Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετώ μια σχάρα με τέτοιο τρόπο ώστε να πατήσει καλά. Από κάτω βάζω 1 ματσάκι φασκόμηλο και επάνω στη σχάρα 200 γρ. κολοκυθάκια ολόκληρα. Βάζω το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καπνίζω για 10 λεπτά, έχοντας ανοιχτό τον απορροφητήρα. Αφού κρυώσουν, τα ψιλοκόβω. Βράζω σε σιγανή φωτιά 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου, […]
Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζω 1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά να πάρει μια βράση, μαζί με 3 κρεμμύδια, 4-5 καρότα, όλα χοντροκομμένα, και 1 κούπα λεμονιού. Προσθέτω 1 χούφτα δίκταμο, τυλιγμένο σε τουλπάνι, που θα αφαιρέσω όταν βγάλει τα αρώματά του. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί, για περίπου 40 […]
Ετοιμάζω έναν ζωμό από 1½ κιλό κόκαλα κοτόπουλου ή αρνιού ή από 1 αρνίσιο κεφαλάκι: Ζεματίζω τα κόκαλα και τα ξεπλένω. Τα βάζω σε άλλη κατσαρόλα με 3 λίτρα κρύο νερό, μαζί με 1 κρεμμύδι, 4 καρότα, 1 πράσο, 4 φύλλα δάφνης, 20 κόκκους πιπεριού και 6-7 κόκκους μπαχαριού. Βράζω για περίπου 1 ώρα, σουρώνω […]
Στον κάδο του μίξερ βάζω 6 ασπράδια αβγών και 125 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάω σε μια, όχι πολύ σφιχτή, μαρέγκα. Καθαρίζω τον κάδο και χτυπάω 6 κρόκους αβγών με ακόμη 125 γρ. ζάχαρη. Σε μια μπασίνα ρίχνω το μείγμα των κρόκων και τη μαρέγκα και ανακατεύω απαλά. Προσθέτω 100 γρ. χαρουπάλευρο και 200 γρ. […]
Σπάω ½ κιλό φρέσκια μυζήθρα και 200 γρ. ξινή μυζήθρα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 2 κρόκους αβγών, λίγο πιπέρι και δυόσμο, ψιλοκομμένο και ανακατεύω. Ρίχνω περίπου 50 γρ. αλεύρι και πλάθω τηγανίτες σε μέγεθος κεφτέ, τις οποίες «περνάω» από ένα πιάτο με 200 γρ. σουσάμι, ώστε να καλυφθούν εξωτερικά με αυτό. {{{ moto }}} Τις […]
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για κρέπες με 750 ml γάλα, 250 γρ. αλεύρι, 4 αβγά, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα, για να σχηματιστεί ένας χυλός, και τον αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να «ξεκουραστεί». Αραδιάζουμε στο τραπέζι 2 κρεμμύδια, 1 πράσο, 20 μανιτάρια, λίγα σέσκουλα, βασιλικό, λουίζα, δυόσμο, μάραθο […]
Ετοιμάζουμε έναν πράσινο πουρέ με κολοκυθάκια και σπανάκι. Σε κατσαρόλα με νερό, βράζουμε 500 γρ. κολοκυθάκια, ώστε να μαλακώσουν αρκετά. Σε καυτό νερό, ζεματίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα 1 χούφτα σπανάκι, το σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως σε κρύο νερό. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σπανάκι, τα κολοκυθάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 1 φλιτζανάκι […]
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο έ.π. ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και 500 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 100 γρ. λιαστή ντομάτα, 200 γρ. ανθότυρο και 50 γρ. πικάντικη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, και 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, τριμμένο. Ζεματίζουμε 1 κιλό κανελόνια (2 συσκευασίες) για […]
Διαλύω ½ πακέτο νωπή μαγιά μέσα σε ½ ποτήρι νερό, χλιαρό. Ανακατεύω με 125 γρ. αλεύρι, για να φτιάξω ένα μαλακό ζυμάρι. Το βάζω στον φούρνο, στους 50°C, σε ένα πυρίμαχο μπολ με νερό. Επειτα από 5 λεπτά ανεβαίνει στην επιφάνεια. Αυτό είναι το προζύμι, που το στραγγίζω, το σκουπίζω ελαφρώς και το αφήνω στην […]
