Σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το μέλλον του τόπου, για τους νέους και τα παιδιά. Πρώτα ανακοινώνεται, από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κυρανάκη, η πρόταση να μειωθεί το κόμιστρο των ταξί τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ώστε να μεταφέρονται στα σπίτια τους με ασφάλεια οι μεθυσμένοι νεαροί. Παρότι γέλασαν και οι πέτρες με την ιδέα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέρριψε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί, ο κ. Κυρανάκης επιμένει. Γνωρίζει κάτι που μας διαφεύγει;

Η συγκεκριμένη πρόταση υποδηλοί αφέλεια – την προσπερνάμε. Η επόμενη όμως, την οποία εισηγήθηκε ειδική επιτροπή επιστημόνων στον Πρωθυπουργό, περί της δημιουργίας τεχνικών γυμνασίων φανερώνει απόλυτη και επικίνδυνη άγνοια. Στο σκεπτικό της πρότασης για τη δημιουργία 10 πιλοτικών τεχνικών γυμνασίων αναφέρεται ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αποτροπή της «διαρροής μαθητών» από τα σχολεία, κοινώς, θα περιοριστεί ο αριθμός των παιδιών που δεν ολοκληρώνουν τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

«Η μαθητική διαρροή είναι βασική ένδειξη ότι ένας νέος δεν πέτυχε στο σχολείο και κινδυνεύει να μην πετύχει και στην ενήλικη ζωή. Συχνά συνδέεται με άλλα αρνητικά φαινόμενα, όπως η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων, η φτώχεια και η ανεργία».

Οπότε, για να μη γίνει παραβατικό ένα παιδί ηλικίας 12-15 ετών, το στέλνουμε «να μάθει μια τέχνη». Αναρωτιέμαι αν οι εισηγητές της πρότασης έχουν μπει, έχουν διδάξει ποτέ σε τεχνικό λύκειο. Παλαιότερα, οι απόφοιτοι γυμνασίου που δεν είχαν τα φόντα να συνεχίσουν στο γενικό λύκειο συνέχιζαν στο τεχνικό. Δεν ήταν κουμπούρες, κοινωνικοί ήταν οι λόγοι που τους εξανάγκαζαν σε αυτή την επιλογή.

Πολλές δεκαετίες αργότερα, η τεχνική εκπαίδευση του λυκείου στην Ελλάδα εξακολουθεί να πασχίζει να αποκτήσει ισότιμη θέση με τη γενική. Παραμένει δεύτερης κατηγορίας. Μαθητές τεχνικών λυκείων από ευρωπαϊκές χώρες που έρχονται μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών σε ελληνικά τεχνικά λύκεια εντυπωσιάζονται από τα μουσειακά είδη που συναντούν στα ελληνικά σχολεία, με τον απηρχαιωμένο ως ανύπαρκτο εξοπλισμό, με την απουσία εργαστηρίων κ.λπ.

Αυτό λοιπόν το αποτυχημένο μοντέλο των τεχνικών λυκείων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να το επεκτείνει και στο γυμνάσιο, δημιουργώντας γκέτο για παραβατικά παιδιά. Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι ως διά μαγείας θα δημιουργηθούν στα τεχνικά γυμνάσια, και αφού προηγουμένως θα έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, high tech ξυλουργεία, μηχανουργεία, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, που θα προσελκύουν τα παιδιά; Κοροϊδευόμαστε;