Η θεωρία διακινείται στη χώρα μας σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και στην πιο σύντομη εκδοχή της μπορεί να συνοψιστεί ως παράφραση του περίφημου αξιώματος του Λίνεκερ για το ποδόσφαιρο: Οι εκλογές είναι μια ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν καμιά δεκαριά εκατομμύρια άνθρωποι αλλά στο τέλος χάνουν πάντα οι δημοσκόποι.

Από ποιους διακινείται; Από εκείνους που χάνουν στις δημοσκοπήσεις και συνήθως χάνουν και στις εκλογέςΣυνήθως επειδή τυχαίνει οι δημοσκόποι να πέφτουν καμιά φορά έξω. Εχει συμβεί ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πατρίδα του ινστιτούτου Γκάλοπ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που ανήγαγε σε υψηλή επιστημονική τέχνη τις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Εχει συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πουθενά όμως οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες των δημοσκόπων δεν αποτέλεσαν ύλη θεωριών συνομωσίας ή τροφοδότησαν την καχυποψία πως το «ματς είναι στημένο». Πουθενά αλλού οι δημοσκόποι δεν αναγορεύθηκαν περίπου σε ρυθμιστές των εκλογών. Πουθενά και κανένας δεν υπαινίχθηκε πως κυκλοφορούν και κάτι άλλες δημοσκοπήσεις, από τις «καλές», που όμως είναι «κρυφές».

Κυκλοφορούν μόνο εδώ μαζί με τα ονόματα κάτι απίθανων ερευνητικών ινστιτούτων που μετά το ταμείο της κάλπης εξαφανίζονται τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκαν. Υποτίθεται πως αποτυπώνουν διαφορετικούς εκλογικούς συσχετισμούς. Ενώ όμως οι «στημένες» δημοσκοπήσεις πέφτουν συνήθως μέσα, οι «κρυφές» πέφτουν πάντα έξω.

Πρώην υπουργός και δημοσκόπος της σημερινής αντιπολίτευσης, που διαβεβαίωνε τον αρχηγό του ότι προηγείται με τρεις μονάδες στις εκλογές του 2019, έχει πικρά πείρα επ’ αυτού – ο αρχηγός έχασε με εννέα.

Ο δημοσκόπος τιμωρήθηκε δια της εξαφανίσεώς του, αλλά ο αρχηγός του ή φαίνεται να μην έχει πάρει ακόμη το μάθημα ή βολεύεται στο αφήγημα πως όταν χάνεις φταίει πάντα κάποιος άλλος – οι «στημένοι» δημοσκόποι, τα «κακά» συμφέροντα, τα «ξένα κέντρα», οι ψηφοφόροι που «δεν κατάλαβαν».

Ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί την αιτία που θέλει. Ολες τους όμως επιβεβαιώνουν το αξίωμα που ισχύει σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου: Οι εκλογές είναι μια ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος κερδίζει εκείνος που απλώς θα μαζέψει τις περισσότερες ψήφους…