Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετώ μια σχάρα με τέτοιο τρόπο ώστε να πατήσει καλά. Από κάτω βάζω 1 ματσάκι φασκόμηλο και επάνω στη σχάρα 200 γρ. κολοκυθάκια ολόκληρα. Βάζω το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καπνίζω για 10 λεπτά, έχοντας ανοιχτό τον απορροφητήρα. Αφού κρυώσουν, τα ψιλοκόβω.

Βράζω σε σιγανή φωτιά 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου, μαζί με τα καπνιστά κολοκυθάκια, 200 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μου και 300 γρ. άγρια σπαράγγια, όλα ψιλοκομμένα, για περίπου 30 λεπτά. Kρατάω στην άκρη.

Αφρός σπαραγγιών: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζω ακόμα 200 γρ. άγρια σπαράγγια σε 1 λίτρο νερό, μαζί με 100 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, μέχρι ο ζωμός να φτάσει τα 500 ml. Περνάω από το μπλέντερ και σουρώνω. Οσο είναι ακόμα ζεστός ο ζωμός, προσθέτω 3 ζελατίνες, μαλακωμένες σε νερό. Αλατοπιπερώνω και βάζω σε σιφόνι για σαντιγί το οποίο αφήνω να κρυώσει επάνω σε παγάκια.

Μοιράζω τη σούπα με τα λαχανικά σε φλιτζάνια μέχρι τα 2/3 και απογεμίζω με τον αφρό. Σερβίρω αμέσως. Αν δεν έχω σιφόνι, σερβίρω τη σούπα με μια απλή σαντιγί που φτιάχνω με 500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη, στην οποία προσθέτω στο τέλος το ξύσμα και χυμό ½ λεμονιού, ακέρωτου (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.