▅ Αν ο κ. Τατούλης εξακολουθήσει να βάλλει εναντίον του, είναι βέβαιο πλέον ότι ο κ. Καραμανλής θα τον διαγράψει και θα προσφύγει στη Βουλή
▅ Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει την επόμενη εβδομάδα να εκτονώσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του
▅ Ο Πρωθυπουργός θέλει να προλάβει μια αντίστοιχη κίνηση από το ΠαΣοΚ και να καταστείλει τις κινήσεις αμφισβήτησης από βουλευτές της ΝΔ
Σανίδα σωτηρίας στη Βουλή θα αναζητήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να στεγανοποιήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και να εξουδετερώσει τις πιέσεις που δέχεται για ανασχηματισμό. Αναζητώντας ακόμη πολιτικές πρωτοβουλίες που θα του προσφέρουν διέξοδο από την κρίση ο κ. Κ.Καραμανλής μελετά σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε πριν από ένα χρόνο από την Εθνική Αντιπροσωπεία, προλαμβάνοντας μια αντίστοιχη κίνηση από το ΠαΣοΚ, όπως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, αλλά και καταστέλλοντας ταυτόχρονα τις κλιμακούμενες κινήσεις αμφισβήτησής του από βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Β.Πολύδωρας και ο κ. Π. Τατούλης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν απέκλειαν χθες, αλλά ούτε και επιβεβαίωναν αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πάντως ότι ο κ. Καραμανλής δεν χρησιμοποιεί μικροκομματικά τους θεσμούς.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής μελετά να ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του εντός των τριών προσεχών εβδομάδων, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου που ξαναρχίζουν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, για να μη χρειαστεί έκτακτη σύγκλησή της.

Αυτό που δεν έχει ακόμη κριθεί είναι αν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει ως τότε στην καρατόμηση του πρώτου βουλευτή που θα διαφοροποιηθεί από τις κυβερνητικές θέσεις, για να επιδιώξει αμέσως μετά ένα νέο ξεκίνημα με 151 βουλευτές, ή αν θα ξεκινήσει τη διαδικασία θεωρώντας ότι τον στηρίζουν 152 βουλευτές, προσπαθώντας να πείσει και τον κ. Τατούλη να μη συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν ο βουλευτής Αρκαδίας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξακολουθήσει να βάλλει κατά του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, είναι βέβαιο πλέον ότι ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει στη διαγραφή του και στη συνέχεια θα καταφύγει στη Βουλή για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι αποτελεί πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αλλά και στην περίπτωση που ο κ. Τατούλης παραμείνει σιωπηλός και πειθαρχημένος, ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει και πάλι την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του, καθώς με την πρωτοβουλία αυτή:

* Διακόπτει τις πιέσεις των υπουργών του για ανασχηματισμό και ακυρώνει την έντονη φημολογία που υπάρχει για κυβερνητικές αλλαγές, ακόμη και σε υπουργικά γραφεία. Πηγαίνοντας στην τριήμερη διαδικασία της Βουλής ουσιαστικά καλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές του να στηρίξουν και να αποδεχθούν όλα της τα μέλη και να πάψουν να τα αμφισβητούν.

* Προλαμβάνει την πρόταση δυσπιστίας από το ΠαΣοΚ που για την κυβέρνηση θεωρείται σίγουρη ως τον Δεκέμβριο (δεν θα μπορεί πλέον να υποβληθεί προτού παρέλθουν έξι μήνες).

* Επανασυσπειρώνει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αναγκάζοντας όλους τους βουλευτές να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο επί τρεις ημέρες. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει ξανά αμφισβήτηση του κυβερνητικού έργου από βουλευτή τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα, από τη στιγμή που θα το στηρίξει με την ψήφο του.

* Θα επιχειρήσει μέσω της αντιπαράθεσης που θα έχει με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου να ακυρώσει τα χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ που οικοδομεί και πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του δείχνουν ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει την επόμενη εβδομάδα να εκτονώσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για να προετοιμάσει και το κλίμα της πρωτοβουλίας του να αναζητήσει «σωσίβιο» στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους βουλευτές του Γ΄ Θερινού Τμήματος και παρά την απουσία των κκ. Τατούλη και Πολύδωρα – έχουν ήδη ειδοποιήσει ότι δεν θα παραστούν- θα προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό τους, χαρακτηρίζοντάς τους όλους «υπουργήσιμους». Ο Πρωθυπουργός θα διαψεύσει την πεποίθηση που του αποδίδεται πως «η κυβέρνηση δεν έχει πάγκο», τονίζοντας ότι θεωρεί αρκετούς βουλευτές του ικανούς να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι η αξιοποίηση της κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά και του κ. Α. Παπαληγούρα αποδεικνύει πως η πολιτική καριέρα του υπουργού δεν τελειώνει όταν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, όπως πιστεύουν αρκετοί πρώην υπουργοί της ΝΔ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κορυφαίοι υπουργοί που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό τόνιζαν χθες ότι το σενάριο της ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή διακινείται από το ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να το εγκαταλείψει ο Πρωθυπουργός. Επίσης παρατηρούσαν ότι έτσι κι αλλιώς η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου όπου θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος προϋπολογισμός.