Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα κυριαρχεί στο Αιγαίο και η άνθηση του εμπορίου αφορά βέβαια και τα τρόφιμα.
1 κ.γ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο 1 κ.γ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο 3 ώριμα νεκταρίνια, σε κομμάτια 3 ντομάτες, σε ροδέλες 1/2 φλ. φύλλα βασιλικού, χονδροκομμένα Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε το μπαλσάμικο με το λάδι. Σε μια πιατέλα αραδιάζουμε τα νεκταρίνια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Γαρνίρουμε με τον βασιλικό και σερβίρουμε. […]
Ενα πέταλο καρφωμένο στο Αιγαίο είναι η Μήλος. Αν πας θα αγαπήσεις τις αντιθέσεις της, τα σκληρά τοπία της και την τρυφερή της ηρεμία, τις ιδιαιτερότητες και τα καλωσορίσματά της. Θα πας στο Κλίμα, το φημισμένο ψαροχώρι της Μήλου με τα πολύχρωμα σύρματα (διώροφα χτίσματα σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια όπου προφύλασσαν τις βάρκες τον […]
Το «Μπουκιά και συχώριο», του Ηλία Μαμαλάκη απέκτησε πρόσφατα κι άλλη στέγη στο Μαρούσι (Αιγιαλείας 27-31, Παράδεισος, τηλ: 210 6893444). Μετά από τα εστιατόρια σε Ν. Ερυθραία, Ψυχικό, Ανοιξη και Κολωνάκι, ένα ακόμη «Μπουκιά και Συχώριο» λοιπόν άνοιξε τις πόρτες του για να ξεκινάμε την ημέρα μας με νοστιμότατες πίτες και αρωματικούς καφέδες και να […]
Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο τα ολέθρια αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά τα χέρια και τα πόδια σας δεν βρίσκουν ησυχία. Εχουν τη δική τους ζωή και κινούνται ακατάπαυστα σαν να ήθελαν να τρέξουν ή να καταπιαστούν με χειρωνακτικές δουλειές.
«Αφθονα φρούτα και λαχανικά, περπάτημα, επαφή με τη φύση, έλεγχος του στρες» είναι το μάντρα που επαναλαμβάνουν οι ειδικοί για να συνοψίσουν τις συμβουλές οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας μας.
Ο Γιάννης Καμπούρης είναι ο δραστήριος παραγωγός του εκλεκτού ελαιολάδου Elawon, το οποίο έχει βραβευθεί διεθνώς για τις σημαντικές ιδιότητές του. Τώρα πέρασε και στην παραγωγή μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά σε πολύ ωραία συσκευασία. Και τα τέσσερα μονοποικιλιακά μέλια του (θυμαρίσιο, από άνθη πορτοκαλιάς, από καστανιά και από έλατο) είναι θαυμάσια. Το μέλι της […]
Πώς γίνεται να μην έχει κάποιος να φάει, να λιμοκτονεί, να μετράει τα κέρματα προτού πάει στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσει και όμως να παχαίνει;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ αποφάσισαν να αποδείξουν με στοιχεία το κλισέ που λέει πως «το διάβασμα κάνει καλό».
Η άνοια είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση στις διανοητικές και κοινωνικές ικανότητες σε βαθμό που επηρεάζεται η καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου.
Ένα φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας με τίτλο «Window to Greece» πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 30 Οκτωβρίου από το Προξενείο της Ελλάδας στην Κίνα. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε στην Γκουανγκζού, μια πόλη 18 εκατομμυρίων κατοίκων στη νότια Κίνα, σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κίνας. Ηταν μια πρωτοβουλία του έλληνα Πρόξενου κ. Τασσιόπουλου που είχε σαν […]
Στη διασταύρωση των οδών Υπαπαντής και Μητροπολίτου Μελετίου στην Καλαμάτα βρίσκεται το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη. Ενα μαγαζί που άνοιξε για πρώτη φορά το 1958 για να μετατραπεί σύντομα σε οινοπαντοπωλείο από τον ιδιοκτήτη του Γρηγόρη Χρυσομάλλη. Τα χρόνια πέρασαν και το 2014 το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη έγινε ένα σύγχρονο παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο. Μάλιστα, στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από […]
Τα πρόσφατα στοιχεία είναι ανησυχητικά σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές: 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη και το 8% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχουν από αυτές.
Τα έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο Φεριάν Αντριά, τα έλεγε και ο Αλέν Ντυκάς πως το μέλλον της γαστρονομίας έχει ρίζες στο Περού. Και όντως εδώ και πέντε χρόνια περίπου η πιο δημοφιλής τάση στη γεύση είναι η κουζίνα Nikkei. Πρόκειται για το πάντρεμα δυο διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών που προέκυψε όταν τον 19ο αιώνα […]
Οι εναλλακτικές θεραπείες πολλές φορές αντιμετωπίζονται με καχυποψία - τις περισσότερες φορές επειδή δεν ξέρουμε πολλά για αυτές.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Εβρεχε σήμερα από το πρωί και δεν είχα καθόλου όρεξη να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ηθελα κάτι χνουδωτό να με ζεσταίνει και κάποιος να μου φέρει πρωινό στο κρεβάτι. Πέρασαν από τη σκέψη μου μυρωδάτοι καφέδες, ζεστά ψωμάκια, αφράτα κουλούρια και λοιπά παρηγορητικά. Το σύμπαν με αγνόησε επιδεικτικά και δεν έστειλε τον […]
Πάει το καλοκαίρι, πάει και το μπρούντζινο χρώμα. Κάποιοι, ωστόσο, δεν παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στη λευκότητα και κοιτάζουν επίμονα προς το σολάριουμ.
Μία θερμίδα είναι μία θερμίδα, από όπου και αν προέρχεται. Σωστά; «Οχι» απαντούν επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο και αποδεικνύουν ότι για την υγεία μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το είδος της θερμίδας.