«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για την άμυνά της και καλύτερα εξοπλισμένη για να χειρίζεται αυτόνομα τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις», αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (6/3). Το προσχέδιο, που βρίσκεται στα χέρια του «Βήματος», χαρακτηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία «υπαρξιακή πρόκληση για την ΕΕ».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε ο πρόεδρός του, Αντόνιο Κόστα, και θα συμμετάσχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες συν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα καλέσει τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, να επισπεύσουν τη χρηματοδότηση για την άμυνα, να περιορίσουν τις «στρατηγικές εξαρτήσεις», να ενισχύσουν την τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης «ώστε να μπορεί να παρέχει εξοπλισμό στις ποσότητες και στον ρυθμό που απαιτούνται» και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Θα καλέσει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «χωρίς καθυστέρηση» ευέλικτους τρόπους «εντός του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να διευκολυνθούν σημαντικές αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο» καθώς και να προτείνει «πηγές επιπλέον χρηματοδότησης για την άμυνα σε επίπεδο ΕΕ».
Ανάμεσα στους τομείς προτεραιότητας που αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων είναι η αεροπορική και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πύραυλοι και πυρομαχικά, drones και συστήματα κατά των drones, μέσα για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων και σε σχέση με το διάστημα – πάντα «στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας και σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ».
Τονίζει επίσης τη σημασία της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως «τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ που είναι πιο εκτεθειμένα σε απειλές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία». Αναφέρει τέλος ότι αναμένει με ανυπομονησία «τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για την ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησής της».
Η ευρωπαϊκή άμυνα θα συζητηθεί στη συνέχεια στα τακτικά Ευρωπαϊκά Συμβούλια στις 20-21 Μαρτίου και στις 26-27 Ιουνίου.
Για τον τερματισμό του πολέμου, το σχέδιο συμπερασμάτων τονίζει ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» και ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την συμμετοχή της Ευρώπης». Αναφέρει ότι τυχόν «εκεχειρία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ως μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας» και ότι μια τέτοια συμφωνία «πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Τέλος, δεδομένου ότι η «ειρήνη μέσω της ισχύος» απαιτεί να βρίσκεται η Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση «πριν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στη διάρκειά τους και μετά», τονίζει ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή «πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής, στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον λαό της».