Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζω 1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά να πάρει μια βράση, μαζί με 3 κρεμμύδια, 4-5 καρότα, όλα χοντροκομμένα, και 1 κούπα λεμονιού. Προσθέτω 1 χούφτα δίκταμο, τυλιγμένο σε τουλπάνι, που θα αφαιρέσω όταν βγάλει τα αρώματά του. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί, για περίπου 40 λεπτά.

Στα μέσα του βρασμού ρίχνω2 χούφτες ξινόχοντρο, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζω το κοτόπουλο σε μια πιατέλα, αλατοπιπερώνω και κόβω σε μερίδες. Αφήνω τον ξινόχοντρο να μαγειρευτεί όσο χρειάζεται και αλατίζω στο τέλος τη σούπα. Αφαιρώ το λεμόνι.

Κόβω 8 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού σε κυβάκια και τα τηγανίζω με 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες. Συνοδεύω με τα κρουτόν τη σούπα και τελειώνω ρίχνοντας από 1 σταγόνα ελαιόλαδο ωμό σε κάθε πιάτο (υλικά για 4-6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.