Τα αίτια του θριάμβου της ΝΔ και της πανωλεθρίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναζητήθηκαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής και έκτοτε αναλύθηκαν εκτενώς.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του νικητή πιστώθηκε προσωπικά στον Κ.Μητσοτάκη και το μήνυμα σταθερότητας που εξέπεμψε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ηταν ένα μήνυμα κυβερνησιμότητας, το οποίο άντλησε υλικό και από τα πεπραγμένα τη κυβερνητικής του θητείας που με τη σειρά της αποτιμήθηκε θετικά από τους πολίτες.

Αντιστοίχως, ο Α.Τσίπρας πλήρωσε την αδυναμία του να εκπέμψει ένα πειστικό μήνυμα. Η «αλλαγή» που υποσχόταν στους πολίτες παρέπεμπε περισσότερο σε  μετεκλογικό χάος παρά σε πρόταση διακυβέρνησης.

Ηταν το μήνυμα «ψηφίστε μας και βλέπουμε» ή «θέλουμε να μας ψηφίσετε αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε την ψήφο σας».

Οι αναλύσεις βασίστηκαν κυρίως σε αυτούς τους άξονες. Υποφωτίστηκε έτσι ο ρόλος που διαδραμάτισε η θετική ατζέντα στην έκβαση της εκλογικής μάχης.

Ηταν αυτή όμως που κυριάρχησε στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Όταν ο ένας υποσχόταν καλύτερες μέρες και ανάπτυξη, ο άλλος κατήγγειλε κάποιο «καθεστώς» που κανένας δεν έβλεπε ή τις υποκλοπές που, καλώς ή κακώς, κανέναν δεν ενδιέφεραν πλέον.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η κυριαρχία της θετικής ατζέντας δεν βασίστηκε σε πάσης φύσεως αυταπάτες, ρουσφετολογικές υποσχέσεις ή μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Μπορεί να μην έλλειψε πάντοτε το στοιχείο της υπερβολής, αλλά ουδέποτε έλειψε εκείνο του ρεαλισμού. Οικοδομήθηκε στην αντίληψη πως οι πολίτες έχουν χορτάσει από φρούδες ελπίδες.

Δεν είναι τυχαίο πως ακριβώς αυτή την ατζέντα αναζητεί σήμερα ο ηττημένος των εκλογών προκειμένου να περιορίσει τις απώλειές του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το βέβαιο είναι πως η χώρα διαθέτει πλέον και τις δυνάμεις αλλά, όπως καταδεικνύεται από τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, και πρόσωπα πέραν του κομματικού σωλήνα που διαθέτουν τα εφόδια για να συμβάλουν στην πρόοδό της.

Πέρα από νικητές και ηττημένους, η κυριαρχία της θετικής ατζέντας ήταν το μεγάλο κέρδος αυτών των εκλογών. Ηταν η επικράτηση ενός στέρεου εθνικού αφηγήματος.