Σε μια εποχή που η επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει ορατή και η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε» αποδεικνύει ότι η κοινωνική προσφορά μπορεί να έχει συστηματική μορφή, αποτελεσματικότητα και μετρήσιμο αντίκτυπο. Με κεντρικό πυλώνα το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», η οργάνωση υλοποιεί καθημερινά ένα διακριτικό αλλά δυναμικό έργο που συνδέει την προσφορά με την ανάγκη, το πλεόνασμα με τη φροντίδα. Στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου Λαϊκών Αγορών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουνίου h εκπρόσωπος της ΜΚΟ “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” κ. Νιόβη Λαβίδα παρουσίασε στοιχεία με θέμα την κοινωνική προσφορά των Λαϊκών Αγορών.

Σώζοντας το φρέσκο και το χρήσιμο

Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και χρόνια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και βασίζεται στην απλή αλλά ισχυρή ιδέα: τι να πετάς, όταν μπορείς να προσφέρεις. Στο τέλος κάθε λαϊκής, εθελοντές της ΜΚΟ συνεργάζονται με τους παραγωγούς και τους πωλητές για τη συγκέντρωση των φρέσκων, βρώσιμων τροφίμων που περισσεύουν. Αυτά τα προϊόντα παραδίδονται αυθημερόν σε τοπικούς κοινωφελείς φορείς, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια και ιδρύματα που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Αριθμοί που μιλούν

Από το 2015 μέχρι σήμερα, πάνω από 1.300 τόνοι τροφίμων έχουν διασωθεί μέσω του «Μπορούμε στη Λαϊκή», προσφέροντας περισσότερες από 3,9 εκατομμύρια μερίδες φαγητού. Ταυτόχρονα, έχει αποφευχθεί η έκλυση 10 εκατομμυρίων κιλών CO₂, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με 43 λαϊκές αγορές και 90+ κοινωφελείς φορείς, με την υποστήριξη πάνω από 3.000 εθελοντών.

Ανθρώπινη προσέγγιση με αξιοπρέπεια

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία του προγράμματος είναι η διακριτικότητα και ο σεβασμός με τον οποίο υλοποιείται. Δεν πρόκειται απλώς για δωρεά, αλλά για μια οργανωμένη διαδικασία όπου διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, η αξιοπρέπεια των αποδεκτών και η στήριξη προς τους πωλητές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως «δωρητές τελευταίας στιγμής» αλλά ως πολύτιμοι σύμμαχοι.

Η καινοτομία της αλληλεγγύης

Το «Μπορούμε στη Λαϊκή» δεν είναι μια μεμονωμένη δράση· είναι μέρος μιας ευρύτερης ολιστικής προσέγγισης της ΜΚΟ, που περιλαμβάνει επίσης το «Μπορούμε στο Σχολείο», το «Μπορούμε στο Χωράφι» και το σήμα πιστοποίησης «No Food Waste». Με καθημερινή διάσωση άνω των 55.000 μερίδων τροφίμων, η ΜΚΟ δείχνει πώς ένα σύστημα αλληλεγγύης μπορεί να λειτουργεί επαγγελματικά, μετρήσιμα και διαρκώς.

Το «Μπορούμε» υπενθυμίζει πως η κοινωνική προσφορά μπορεί να είναι σύγχρονη, αποτελεσματική και αξιοπρεπής. Στις πολύβουες λαϊκές αγορές της πόλης, όπου το εμπόριο συνυπάρχει με τη φροντίδα, το πρόγραμμα χτίζει μια γέφυρα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της κοινωνικής ευθύνης. Και αυτό, είναι ίσως η πιο σιωπηλή αλλά και πιο ηχηρή νίκη της κοινής λογικής και της ανθρώπινης συνείδησης.