Το περασμένο Σάββατο έλαβα, όπως φαντάζομαι και άλλοι συνάδελφοι στα ΜΜΕ, επιστολή του Κώστα Λαλιώτη, του πολύπειρου στελέχους με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου, σχετικά με μια εξαιρετική πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠαΣοΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ΠαΣοΚ, ο πρόεδρός του και οι βουλευτές ανέλαβαν την πρωτοβουλία για να καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και την UNESCO «η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα». Γιατί είναι μία Γλώσσα διαχρονική με οικουμενική αναφορά και Παγκόσμια αναγνώριση.

Για το σκοπό αυτό κατέθεσαν πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για να προχωρήσει η ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής σε ένα Ομόφωνο Ψήφισμα, (αν είναι δυνατόν), που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ και στην UNESCO.

Γράφει ο Κ. Λαλιώτης ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αυταπόδεικτα συμβολική και ουσιαστική. Θα συμφωνήσω με την διατύπωσή του ότι, είναι μια Πανεθνική Πρωτοβουλία, που ενώνει τους πάντες, όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, όλο τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης.

«Σηματοδοτεί σε δύσκολους και τρομαγμένους καιρούς για τις διεθνείς εξελίξεις, και σε μία κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα μία Εθνική ενότητα, ομοψυχία για ένα συγκεκριμένο σκοπό» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρόταση ιδιαίτερα σημαντική που θυμίζει ότι το ΠαΣοΚ ήταν πάντα στην πρωτοπορία πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών στο διάβα της μεταπολίτευσης.

Η πρόταση του ΠαΣοΚ με την πρότασή του, κατά τον Κ. Λαλιώτη, έχει ως στόχο να εκφράσει μία ομόφωνη, ομόψυχη απόφασή της. «Γιατί η Ελληνική Γλώσσα είναι το διαχρονικό θεμέλιο του Πολιτισμού μας. Γιατί η Ελληνική Γλώσσα είναι ένας «άϋλος διαχρονικός πλούτος». Γιατί η Ελληνική Γλώσσα είναι το όνομά μας και η ψυχή μας».

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠαΣοΚ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πολλά ακούγονται για τις κινήσεις της ηγεσίας του, για το ποια είναι η στρατηγική του, εάν είναι σωστή ή λάθος, εάν πάσχει επικοινωνιακά, κ.λ.π.

Και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε αυτό τον κύκλο των παρεμβάσεων που, αντικειμενικά, φέρνουν το άλλοτε κραταιό κόμμα στην πρωτοπορία. Το ΠαΣοΚ διαθέτει μια πολύ καλή Κοινοβουλευτική Ομάδα, με εύστοχες και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα της επικαιρότητας, όπως η ακρίβεια, η στέγη, κ.λ.π.

Το γιατί δεν προβάλλονται ή δεν περνάνε στην ελληνική κοινωνία, είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την ηγετική ομάδα και τον πρόεδρό του ΠαΣοΚ. Εάν αυτό μεταφράζεται σε ψήφους, είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που χρήζει απαντήσεων, γιατί είναι κρίμα τόσο σοβαρή δουλειά και με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά να πηγαίνει σε μεγάλο βαθμό στράφι. Κυριολεκτικά είναι λες και πέφτουν όλα σε μια μαύρη τρύπα!