Το αγαπημένο μου ψωμί. Τα παιδιά το τρώνε σαν κέικ σοκολάτας! Το σερβίρω στο τραπέζι με μαρμελάδα σύκο, με ελαιόλαδο και χονδρό θαλασσινό αλάτι, με ταραμά ή μελιτζανοσαλάτα. Ταιριάζει με τα πάντα. Φτιάξτε το κολατσιό για το σχολείο, με ανθότυρο, μία φέτα ντομάτα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου ή με μία φέτα γραβιέρα και ένα καλό […]
Ενα ωραιότατο ψωμί που έμαθα να κάνω όταν έμενα στην Αλσατία και εντρυφούσα στη γαστρονομία της. Είναι τόσο νόστιμο, που τρώγεται και σκέτο. Σε 50 ml γάλα, χλιαρό, διαλύω ½ πακέτο νωπή μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζω 375 γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. αλάτι, στη μέση σπάω 1 αβγό και ανακατεύω. Σιγά σιγά συμπληρώνω με 150 […]
Σε μια κατσαρόλα βάζω 500 γρ. φακές Εγκλουβής σε κρύο νερό και τις βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Τις σουρώνω και πετάω το νερό. Τις βράζω με καθαρό νερό για ακόμη 20-25 λεπτά. Αλατίζω 5 λεπτά πριν από το τέλος. Προσέχω ώστε ούτε να τις παραβράσω ούτε να παραμείνουν τραγανές. Τις σουρώνω και […]
Βράζω 500 γρ. μικρές ελληνικές γαρίδες, με το κέλυφος, για μερικά λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τις σουρώνω και τις καθαρίζω. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζω για 2-3 λεπτά 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε λωρίδες. Σε ένα βαθύ τηγάνι αχνίζω 500 γρ. μύδια, καθαρισμένα** με 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 […]
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες. Προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δυναμώνουν την εντερική χλωρίδα και προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζονται στο σχολείο. Προτιμήστε τις ελληνικές σταφίδες, που είναι υψηλής ποιότητας. Τα σταφιδόψωμα αυτά είναι συνταγή της μητέρας μου. Διαλύω 15 γρ. νωπή μαγιά μέσα σε λίγο χλιαρό νερό […]
Μέσα σε λίγο χλιαρό νερό, διαλύω 50 γρ. νωπή μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ανακατεύω 1 κιλό αλεύρι με 1 κ.γ. αλάτι. Προσθέτω τη διαλυμένη μαγιά, 250 ml νερό, χλιαρό και 250 ml γάλα, χλιαρό, 2 αβγά, χτυπημένα και 100 γρ. βούτυρο, σε θ.δ. Ζυμώνω μέχρις ότου η ζύμη να ξεκολλάει από […]
Κεφτεδάκια: Παραβράζω και σουρώνω 40 γρ. ρύζι καρολίνα. Κόβω 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες και τις σοτάρω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρω στο multi, προσθέτω τα φύλλα από 2 ματσάκια λουίζα και 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο. Τα πολτοποιώ και ρίχνω το μείγμα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 500 γρ. χοιρινό κιμά, […]
Χρησιμοποιώ το λάδι που περίσσεψε από τη συνταγή χοιρινή τηγανιά με σάλτσα πορτοκαλιού κονφί σουρώνοντάς το από το ταψί. Προσθέτω 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και ανακατεύω. Πλένω καλά εξωτερικά 6-8 πατάτες και τις βάζω σε ένα καθαρό ταψί. Περιχύνω με το λάδι που έχει πλέον άρωμα πορτοκαλιού. Προσθέτω 10 σκελίδες σκόρδο και 1-2 κλαδάκια θυμαριού. […]
Ετοιμάζω το πορτοκάλι κονφί: κόβω 2 πορτοκάλια με τη φλούδα κυδωνάτα (όπως τις πατάτες του φούρνου). Τα ζεματίζω 2 φορές σε νερό που κοχλάζει αλλάζοντάς το κάθε φορά και τα κρυώνω σε μπολ με παγωμένο νερό. Τα βάζω σε ένα ταψί με 5-6 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι και 2 φύλλα δάφνης. Περιχύνω με […]