ΥΛΙΚΑ (για 4 παιδιά)

320 γρ. πεσκαντρίτσα ή σφυρίδα

αλάτι, πιπέρι

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

480 ml γάλα, χλιαρό

100 γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο

2 αβγά

γαλέτα, για το πανάρισμα

έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

λίγα φυλλαράκια μαϊντανού, για τη διακόσμηση

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με νερό, βράζουμε το ψάρι για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, το καθαρίζουμε, το ξεψαχνίζουμε και το αλατο-πιπερώνουμε.

Σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρώς. Σβήνουμε με το γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το τυρί και το ψάρι.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί, το αφήνουμε να χλιάνει και το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, ώστε να μην κάνει πέτσα. Οταν κρυώσει, παίρνουμε μία κουταλιά από το μείγμα για κάθε κροκέτα και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και σε ένα άλλο ρίχνουμε τη γαλέτα. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αβγό και μετά από τη γαλέτα και τις τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι. Αφήνουμε για λίγο τις κροκέτες σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να «στεγνώσουν», και τις σερβίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.