Λίγες ημέρες απομένουν για να ανοίξει η κάλπη των ευρωεκλογών και στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση για το πώς εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία. Το ΠαΣοΚ επέλεξε να κινηθεί πολιτικά και να αναδείξει θέματα, να μιλήσει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να στραφεί στη βάση της κοινωνίας που έχει απογοητευτεί από την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή η πρακτική δείχνει να αποδίδει και να φέρνει χαμόγελα. Η μεγάλη συσπείρωση στη βάση, ο ποιοτικός αγώνας που έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η ανταπόκριση που βρήκαν, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία τη Χαριλάου Τρικούπη που ετοιμάζει τις τελευταίες κινήσεις της, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οργανωτικό της Χαριλάου Τρικούπη έχει πάρει την απόφαση του για τις δύο τελευταίες ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κεντρική της Αθήνας θα γίνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου και δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 7 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα μιλήσει στο Ηράκλειο. Εκεί, στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ολοκληρώσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Πολιτικό ήθος και επιχειρήματα

Η προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ, πολιτικά, βασίστηκε κυρίως σε θέματα που έχουν κοινωνικό πρόσημο και επηρεάζουν οριζόντια την κοινωνία. Θέματα όπως η ακρίβεια, η Υγεία κι η στεγαστική κρίση που εκτοξεύει το κόστος ζωής για τους μη προνομιούχους του 2024, συζητηθήκαν, αναλύθηκαν και αποτιμήθηκαν θετικά.

Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που δούλεψαν το προηγούμενο διάστημα οι τομείς του κόμματος με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι θέματα, που ανέδειξε κι έβαλε το ΠαΣοΚ στο δημόσιο διάλογο, μέσα από την πολιτική που ασκεί, τόσο θεσμικά μέσα στη Βουλή, όσο όμως και με στοχευμένες δράσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση των πολιτικών στελεχών, των ακαδημαϊκών, των ανθρώπων της αγοράς και της κοινωνίας κι όχι των «εκκολαπτόμενων ινφλουένσερ» αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της αλλαγής νοοτροπίας που φέρνει η ηγεσία του ΠαΣοΚ και συνάμα, της σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζει ένα πολιτικό γεγονός όπως είναι η ευρωεκλογές. Επίσης, η νηφαλιότητα και η ταπεινότητα με την οποία τα κλιμάκια του ΠαΣοΚ συζήτησαν με τη βάση της κοινωνίας, μακριά από τηλεκήρυκες και αλαζονικές συμπροφορές, δημιούργησαν ένα νέο ήθος στον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Μακριά από την τοξικότητα των στείρων κι άγονων αντιπαραθέσεων.

Ένα νέο ήθος που όπως λένε και στη Χαριλάου Τρικούπη φέρνει ήδη αποτελέσματα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς το ΠαΣοΚ δείχνει να τσιμπάει κάποιες μονάδες.

Όπως μετέφερε στο ΒΗΜΑ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη «είμαστε χαρούμενοι όχι μόνο γιατί το ΠαΣοΚ θα πιάσει τους στόχους του και θα βρεθεί στην όχθη των νικητών την Κυριακή το βράδυ, αλλά γιατί με την παρουσία μας και τον αγώνα μας επιστρέφει η πολιτική, επιστρέφει ο διάλογος με επιχειρήματα» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η πολιτική είναι το προνομιακό μας πεδίο και ο τόπος σύγκρουσης ιδεών, αντιλήψεων και πρακτικών με τους αντιπάλους μας στα δεξιά και στα αριστερά μας. Αυτό είναι το δικό μας γήπεδο κι εκεί κερδίζουμε με τις θέσεις μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου που βλέπουμε να επιστρέφει ξανά στο ΠαΣοΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η επαρχία και το κέντρο των εξελίξεων

Μέχρι στιγμής το ΠαΣοΚ οργανωτικά κινήθηκε κυρίως στην επαρχία που έχει αυξημένες δυνάμεις και σε πολλούς νομούς βγήκε δεύτερο.  Η επαρχία άλλωστε το κράτησε ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας που πέρασε και φέρνει ψήφους στην κάλπη της 9ης Ιουνίου από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα. Οι παραδοσιακοί δεσμοί της δημοκρατικής παράταξης με την Κρήτη, οι σχέσεις του ΠαΣοΚ με τον προοδευτικό κόσμο των νησιών, με τους ακρίτες, τις μειονότητες, τις πράσινες κάλπες της δυτικής Ελλάδας, αλλά και η κεντρική περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία με τον Νίκολας Σμιτ και την ανάδειξη των προβλημάτων που άφησε η κακοκαιρία Ντάνιελ, καθώς και οι μνήμες από την τραγωδία των Τεμπών, ήταν η αρχή κι αποτελούν προανάκρουσμα των όσων θα ακολουθήσουν.

Το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να οργώσει την Αθήνα με σκοπό οι θέσεις του κόμματος να φτάσουν σε κάθε προάστιο, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι της Αττικής. Στοχευμένες εξορμήσεις από βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές θα γίνουν σε κάθε έναν από τους 66 δήμους στο Λεκανοπέδιο. Αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές και μέλη επιμελητηρίων και φορέων έχουν ξεκινήσει ήδη τα τηλέφωνα και τις μαζώξεις σε πλατείες, καφέ και σπίτια προκειμένου το ΠαΣοΚ να πετύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση που θα το οδηγήσει στη δεύτερη θέση. Μία θέση που θα το βάλει, την επόμενη ημέρα, στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς. Μία θέση που θα έρθει μέσα από την πολιτική δράση και οργανωτική του δράση.