικά κέντρα και τη μετάθεσή τους σε εφορίες με εντολή του κ. Μπέζα λόγω «μειωμένης απόδοσης», οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ ασκούν με μεγαλύτερη ένταση το έργο που τους έχει ανατεθεί προκειμένου να μη βρεθούν και αυτοί σε κάποια άλλη υπηρεσία και να εξασφαλίσουν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk