Εναν εύκολο τρόπο να δανειστεί κάποιος άμεσα χρήματα ως το ποσό των 500.000 δρχ. αποτελούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί



Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί είναι λογαριασμοί καταθέσεων «σε πρώτη ζήτηση» και ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» λογαριασμών με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως. Δηλαδή, ο δικαιούχος-κάτοχός τους μπορεί να καταθέτει και να αναλαμβάνει οποιοδήποτε ποσό, οποτεδήποτε, χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς. Οι διαφορές των τρεχούμενων λογαριασμών από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου εντοπίζονται κυρίως στη χορήγηση καρνέ επιταγών το οποίο χρησιμοποιεί ο δικαιούχος του λογαριασμού κατά τις συναλλαγές του και στο ότι παρέχουν το δικαίωμα υπερανάληψης, δηλαδή δίνουν δανεικά ως το ποσό των 500.000 δρχ., εφόσον έχει χορηγηθεί κατόπιν αιτήσεως το δικαίωμα αυτό στον δικαιούχο του λογαριασμού.


Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί απευθύνονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε άτομα ανεξαρτήτως επαγγέλματος (μισθωτοί, επαγγελματίες, έμποροι κ.ά.), και όχι σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες, σύλλογοι, συνεταιρισμοί κ.ά.) και λειτουργούν ως ατομικοί και ως κοινοί λογαριασμοί.


Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να τηρεί σε κάθε τράπεζα έναν μόνο ατομικό και έναν κοινό τρεχούμενο λογαριασμό. Το άνοιγμα του λογαριασμού γίνεται με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον καταθέτη ότι κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από το άνοιγμα του λογαριασμού δεν έχει εκδώσει ακάλυπτες επιταγές και δεν θα χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό για εμπορικούς σκοπούς. Σε περίπτωση που ο καταθέτης μετά το άνοιγμα του λογαριασμού εκδώσει σε διάστημα 12 μηνών ακάλυπτες επιταγές συνολικού ποσού μεγαλύτερου των 200.000 δρχ. ή χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό για εμπορικούς σκοπούς, επιβάλλονται κυρώσεις που συνίστανται στη μη χορήγηση νέου καρνέ επιταγών για τους επόμενους 12 μήνες και στη μετατροπή του έντοκου λογαριασμού σε άτοκο για τους 12 προηγούμενους της παράβασης μήνες. Επειδή η χορήγηση καρνέ επιταγών διέπεται από αυστηρά νομικά και ηθικά κριτήρια, οι τράπεζες ελέγχουν την ακρίβεια της παραπάνω δήλωσης (ότι δεν έχουν εκδοθεί ακάλυπτες επιταγές) από τη «μαύρη λίστα» που εκδίδει η διατραπεζική εταιρεία πληροφοριών «Τειρεσίας». Παράλληλα, αν ο καταθέτης δεν είναι καταχωρισμένος στην «black list» που περιέχει τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών, είναι ενδεχόμενο οι τράπεζες να μη χορηγήσουν καρνέ επιταγών σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι άλλα στοιχεία, όχι «τύποις» απαγορευτικά, δεν προοιωνίζονται την καλή χρήση των επιταγών.


Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί είναι έντοκοι, με επιτόκια που διαφοροποιούνται από τράπεζα σε τράπεζα. Αλλες τράπεζες εκτοκίζουν με σταθερό επιτόκιο, δηλαδή με επιτόκιο που εκτοκίζει το υπόλοιπο του λογαριασμού ανεξάρτητα από το ύψος του, και άλλες με κλιμακούμενα επιτόκια, δηλαδή με επιτόκια που διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος του υπολοίπου. Η επιλογή του τρόπου εκτοκισμού, με σταθερό ή κλιμακούμενο επιτόκιο, από τον καταθέτη εξαρτάται από τις ειδικότερες διαχειριστικές ή επενδυτικές επιδιώξεις του και τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται από άλλα καταθετικά ή επενδυτικά προϊόντα.


Το δικαίωμα υπερανάληψης που προσφέρεται στους τρεχούμενους λογαριασμούς είναι η δυνατότητα του καταθέτη (εφόσον συμφωνήσει με την τράπεζά του) να «γυρίζει» χρεωστικό τον λογαριασμό του ως κάποιο ποσό, που, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 500.000 δρχ.


Πρόκειται ουσιαστικά για μορφή προσωπικού δανείου μέσω του λογαριασμού. Δηλαδή, αν ο καταθέτης έχει πιστωτικό υπόλοιπο 30.000 δρχ. και χρειάζεται για κάποια δαπάνη (π.χ. αγορά ηλεκτρικής συσκευής) ποσό 380.000 δρχ., μπορεί να «τραβήξει» από τον λογαριασμό του το επιπλέον ποσό των 350.000 δρχ. δημιουργώντας έτσι χρεωστικό υπόλοιπο – οφειλή 350.000 δρχ. Τα χρήματα αυτά μπορεί να τα «επιστρέψει» σε ορισμένο χρονικό διάστημα ­ συνήθως έξι μηνών ­ χωρίς να καταβάλει δόσεις αλλά όποτε έχει διαθέσιμο το οφειλόμενο ποσό.