Από οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας κι αν θαυμάζει κανείς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα συναισθήματα και το δέος που αισθάνεται είναι πάντοτε τα ίδια. Οφείλουμε να ομολογήσουμε όμως ότι κάποια μέρη είναι περισσότερο προνομιακά και ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα το rooftop του εξαιρετικού The Dolli. Δεν είναι μόνο η εγγύτητα τα πεντάστερου ξενοδοχείου στο μνημείο που κάνει τη διαφορά, αλλά και η συγκεκριμένη τοποθεσία του που βάζει στο «κάδρο» και τη γοητευτική Πλάκα, την ομορφότερη γειτονιά της πρωτεύουσας, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως μαγευτικό αποτέλεσμα.
Σε αυτό λοιπόν το σπάνιο μέρος της πόλης βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά ώστε να απολαύσουμε τη μαγειρική συνεργασία του Σπύρου Βαρελά, chef του The Dolli, ο οποίος εκτελεί τις συνταγές, και του Σάκη Τζανέτου, executive chef του ομίλου Grecotel, που τις εμπνέεται – μπόνους τα γλυκά που δοκιμάσαμε διά χειρός Θέµη Χαρδαβέλα, pastry chef του ξενοδοχείου. Το μενού λοιπόν είχε αστακό, τέλεια εκτελεσμένο, με μια γιορτινή διάθεση, καθώς σερβιρίστηκε με κυδώνια, γλυκοπατάτες και κάστανα, μέσα σε μια σάλτσα από Vinsanto.
Πρόκειται για ένα πιάτο που ενώνει τη θαλασσινή γεύση με τα χειμωνιάτικα, και κυρίως τα χριστουγεννιάτικα αρώματα, στα οποία έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα κρεατικά των γιορτών. Η έκπληξη όμως ήταν ότι λειτουργούν το ίδιο καλά – πολλοί θα υποστήριζαν και πιο γευστικά – με τον αστακό. Η γλυκιά, λεπτή και βουτυράτη γεύση του τελευταίου δημιουργεί ιδανική αντίθεση με το ελαφρώς όξινο κυδώνι. Από την άλλη, «δένει» αρμονικά με τα κάστανα και τη γλυκοπατάτα ως προς τη γλυκύτητα, φέρνοντας κοντά τη θαλασσινή με την ξεκάθαρα γήινη γεύση. Οπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα πιάτο που πραγματικά τα έχει όλα, από αυτά που μας έχει συνηθίσει πλέον ο σεφ Σάκης Τζανέτος. Επιπλέον, είναι και αρκετά εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι!
Τέχνη και γιορτινή ατμόσφαιρα
Εκτός όμως από γαστρονομικός προορισμός και πέρα από τη διαχρονική γοητεία της Ακρόπολης και τις πεντάστερες υπηρεσίες του, το The Dolli έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στον επισκέπτη του. Κατ’ αρχάς, οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, το διατηρητέο Μέγαρο Καλλιμασιώτη (1925) στην οδό Μητροπόλεως, είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων σχεδιάσει και τη μετατροπή των πάλαι ποτέ Ανακτόρων σε κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ οι εσωτερικοί του χώροι αναδιαμορφώθηκαν ώστε να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Επιπλέον, ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης ανέλαβε μεταξύ άλλων τον χώρο του rooftop, δημιουργώντας μια πρόταση πραγματικά εξαιρετική, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο τη χωροθέτηση της πισίνας, στην οποία αντικατοπτρίζεται ο Ιερός Βράχος με τα παραδοσιακά σπίτια της Πλάκας ακριβώς από κάτω.
Το εικαστικό ενδιαφέρον που προσφέρει ο χώρος ενισχύεται από τα σπάνια έργα τέχνης που διακοσμούν το εσωτερικό του, όπως είναι τα κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο και του Ζαν Κοκτό, καθώς και αυθεντικά αντικείμενα design, συλλεκτικά έπιπλα και φωτιστικά των François Xavier & Claude Lalanne.
Ο χώρος της βιβλιοθήκης προσφέρει καταφύγιο στους λάτρεις των εκδόσεων και της ανάγνωσης, ενώ ειδικά αυτές τις ημέρες των εορτών οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με διάφορα WOW happenings, όπως αποκαλούνται.
Οι άνθρωποι του The Dolli μάς καλούν όλους να γίνουμε μέρος των τελετουργικών και να ανακαλύψουμε μαζί τους τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις με την υπογραφή του μοναδικού ξενοδοχείου, είτε πρόκειται για τα μαγευτικά χειροποίητα στολίδια, την απογειωτική μουσική, τα πλούσια μενού, τις εκλεκτές απολαύσεις, τα εντυπωσιακά δώρα ή τις άλλες εορταστικές εκπλήξεις.
Γιορτινό tea time με έντεχνα μαγειρεμένα αλμυρά πιάτα και χειροποίητα επιδόρπια, καθώς και ένα ακαταμάχητο χριστουγεννιάτικο ζαχαροπλαστείο με νοσταλγικές γεύσεις, σπιτικούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα και παλιά αθηναϊκά γλυκά είναι από τις λιχουδιές που μπορούμε από τώρα να απολαύσουμε, ενώ τέσσερα πολύ ιδιαίτερα μενού μάς περιμένουν για τα ρεβεγιόν και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.