H γερμανική φίρμα αποκαλύπτει την νέα γενιά του California, ενός εκ των πλέον εμβληματικών campervan της το οποίο με την νέα εκδοχή του υπόσχεται ακόμα περισσότερη ελευθερία κινήσεων όσο και ευέλικτες λύσεις για τους λάτρεις του είδους.

Αφετηρία για την έβδομη γενιά του εκδρομικού van αποτελεί η πλατφόρμα MQB η οποία και επιτρέπει για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου την διαθεσιμότητα του σε plug-in υβριδική έκδοση η οποία είναι τετρακίνητη και προσφέρεται σε μια παραλλαγή αμαξώματος του Califronia με συρόμενες θύρες και στις δύο πλευρές.

Κοινό παρονομαστή της νέας γενιάς του Califronia αποτελεί μια νέα οθόνη η οποία τοποθετείται στον «χώρο διαβίωσης» μέσω της οποίας είναι διαχειρίσιμα όλα τα συστήματα και υποσυστήματα του αυτοκινήτου ως αυτοκινήτου αλλά και ως τροχόσπιτου.

Φυσικά οι ίδιες λειτουργίες είναι επίσης διαχειρίσιμες μέσω του κεντρικού infotainment όσο και μέσω του app California το οποίο οι ιδιοκτήτες του μπορούν να εγκαταστήσουν στο smartphone τους. Στις νέες επιλογές συγκαταλέγεται επίσης η δυνατότητα διχρωμίας για αμάξωμα-οροφή στα πρότυπα του ID.Buzz ενώ συνολικά το California θα είναι διαθέσιμο σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις-επίπεδα εξοπλισμού και διαμόρφωσης (Beach, Beach Tour, Beach Camper, Coast και Ocean).

Παρά τον πλήρη ανασχεδιασμό και τις πάμπολλες προσθήκες που συνηγορούν στην χρηστικότητά του ως εκδρομικού van, αυτονόητη σταθερά παραμένει η αναδιπλούμενη επεκτεινόμενη οροφή για την εξασφάλιση περισσότερου χώρου ενώ standard σε όλες τις εκδόσεις είναι οι διπλές συρόμενες θύρες σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου.

Εξίσου αυτονόητα, οι επιλογές διαμόρφωσης είναι αμέτρητες από σκίαστρα που μπορούν να συναρμοστούν στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου δημιουργώντας ένα προστατευμένο εξωτερικό χώρο έως την δυνατότητα επιλογής ξεχωριστών καθισμάτων πίσω στην θέση που προτιμά ο ιδιοκτήτης έως τον –και-απομακρυσμένα ελεγχόμενο ατμοσφαιρικό φωτισμό από LED του εσωτερικού που είναι διαχειρίσιμος και μέσω του app ή της νέας οθόνης στον «χώρο διαβίωσης».

Φυσικά κάθε έκδοση προσφέρει όσα μπορεί να χρειαστούν οι πιο περιπετειώδεις χρήστες για τις εξορμήσεις τους και αναλόγως τη δυναμικότητα που επιθυμούν. Ενδεικτικά εκτός από τη βασική διαμόρφωση  Beach των έξι θέσεων και την εκτεινόμενη οροφή ως χώρο ύπνου, προσφέρονται πενταθέσια έκδοση (Beach Caper) με επιπλέον εκτεινόμενη προς τα έξω μίνι κουζίνα (με μάτι γκαζιού και αποθηκευτικό χώρο) και η τετραθέσια Ocean με μια πλήρως εξοπλισμένη εσωτερική κουζίνα πίσω από την θέση του οδηγού, δεξαμενή νερού 28 λίτρων και μια ακόμα εφεδρική μπαταρία για την τροφοδοσία συσκευών σε συνθήκες… κατασκήνωσης.

Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις το νέο California έχει 5,173 μέτρα μήκος, 1,941 μ. πλάτος και 1,99 μ. ύψος. Το κρίσιμο μέγεθος του μεταξονίου έχει αυξηθεί σε 3,124 μ. προς όφελος της ευρυχωρίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ωφέλιμο ύψος του εσωτερικού είναι 1,297 μ. ή 2,108 με την χαρακτηριστική αναδιπλούμενη οροφή ανοιχτή.

Σημαντικές προσθήκες έχουν πραγματοποιηθεί και σε όρους συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας με το California να παραλαμβάνει την τελευταία εκδοχή της σουίτας Travel Assist η οποία επιτρέπει και δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης.

Σε επίπεδο κινητήρων το California προσφέρεται με κινητήρα diesel 150 ίππων, βενζίνης 204 ίππων και τη νέα plug-in υβριδική των 245 ίππων με τη δυνατότητα επιλογής κίνησης στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο.