Ελπίζω αυτό το καλαμπούρι με το «μπες – βγες» των υπουργών κάποια στιγμή να λήξει. Oχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση.

Αν είναι όντως στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να κάνει «αλλαγές», ας τις κάνει, αρκεί να ξεμπερδεύουμε.

Διότι αν ήταν να φεύγει ένας υπουργός κάθε φορά που κάνει μια βλακώδη δήλωση, τότε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση θα είχαν άδεια καθίσματα.

Θα μου πείτε ότι λέω αυτονόητα κι ίσως κοινότοπα πράγματα.

Δεν θα τα έλεγα όμως αν δεν είχα την υποψία πως στην κυβέρνηση ακούν υπέρμετρα τον θόρυβο κάθε αργόσχολου των ιστοσελίδων ή των κοινωνικών δικτύων σαχλαμάρας.

Δεν ακολουθούν δηλαδή την πάγια σοφία της πολιτικής ότι σημασία δεν έχει τι λέγεται αλλά ποιος το λέει.

Με αποτέλεσμα να ακούμε κάθε μέρα για κάποιον υπουργό που θα φύγει ή δεν θα φύγει.

Βγήκε ο Κικίλιας στην τηλεόραση να απολογηθεί, αλλά ποιος τον κατηγορεί;

Αν τον κατηγορεί ο Πρωθυπουργός, την έχει βαμμένη, είτε απολογηθεί είτε όχι.

Αν τον κατηγορούν οι σαχλαμάρες, δεν καταλαβαίνω τι λόγος υπάρχει να απολογείται.

Τόσο απλό. Αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα διπλό πρόβλημα.

Πρώτον, πολλοί ασχολούνται με πολλά. Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τελικά καταλήγει να ασχολείται με όλα ο Πρωθυπουργός με τους «επιτελείς» του, δηλαδή ο Πρωθυπουργός.

Δεύτερον, η αντιπολίτευση είναι πολιτικά ανίσχυρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Απλώς η ανίσχυρη αντιπολίτευση είναι μια αντιπολίτευση για τα μπάζα. Κόβει βόλτες στη Μακρόνησο.

Και αυτό είναι πρόβλημα της κυβέρνησης; Ναι. Διότι με μια αντιπολίτευση για τα μπάζα η κυβέρνηση μένει μόνη με τον καθρέφτη της.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι, βοηθούντων και των γεγονότων που δεν είναι ευχάριστα αλλά πάντως παραμένουν ανεξέλεγκτα, η ισχυρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών δίνει μια συνεχή εντύπωση αστάθειας.

Δεν αποπνέει την ισχύ που της έδωσε η κάλπη. Και σε αυτό συντείνει (μεταξύ άλλων) το συνεχές πηγαινέλα των υπουργών της.

Τα γεγονότα βεβαίως ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα αλλάξει. Αλλωστε άκουσα ότι θα φτιάξει Εξεταστική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ και συνεπώς οι καταστροφές θα τεθούν άμεσα υπό έλεγχο και εδώ και στη Λιβύη.

Την κυβέρνηση όμως μόνο ο Πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να την ισιώσει και κυρίως να τη σταθεροποιήσει.

Θα δούμε λοιπόν τι στίγμα θα δώσει ο ίδιος στη ΔΕΘ. Αλλά ούτως ή άλλως ένα στίγμα είναι απαραίτητο.