Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Είναι Παρασκευή βράδυ και σε μια στοά της οδού Λέκκα αναρωτιέμαι τι πίνουν οι θεοί. Αμβροσία και κρασί μάλλον οι περισσότεροι, αλλά εδώ στο Budoo Urban Thai οι ινδικές θεότητες καλοπερνάνε, αφού έχουν να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ. Προς τιμήν του Αγκνι, που είναι θεός της φωτιάς, τα κοκτέιλ βασίζονται στο ρούμι, για τον Ιντρα, που είναι της βροχής και της καταιγίδας, στη βότκα, για τον σκοτεινό Γιάμα στο ουίσκι, και για τον γενναιόδωρο Βισνού στην τεκίλα. Ενα φθινοπωρινό βράδυ, λοιπόν, σε ένα μικρό ταϊλανδέζικο κοκτέιλ μπαρ-εστιατόριο, κάνω θεϊκές συναντήσεις και πίνω ουκ ολίγα κοκτέιλ διά χειρός Αλέξανδρου Ευστρατιάδη. Αλλα από αυτά είναι πικάντικα, άλλα γλυκόξινα, δροσερά, φρουτώδη, βοτανικά, αρωματικά, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Το Thunderbold με βότκα, φρούτα του πάθους, καραμέλα και λάιμ είναι τελικά το αγαπημένο μου – αν και ταλαντεύτηκα αρκετά και ανάμεσα στο δροσερό Moon Light και το πιπεράτο Indias Breath.

Εν τω μεταξύ, διάφορα πιάτα παρελαύνουν μπροστά μου και μου αρέσει ό,τι δοκιμάζω. Σολομός με ταϊλανδέζικη σάλτσα, Pad Thai goone (νουντλς ρυζιού με λαχανικά, γαρίδες και tamarind sauce), σούπα Τom yum goong (γαρίδες, λεμονόχορτο, μανιτάρια, galangal – μια ρίζα με πικάντικη γεύση), Khao Pad Krapao gai (τηγανητό ρύζι, κοτόπουλο, oyster sauce) και ένα περίεργο γλυκό, φτιαγμένο με πράσινο ρύζι! Η μουσική φευγάτη, τα αρώματα από την κουζίνα εκμαυλιστικά, καρέκλες από μπαμπού, ένας πίνακας-φωτιστικό που διαχέει πορτοκαλιές ανταύγειες, το μπαρ φτιαγμένο από χρυσαφένιους κύβους, καθρέφτες, κινηματογραφική αίσθηση. Ο Μίλτος Επιθυμιάδης (ιδιοκτήτης και του Small8 στο Παγκράτι) έχει προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Φεύγω με μια επίγευση μπαχαρικών, ελαφρότατα ζαλισμένη.

Την επομένη ξεκινώ τη μέρα μου με κόκκινο τσάι! Η Evosmo είναι μια ελληνική εταιρεία που συσκευάζει τσάι του βουνού, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Το τσάι του βουνού προέρχεται από τις κορυφές του Ολύμπου και των Αγράφων και το Τσάι με μέντα βραβεύτηκε φέτος με χρυσό αστέρι στα Great Taste Awards. Εγώ πίνω αυτό με τον ιβίσκο γιατί, πέρα από το ρουμπινί χρώμα του, είναι πολύ αρωματικό. Τα αφεψήματα ιβίσκου είναι πολύ δημοφιλή στη Μέση Ανατολή για τις τονωτικές και χωνευτικές τους ιδιότητες.

Μια και ανέφερα την Ανατολή, θα μείνω για λίγο εδώ και συγκεκριμένα στα αλλαντικά Sary. H αλλαντοποιία της οικογένειας Σαρήμπογια έχει ιστορία 120 χρόνων και ταξιδεύει από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας, από μια οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων, μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού στη Προσοτσάνη Δράμας. Παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές για μερακλίδικα προϊόντα. Μπορείς να φτιάξεις ατέλειωτα μεζεδάκια με καβουρμά, παρμάκ σουτζούκ και καραμανλίδικο λουκάνικο, αλλά τελευταία δοκίμασα το ζεϊμπέκ σαλάμι, ένα ελαφρώς πικάντικο αλλαντικό από μοσχαρίσιο κρέας. Βάλτε το και σε συνταγές. Είναι πολύ ωραίο με πένες και καπνιστό τυρί. Και αν βουτυρώσετε τα ζυμαρικά με βούτυρο Ξυγαλί Ραγιάν, θα είναι τέλεια! Ωραίο το καλοκαίρι στα νησιά, αλλά η ζωή είναι απολαυστική ακόμη και όταν ο καιρός ψυχράνει.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.