Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Χωριάτικη με λουίζα και κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια: Παραβράζω και σουρώνω 40 γρ. ρύζι καρολίνα. Κόβω 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες και τις σοτάρω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρω στο multi, προσθέτω τα φύλλα από 2 ματσάκια λουίζα και 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο. Τα πολτοποιώ και ρίχνω το μείγμα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 500 γρ. χοιρινό κιμά, 1 αβγό, το ρύζι, αλατοπιπερώνω και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πλάθω σε κεφτεδάκια.

Χωριάτικη: Κόβω κυδωνάτες 8 μέτριες ντομάτες, 1 αγγούρι, σε λεπτά μπαστουνάκια και 1 πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες.

Ρολάκια ελιάς: Λιώνω στο multi 100 γρ. μαύρες ελιές, απύρηνες. Κόβω 1 φύλλο κρούστας σε 8 λωρίδες. Βάζω λίγη πάστα ελιάς στην άκρη κάθε λωρίδας και την τυλίγω σε ρολό, με την τεχνική που φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια. Τα τηγανίζω σε ελαιόλαδο.

Βινεγκρέτ: Βάζω στο multi 80 γρ. μαλακή φέτα, προσθέτω 40 γρ. μουστάρδα Dijon, 80 ml ξίδι, 3 κρόκους αβγών, 80 ml έ.π. ελαιόλαδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και τα χτυπάω μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνω τη βινεγκρέτ με 1-2 κ.σ. χλιαρό νερό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και τηγανίζω τα κεφτεδάκια, λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύω τα λαχανικά με 10-12 καππαρόφυλλα, καλά πλυμένα και 250 γρ. κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι (ντάκο), χονδροσπασμένο. Αλατίζω και περιχύνω με τη βινεγκρέτ. Γαρνίρω με τα κεφτεδάκια και τα ρολάκια ελιάς (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk