«Μην ελπίζετε»…
Να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει με τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και να σταματήσει το «καραβάνι» των συνταξιούχων πρoς τα δικηγορικά γραφεία επιχειρεί ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Ü Η γενική αρχή που υποστηρίζει είναι ότι: «Το ΣτΕ έκρινε για όσες υποθέσεις είχαν αχθεί στα δικαστήρια μέχρι τη στιγμή που εξέδωσε την απόφασή του τον Ιούνιο του 2015. Καμιά άλλη δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Το ΣτΕ είπε μόνο για αυτές που έχουν κριθεί. Αποφάνθηκε πως δεν πρέπει να θίγεται το δημόσιο συμφέρον και περιόρισε το πλαίσιο προστασίας μόνο σε όσους ήδη είχαν κάνει προσφυγές». Ü Οσον αφορά τις δικαστικές αγωγές, κύκλοι του υπουργού εξηγούν: Το Δημόσιο υποχρεούται να εξαντλεί τα ένδικα μέσα τα οποία κατατίθενται από την αρμόδια νομική υπηρεσία, υπό την εποπτεία του ΝΣΚ, χωρίς να υπάρχει καμία πολιτική εμπλοκή, ενώ οι αποφάσεις Μονομελών Πρωτοδικείων που έρχονται σε προφανή αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ (π.χ. επιδικάζουν αναδρομικά πριν από το 2015 για αγωγές που ασκήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2015) το αν τελικά θα ευδοκιμήσουν θα κριθεί σε επόμενο δικαστικό βαθμό. Ü Με άλλα λόγια, «μην ελπίζετε»…
Το deal…
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι – Ελλάκτωρ με 60% και J&P Αβαξ με 30% – θα αποκτήσουν το υπόλοιπο 10% της Αττικής Οδού που μεταβιβάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου (σκίτσο) δέχτηκε πρόταση από ένα επενδυτικό fund,  αλλά Ελλάκτωρ και Αβαξ άσκησαν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης και προσέφεραν το ίδιο ποσό με το fund, με αποτέλεσμα η τράπεζα να δώσει τα χέρια μαζί τους. Το ποσό εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στα 60 εκατ. ευρώ. Το 10% της Αττικής Οδού είχε περιέλθει στην Πειραιώς όταν είχε αποκτήσει το ενεργητικό της «καλής» Αγροτικής.
…και η δύσκολη συνέχεια
Είναι άλλη μια συμφωνία για την πώληση μη τραπεζικών assets που ενισχύει τα κεφάλαια της Πειραιώς. Απλώς θα πρέπει να επισημανθεί πως ακόμη και αυτή η «εύκολη» μεταβίβαση, δεδομένου ότι η Αττική Οδός έχει ακόμη μπροστά της μια πενταετία παχυλών μερισμάτων για τους μετόχους της, χρειάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί, γεγονός που αναδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας για πιο σύνθετα deals που ενέχουν και μεγαλύτερο ρίσκο για τους αγοραστές.
Ευκαιρίες στην Ελλάδα
Yπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα ανάλογες με το εξωτερικό για να εργαστεί κανείς και να προοδεύσει, ήταν η απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου σε ερώτηση ενός εκ των νέων πτυχιούχων που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Project Future» της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ü Ο κ. Μεγάλου βρέθηκε στην έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, άκουσε τους νέους και έδωσε συμβουλές με βάση την εμπειρία του σε μια ανοικτή συζήτηση που κράτησε επί μακρόν. Oπως είπε, το Project Future δημιουργήθηκε ακριβώς με στόχο να ενισχυθούν οι εμπειρίες, οι δεξιότητες και ως εκ τούτου οι ευκαιρίες των νέων ανθρώπων να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας και να μείνουν στην Ελλάδα.
H Λαγκάρντ…
«Οι ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα». Την προτροπή έκανε την περασμένη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στη Σιγκαπούρη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα έκανε τις συναλλαγές «αμεσότερες, ασφαλέστερες, φθηνότερες και πιθανόν ημι-ανώνυμες».
…ο Ρουμπινί…
Δεν είχε προλάβει να διαβάσει, φαίνεται, η γαλλίδα αξιωματούχος το άρθρο με τίτλο: «Τα κρυπτονομίσματα απέτυχαν και το blockchain ακόμα δεν έχει αποδειχθεί χρήσιμο» που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην κατάθεση του Νουριέλ Ρουμπινί ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας και συγκεκριμένα στις παρατηρήσεις του διάσημου καθηγητή του New York University ότι οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι συγκεντρωμένες στα χέρια ελαχίστων, καθιστώντας τα μνημεία ανισότητας και πολύ ευάλωτα σε χειραγωγήσεις.
…και τα λάθη
Είναι διαπιστωμένη μια… διαφορά φάσης της Λαγκάρντ και με την επικαιρότητα και με την πραγματικότητα. Θύμα των εσφαλμένων αρχικών εκτιμήσεών της για τους περιβόητους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και εν γένει για τις προβλέψεις του πρώτου προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έπεσε ένας ολόκληρος λαός.