Comfort λευκός τραχανάς με φέτα

Μια διαφορετική εκδοχή της πιο αγαπημένης και θρεπτικής σούπας, με φέτα και τηγανισμένα κρεμμύδια που βάζουν όλη τους τη γλύκα στο πιάτο.

Comfort λευκός τραχανάς με φέτα

Μια διαφορετική εκδοχή της πιο αγαπημένης και θρεπτικής σούπας, με φέτα και τηγανισμένα κρεμμύδια που βάζουν όλη τους τη γλύκα στο πιάτο.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

15λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 2 μερίδες:

  •  2½ φλιτζ. νερό ή γάλα
  •  ½ φλιτζ. ξινό τραχανά
  •  25 γρ. βούτυρο
  •  50 γρ. φέτα σε τρίμματα
  •  Λίγο μπούκοβο
  •  Λίγο αλάτι
  •  1 μικρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
  •  2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  Λίγες σταγόνες ξίδι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό (ή το γάλα) και το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τον τραχανά και τον αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 12-15 λεπτά να «σκάσει». Επειδή τα υγρά της κατσαρόλας είναι λίγα, προσέχουμε πολύ κατά τη διάρκεια του βρασμού μη σωθούν και κολλήσει το φαγητό.

  2. Όταν μαγειρευτεί και αρχίζει να πήζει ο τραχανάς, ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία.

  3. Πασπαλίζουμε με μπούκοβο και συμπληρώνουμε λίγο αλάτι (αναλόγως από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί).

  4. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το ξίδι. Ρίχνουμε καυτή την «τηγάνιση» κρεμμυδιού μέσα στον τραχανά και ανακατεύουμε.

  5. Επειδή ο τραχανάς σε αυτήν τη συνταγή δεν είναι σούπα, αλλά βγαίνει πηχτός, καλό είναι να τον σερβίρουμε αμέσως για να μη στεγνώσει. Τον μοιράζουμε σε πιάτα ή μπολ, πασπαλίζοντας, προαιρετικά, με λίγο μπούκοβο.

Μικρά Μυστικά

Ο τραχανάς είναι εξαιρετικός και σαν πρωινό, όπως τον έτρωγαν παλιά στην Ήπειρο, πριν ξεκινήσουν για τις δουλειές και τα κτήματα. Συνοδεύεται τέλεια και με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί.

Απόρρητο