Να απολογηθώ που βιάστηκα να προεξοφλήσω ότι η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς.

Λάθος μου. Υπέρ της Χαμάς διαδήλωσαν (και μάλιστα πιο μαζικά και επιθετικά από την Αθήνα) στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στη Μαδρίτη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού.

Κάτω από τη μύτη των Αρχών που μάλλον πιάστηκαν στον ύπνο.

Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Καλώς ή κακώς, έχουμε να κάνουμε με νησίδες ισλαμισμού στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι προφανώς πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Πρόβλημα δημόσιας τάξης. Πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής αντίληψης. Είναι τελικά ζήτημα καθημερινού πολιτισμού.

Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες εκδοχές πολιτισμού και καλούμαστε να σταθούμε ισότιμα κι αμερόληπτα απέναντι στις δύο. Είμαστε μέρος της σύγκρουσης.

Καλά ξεμπερδέματα.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια ακατανόητη συζήτηση αν πρέπει να αποκαλούμε τους Χαμάς «τρομοκράτες» στην τηλεόραση.

Υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους φορτισμένους χαρακτηρισμούς και να μιλάμε πιο απρόσωπα για «μαχητές», για «πολεμιστές» ή (ξέρω εγώ…) για «κυρίους με όπλα και ελαφρώς αξύριστους».

Αν κατάλαβα καλά είναι άποψη και του BBC (John Simpson, BBC News, 13/10).

Η ταπεινή προσωπική μου γνώμη ήταν και παραμένει «κολοκύθια τoύμπανα». Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να λέει χωρίς περικοκλάδες αυτό που βλέπει.

Βλέπει φονιάδες; Λέει φονιάδες. Τρομοκράτες; Τρομοκράτες. Προσκόπους; Προσκόπους.

Ολα τα άλλα είναι υποκρισία που ελάχιστα απέχει από την ανεντιμότητα.

Το BBC επαίρεται επειδή (θυμίζει) δεν αποκαλούσε τον IRA «τρομοκράτες» ούτε όταν έβρεχε βόμβες στη μισή Αγγλία.

Ενδεχομένως πρόσεχε μη φάει καμία βόμβα. Αλλά αν όντως το έκανε, εξαπατούσε τους τηλεθεατές του.

Διότι είτε το έλεγε το BBC, είτε δεν το έλεγε, ο IRA ήταν τρομοκράτες που σκότωναν τυφλά ή τρομοκρατούσαν ανυποψίαστους ανθρώπους και όχι «ιρλανδοί αγωνιστές».

Οπως η «17 Νοέμβρη» ήταν δολοφόνοι και όχι «εκτελεστές» που έγραφαν τότε κάποιες ελληνικές εφημερίδες – να μην ξεχνιόμαστε…

Οπως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι εθνογραφικό σωματείο.

Χαρακτηρισμένη επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση» από (τουλάχιστον) όλο τον δυτικό κόσμο και όλες τις δημοκρατίες πλην Ερντογάν. Η οποία διαπράττει τις τρομοκρατικές ενέργειες που όλοι βλέπουμε και καμαρώνει κιόλας.

Ελάχιστα ενδιαφέρει λοιπόν πώς θα την αποκαλέσει το BBC ή κάποιο κανάλι στην Αθήνα.

Ξέρετε γιατί; Επειδή «το όνομα των πραγμάτων» είναι η ουσία της δημοσιογραφίας.

Ακόμη και της δημοκρατίας, θα έλεγα. Οταν γνωρίζεις το όνομα, γνωρίζεις τη φύση των πραγμάτων, προειδοποιούσε ο παππούς Πλάτωνας.

Αλλά μη βάζουμε δύσκολα. Για τη Χαμάς μιλάμε. Καμία σχέση με τη δημοκρατία.