ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλγαρία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει σε προσχέδιο έκθεσής της το «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 610 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κετέθεσε την έκτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ.

Η ετήσια έκθεση προόδου για τη Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου, διέρρευσε ήδη στα μέσα ενημέρωσης προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Σόφια. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αυστηρότερη έκθεση που έχει συντάξει η Επιτροπή για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Αντίστοιχη έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί και για τη Ρουμανία, για την οποία, ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις για τα προβλήματα διαφθοράς δεν προβλέπεται «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να υιοθετήσουν την προσεχή εβδομάδα για τη Βουλγαρία και δεύτερη έκθεση για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στην έκθεση για τη Βουλγαρία επισημαίνεται το « μέγεθος της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που επιδεινώνουν τα γενικά προβλήματα αδυναμίας της κυβέρνησης και του δικαστικού συστήματος ». Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες αποφάσισαν, όπως αναφέρεται, να αποκλείσουν τέσσερις υπηρεσίες της Βουλγαρίας από τη διαχείριση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, «παγώνοντας» προενταξιακά κονδύλια ύψους 610 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της «πίτας» αποτελείται από τα κονδύλια που προορίζονται για το πρόγραμμα ΡΗΑRΕ (πρόγραμμα που κοινοτικής ενίσχυσης χωρών της Κεντρικής Ευρώπης πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ). Επισημαίνεται επίσης ότι η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει οριστικά ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ως τον προσεχή Νοέμβριο. « Χρειάζεται άμεση δράση καθώς η προθεσμία για τη σύμβαση των συγκεκριμένων κονδυλίων πλησιάζει και έπειτα από αυτή την ημερομηνία τα χρήματα θα χαθούν » επισημαίνεται. Oι Βρυξέλλες καλούν τη Σόφια να « εξυγιάνει τον κυβερνητικό της μηχανισμό » και να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις « δεν καταλήγουν σε διεφθαρμένους αξιωματούχους που δρουν σε συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα ». Τα κονδύλια ύψους 610 εκατ. ευρώ «πάγωσαν» κατόπιν σχετικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLΑF). Τμήματα της έκθεσης της ΟLΑF διέρρευσαν στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων καθώς γινόταν αναφορά σε ύπαρξη «πολιτικής προστασίας» για αυτούς που εμπλέκονται στην κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Από τους «πρωταγωνιστές» της έκθεσης της ΟLΑF είναι και δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή. Ο ένας εκ των δύο, ωστόσο, είχε στηρίξει οικονομικά στο παρελθόν την προεκλογική εκστρατεία του βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Η αντιπολίτευση καταθέτει συχνά προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Στανίσεφ, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαιτέρως «θερμό», χωρίς να αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.