Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Είναι Παρασκευή βράδυ και σε μια στοά της οδού Λέκκα αναρωτιέμαι τι πίνουν οι θεοί. Αμβροσία και κρασί μάλλον οι περισσότεροι, αλλά εδώ στο Budoo Urban Thai οι ινδικές θεότητες καλοπερνάνε, αφού έχουν να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ. Προς τιμήν του Αγκνι, που είναι θεός της φωτιάς, τα κοκτέιλ […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό ήταν οι βασικές γεύσεις ως το 1908, που ο ιάπωνας χημικός Κικουνάε Ικέντα μίλησε για τη γεύση ουμάμι, ενώ μόλις το 2000 εντοπίστηκαν επάνω στη γλώσσα οι ειδικοί κάλυκες που την ανιχνεύουν. Πόσο μπροστά ήταν οι Ιάπωνες, θα πεις. Χα! Εχω στα χέρια […]
12λοξές ροδέλες κολοκυθιού 12λοξές φέτες μπαγκέτας 2κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο ½φλ. ρικότα 1 κ.γ. φύλλα βασιλικού EKTEΛΕΣΗ Αλείφουμε τις ροδέλες του κολοκυθιού και του ψωμιού με το λάδι και αλατίζουμε. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά. Αλατίζουμε τη ρικότα και τη μοιράζουμε στο ψωμί. Βάζουμε από πάνω 1 ροδέλα κολοκυθιού και τελειώνουμε με τον βασιλικό. […]
Η Ρίγανη Ταϋγέτου από το Βασιλάκιον Λακωνίας συλλέγεται στις βραχώδεις πλαγιές του Ταϋγέτου και έχει εξαιρετικό άρωμα και δυνατή γεύση. Μονεμβασίτης Αθανάσιος, Βασιλάκιον Λακωνίας, τηλ. 6977 294 283. Σε παντοπωλεία και ντελικατέσεν. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Iουλίου 2015.
Ενα γλυκό κουταλιού από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου βρασμένα μόνο με ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Η έντονη γλυκόξινη γεύση του μοιάζει με του βύσσινου, ενώ τα πέταλά του θέλουν μάσημα για να βγάλουν όλη τους τη γεύση. Εργαστήριο γεύσεων Yiam, Αύρα Πανουσοπούλου, Αγιά Λάρισας, τηλ. 24940 22225. Σε παντοπωλεία και ντελικατέσεν. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την […]
Ενα γλυκό κουταλιού από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου βρασμένα μόνο με ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Η έντονη γλυκόξινη γεύση του μοιάζει με του βύσσινου, ενώ τα πέταλά του θέλουν μάσημα για να βγάλουν όλη τους τη γεύση. Ταιριάζει με τα παγωτά, το γιαούρτι και τη σοκολάτα. Εργαστήριο γεύσεων yiam, Αύρα Πανουσοπούλου, Αγιά Λάρισας, τηλ. 24940 22225. […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πριν από λίγα χρόνια σε ένα ταξίδι στην Ιταλία είχα συναντήσει μια μεγάλη μορφή της γαστρονομίας, τον Ντάριο Τσεκίνι, έναν περίφημο εστιάτορα και μεταμοντέρνο χασάπη που καθώς υψώνει στον αέρα τα μαχαίρια του για να τεμαχίσει το κρέας τραγουδά άριες από όπερες και απαγγέλλει αποσπάσματα από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Ο […]
Ηταν αργά το απόγευμα μιας καλοκαιρινής ημέρας, εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ενας γνωστός και αξιοσέβαστος δικηγόρος του Ρεθύμνου κλείδωσε το γραφείο του και βγήκε στον δρόμο. Λίγο πιο κάτω είδε έναν φίλο του, ευυπόληπτο καταστηματάρχη που κατέβαζε τα ρολά του μαγαζιού του. Επιτάχυνε το βήμα του. Πήγε δίπλα του, κοίταξε αριστερά-δεξιά […]
«Η παιδική μνήμη διαθέτει εγχάρακτες καταγραφές πολλών κιλών κοπανιστής, από την εποχή που στο οικογενειακό μας μπακάλικο ο πατέρας μου εμπορευόταν λιανικώς και χονδρικώς τη δική του παραγωγή» λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο βιβλίο του «Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές», σχετικά με αυτό το ιδιαίτερο μυκονιάτικο τυρί. Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε […]
«Will make you smile» ήταν η υπόσχεση του Loukumami από την ημέρα που άνοιξε και την τήρησε με ζεστά, τραγανά ισπανικά churros, αφράτα γαλλικά beignets και παραδοσιακούς ελληνικούς λουκουμάδες! Τώρα, η αφράτη γαλλική ζύμη beignet αγκαλιάζει αλμυρές λιχουδιές δημιουργώντας απολαυστικά Βeignet Sandwiches σε τέσσερις διαφορετικές γευστικές παραλλαγές: γαλοπούλα, προσούτο, τόνο και veggie. Loukumami: Πανεπιστημίου 44, […]
Το Bushmills Irish Whiskey, που είναι ειδικά αποσταγμένο στο παλαιότερο αποστακτήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, στην κομητεία Αντριμ, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ιρλανδική μάρκα ουίσκι παγκοσμίως. Επιλέξτε ανάμεσα στα Bushmills Original, Bushmills Black Bush, Bushmills 10 Year Old Single Malt, Bushmills 16 Year Old Single Malt.Σε επιλεγμένες κάβες.
