Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για το ενδεχόμενο παραίτησης, έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παραχώρησε τη Τρίτη (12/9) την πρώτη του συνέντευξη μετά τα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών.

Τη στιγμή που τα σενάρια για ευρύτερες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, μετά και την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως αποτέλεσμα των άτσαλων χειρισμών του στον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, κυκλοφορούν ευρέως, ο κ. Κικίλιας δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει επιλέγοντας να παραμείνει στις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ANT1, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, από τη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί πώς μια τυχόν απομάκρυνση θα είναι απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορικά τα όσα τραγικά συνέβησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, και την ολιγωρία που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός ο υπουργός είπε ότι από την πρώτη στιγμή «ενημερώσαμε Δήμους και Περιφέρειες για την κακοκαιρία ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί». «Θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις εν ώρα καταιγίδας», υπογραμμίζοντας  και την ένταση του καιρικού φαινομένου, «έφταιξαν οι 600 – 700 τόνοι νερού της κακοκαιρίας Daniel», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση και τις καταγγελίες ότι άργησαν να επέμβουν ο κ. Κικίλιας ήταν κατηγορηματικός ότι και κλήθηκαν να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή και έσπευσαν να το κάνουν χωρίς καθυστέρηση, ενώ σημείωσε ότι με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έχουν άριστη συνεργασία. «Η κλήση για εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων έγινε την Τετάρτη από την πρώτη μέρα και αμέσως ανταποκρίθηκαν», υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να σηκωθούν νωρίτερα τα ελικόπτερα απάντησε κατηγορηματικά όχι «καθώς υπήρχαν κεραυνοί και ήταν απαγορευτικό να πετάξουν».