Θα χαρώ να κλείσω αυτή τη μακρά και κουραστική πολιτική σεζόν με ένα ευχάριστο υστερόγραφο.

Αν επιβεβαιωθούν οι έως τώρα προθέσεις των κομμάτων, οι απαράδεκτες κι αντιδημοκρατικές προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα καταργηθούν.

Το σχετικό νομοσχέδιο φέρονται διατεθειμένα να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Λύσης.

Προσέξτε. Μιλάμε για το δικαίωμα ψήφου των κανονικά εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους που απλώς συμβαίνει να κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι υπό κατάργηση προϋποθέσεις δημιουργούσαν ψηφοφόρους δύο κατηγοριών και επιβλήθηκαν το 2019 από την Αριστερά – η οποία διατηρεί πάντα αμφιλεγόμενες απόψεις για την εκλογική διαδικασία…

Μιλούν για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος» εκτιμώντας απλώς ότι δεν έχουν και πολλούς οπαδούς μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού, παράμετρος προφανώς εντελώς αδιάφορη για την εκλογική ουσία.

Πάλι η Αριστερά (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) απέτρεψε το 2021 την κατάργηση των προϋποθέσεων, αφού τα τρία κόμματα που την υποστήριζαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Λύση) δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες διακόσιες ψήφους. Οι ίδιοι επιμένουν και σήμερα να αρνούνται.

Τότε σημείωνα πως είναι μάλλον πρωτότυπο να επαφίενται οι εκλογικές διαδικασίες σε κόμματα που δεν κόπτονται ιδιαίτερα για την εκλογική δημοκρατία.

Τώρα ευτυχώς φαίνεται να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι ώστε να καταργηθούν οι επονείδιστες προϋποθέσεις που εγκαθίδρυαν ένα είδος εκλογικού απαρτχάιντ.

Ο ψηφοφόρος Αθηνών μπορούσε να ψηφίσει αυτοπροσώπως στην Αθήνα αλλά δεν μπορούσε να το κάνει από τη Νέα Υόρκη ή το Σίδνεϊ. Εφεξής θα μπορεί να ψηφίζει όπου επιλέγει να ασκήσει το δικαίωμά του.

Κι αυτά φυσικά έως ότου λυθεί διά παντός το θέμα της ευρείας συμμετοχής στις εκλογές με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Οι μεγαλύτερες δημοκρατίες του πλανήτη την έχουν υιοθετήσει, δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί η δική μας.

Πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι;

Εχω ακούσει πολλούς υπολογισμούς αλλά κανένας δεν με έχει πείσει για την ακρίβειά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε κι ότι θα μάθουμε με την πρώτη εκλογή που θα είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ακούω πάντως τα σκωπτικά σχόλια των αρνητών που καλαμπουρίζουν πως εφεξής θα ψηφίζουν οι Γκας Πορτοκάλος από το Σικάγο.

Μακάρι, λέω εγώ.

Με πολλούς Πορτοκάλος αισθάνομαι περισσότερο συμπατριώτης από κάποιους δικούς μας.

Αλλά στο κάτω-κάτω στις εκλογές δεν μετέχουν όσοι εγώ διαλέγω για συμπατριώτες μου.

Μετέχουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου επειδή είναι συμπατριώτες μου κι αν δεν κάνω λάθος αυτό ακριβώς λέγεται δημοκρατία.

Τα υπόλοιπα, μετά τα μπάνια του λαού. Καλό καλοκαίρι.