Τη 17η Νοεμβρίου του 1869, ημέρα των επίσημων και μεγαλόπρεπων εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ, ηγεμόνες από όλη την Ευρώπη ταξίδεψαν μέχρις εκεί για να ζήσουν ιδίοις όμμασιν την ιστορική στιγμή. Ανάμεσά τους και η αυτοκράτειρα της Γαλλίας Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντος Γ’. Στη διαδρομή από τη Γαλλία μέχρι την Αίγυπτο, σταμάτησε ενδιάμεσα στην Κωνσταντινούπολη, […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πήγα στην «Τρουβίλ της Ελλάδος, το όνειρο όσων αναπνέουν το καλοκαίρι τη σκόνη των Αθηνών και ψήνονται», στις Σπέτσες δηλαδή, όπως τις περιέγραφε ο λογοτέχνης Κώστας Ουράνης το 1925. Μια εκδρομή-καλωσόρισμα του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια της οποίας είχα τη μεγάλη τύχη να μείνω στο αριστοκρατικότερο ξενοδοχείο της Μεσογείου, το Poseidonion Grand […]
Στο Balthazar, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Τσόχα, στους Αμπελοκήπους, βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους κήπους της πόλης. Εδώ, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας ανέλαβε να σχεδιάσει το μενού και να δημιουργήσει ελληνικά fusion πιάτα. Δοκίμασα πολλά αλλά ξεχώρισα τη σαλάτα κινόα με καπνιστό σολομό, την κρέμα μανούρι με ιμάμ Ανατολής και Δύσης, τα κεφτεδάκια με […]
Ενα τηγάνι στολισμένο με καπ κέικ διά χειρός Σοφίας Λυρώνη μετρά τον χρόνο και στολίζει την κουζίνα (www.sofis-candles.gr).
Αν θέλεις να πας δεν θα βρεις μια ταμπέλα που να το σηματοδοτεί. Κατεβαίνεις απλώς την οδό Πραξιτέλους και πηγαίνεις στον αριθμό τριάντα. Εκεί, το κτίριο του 1919 όπου στεγαζόταν το μαγειρείο Δωρίς μεταμορφώθηκε σε ένα ζεστό all day bar. Ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης – οι δύο από τους πέντε clumsies – […]
Στο βιβλίο «My Sweet & Skinny Life», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, η σεφ ζαχαροπλαστικής και πτυχιούχος διατροφολόγος Μαρίσα Τσόρτσιλ δίνει συνταγές για κάθε είδους γλυκό με έκπτωση στις θερμίδες αλλά καθόλου στη γεύση! *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.
Breadsticks από τη Royal Deli με κεφαλοτύρι και δενδρολίβανο, ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα πλατό τυριών, σαλάτες, ντιπ και λευκό κρασί (www.royaldeli.gr). Το Παντοπωλείον της μεσογειακής διατροφής: Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ. 210 3628 738.
Βράδυ καλοκαιριού και στους δρόμους, τις πλατείες και τα κανάλια της Βενετίας επικρατεί αλεγρία. Είναι η τρίτη Κυριακή του Ιουλίου και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της Festa del Redentore (Γιορτή του Λυτρωτή). Κάτω από έναν κατάφωτο από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα ουρανό, δίπλα σε γόνδολες φωτισμένες με φαναράκια και λαμπιόνια, ντόπιοι και επισκέπτες τρώνε […]
Στην Ολύμπου, στα Λαδάδικα, στη Μητροπόλεως και στην Αριστοτέλους, στην εποχή της Μεταπολίτευσης και έπειτα στη λάμψη των 90s διαδραματίζεται το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Το μαγειρείο των αισθήσεων». Στα θεσσαλονικιώτικα στέκια του παρελθόντος και του παρόντος τριγυρνάει λοιπόν ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Απόστολος, ένας νεαρός ζωγράφος με ταλέντο στη μαγειρική, που φτιάχνει ιδιαίτερα πιάτα […]