«Μέχρι την Τετάρτη, 21/2, πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται και, εντός της εβδομάδας, θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, στην πλατφόρμα αυτή, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να δηλώσουν ότι εργάζονται.

Επίσης, ο κ. Σπανάκης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, εργάζονταν περίπου 40.000 συνταξιούχοι, ενώ εκτίμησε ότι, μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πάνω από 50.000.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν θα κόβεται η αναπηρική σύνταξη, αν εργάζεται ο συνταξιούχος, που την λαμβάνει.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλεται σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης. Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16.

Αναφορικά με το επίδομα γέννησης και το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «τα αναδρομικά για το επίδομα γέννησης είναι από την 1/1/2023, ενώ τα αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας είναι από τις 24/9/2023».

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι «μέχρι την 22η Μαρτίου θα γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο, με εφαρμογή την 1η Απριλίου».

«Εάν κάποιοι εργοδότες δεν καταβάλουν τις τριετίες είναι ποινικό αδίκημα και έχει διοικητικές κυρώσεις», πρόσθεσε.