YΛΙΚΑ (για 2-4 παιδιά) 500 γρ. γλώσσα, κομμένη σε φιλετάκια 10 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 2 αβγά έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στεγνώνουμε τα φιλέτα του ψαριού σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατο-πιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε το μείγμα για το πανάρισμα, αλέθοντας […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 παιδιά) 320 γρ. πεσκαντρίτσα ή σφυρίδα αλάτι, πιπέρι 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 480 ml γάλα, χλιαρό 100 γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο 2 αβγά γαλέτα, για το πανάρισμα έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα λίγα φυλλαράκια μαϊντανού, για τη διακόσμηση EKTEΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 ml χυμό πορτοκαλιού 100 ml χυμό λεμονιού 500 ml έ.π. ελαιόλαδο {{{ moto }}} 1 κ.γ. αλάτι ½κ.γ. πιπέρι 1 κ.γ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο 1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου 500-600 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες* και κομμένες σε κύβους 1 εκ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Εκτέλεση 1 Σε ένα μπολ, με τη βοήθεια ενός σύρματος, ανακατεύουμε […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 ml χυμό λάιμ 2 τσιπούρες, 400 γρ. η καθεμιά, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες από τον ψαρομανάβη αλάτι, πιπέρι χυμό από ½ λεμόνι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 ντομάτα, ξεσποριασμένη, σε μικρούς κύβους 2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους ξύσμα από 1 λάιμ, ακέρωτο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνι 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 2 πράσα, το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες 2 μαραθόριζες, σε λεπτές φέτες αλάτι, πιπέρι 30 ml λευκό ξίδι ½ κ.γ. μαραθόσπορους ½ κ.γ. σπόρους κόλιαντρου 2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 4 φέτες φρέσκου τόνου (200 […]
Υλικά (για 4 άτομα) 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 2 φλ. νερό, χλιαρό περίπου 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο αλάτι, πιπέρι 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες* και κομμένεςσε εξαιρετικά μικρά κομμάτια ξύσμα από ½ λάιμ, ακέρωτο ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο 1 κ.γ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 κ.γ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 800 γρ. μοσχαρίσιο νουά, δεμένο με σπάγκο ψησίματος 2 καρότα, σε ροδέλες 1 κρεμμύδι, σε φέτες 1 πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες 200 ml λευκό ξηρό κρασί 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 1 φύλλο δάφνης 5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού αλάτι Για τη σάλτσα τονάτο 150 γρ. τόνο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 200 γρ. καβουρόψιχα, από κονσέρβα, καλά στραγγισμένη χυμό από 1 λεμόνι 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 φλ. ώριμο μάνγκο, σε κυβάκια 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 κ.σ. μαγιονέζα 10 φυλλαράκια δυόσμου αλάτι, πιπέρι 4 φλ. μαρούλι, ψιλοκομμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ βάζουμε την καβουρόψιχα και την περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 125 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος 8 αβγά 200 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά αλάτι, πιπέρι 1 κ.γ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο 200 γρ. καπνιστό σολομό, σε λεπτές φέτες 4 φέτες χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένες ή ψημένες ελαφρά στο γκριλ EKTEΛΕΣΗ Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνι 250 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 600 γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού, περασμένο από το multi ώστε να κοπεί σε μικρά κομμάτια 2 αβγά 150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο {{{ moto }}} αλάτι, πιπέρι ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο ξύσμα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 πατάτα, τριμμένη 1 καρότο, τριμμένο 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, εξαιρετικά ψιλοκομμένα 1 κολοκυθάκι, τριμμένο 1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), περασμένη από το multi 400 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες* και εξαιρετικά ψιλοκομμένες 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο 100 γρ. γαλέτα 1 αβγό αλάτι, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς λίπος {{{ moto }}} 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και τριμμένη 1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 αβγό ½ κ.γ. ξύσμα λάιμ, ακέρωτου ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) Για τα παϊδάκια 16 αρνίσια παϊδάκια γάλακτος (ζητάμε από τον κρεοπώλη να είναι μέτρια στο πάχος, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και με γυμνωμένο το κόκαλο στο κομμάτι που τα πιάνουμε) αλάτι 1 κ.γ. σουμάκ, σε σκόνη 1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, χονδροσπασμένα στο multi 100 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα και […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ορθογώνιο ταψί 20 x 30 εκ.) Για το σιρόπι 500 ml νερό 500 ml χυμό μανταρινιού Για το γλυκό 1 ποτήρι ηλιέλαιο 3/4 ποτηριού ζάχαρη 4 αβγά 2 βανιλίνες 1½ ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ξύσμα και χυμό από 5 μανταρίνια EKTEΛΕΣΗ Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 8 αγκινάρες, καθαρισμένες* και κομμένες στα 4 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες αλάτι, πιπέρι 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα 1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο χυμό από 1 λεμόνι 150-200 γρ. αρσενικό Νάξου, σε κυβάκια 2 κ.σ. ξίδι […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 3 κιλά αρνάκι γάλακτος (κατά προτίμηση μπούτι και χεράκια) 1 κιλό μικρές, στρογγυλές πατάτες αλάτι, πιπέρι 10 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες 150 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, τύπου Κερκύρας, λιωμένο 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο ½ κ.γ. ξύσμα λάιμ, ακέρωτο 300 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες 1 κιλό μαραθόριζα (φινόκιο), σε φέτες πάχους 0,5 εκ. 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 2-3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες αλάτι, πιπέρι 4 φέτες μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο 2 κ.σ. μουστάρδα με σιναπόσπορους […]
ΥΛΙΚΑ (για 3 άτομα) 250 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 κιλό γλυκά άγρια χόρτα του βουνού (αντίδια, ζοχούς, βλίτα, λάπατα, σέσκουλα), πλυμένα καλά 1 ματσάκι καυκαλήθρες, πλυμένες και ψιλοκομμένες 1 ματσάκι μυρώνια, πλυμένα και ψιλοκομμένα αλάτι, πιπέρι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 600 γρ. παστός μπακαλιάρος, χωρίς το κόκαλο 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 κουτάκι μπίρα 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα 5-6 φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα Για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 300 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο (κοκκάρια), καθαρισμένα 100 ml μηλόξιδο αλάτι, πιπέρι 2 κ.σ. μέλι 500 γρ. μικρές, στρογγυλές πατάτες, καθαρισμένες 3-4 κόκκους μπαχαριού 1 ξυλάκι κανέλας μοσχοκάρυδο, σε σκόνη 5 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους 2 κλωνάρια δενδρολίβανο 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 200 […]