Στο ματς των debates μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που θα ξεκινήσει με τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, εντός της εβδομάδας, στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους τα κομματικά επιτελεία, που ανεβάζουν τις προεκλογικές τους στροφές.

Πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ για debate Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει κάθε λόγο να πιέζει προς την κατεύθυνση μιας προσωπικής τηλεμαχίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρίχνει συνεχώς το γάντι στην πρωθυπουργική πλευρά. «Θέλω να καλέσω τον κ. Μητσοτάκη και να του πω: Τι φοβάσαι; Έλα να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας. Αν πιστεύεις ότι η αντιπαράθεση είναι Τσίπρας – Μητσοτάκης, όπως λες, γιατί το βάζεις στα πόδια, όπως το έβαλες στα πόδια και στη Βουλή» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

Ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής, υπό την υπηρεσιακή Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της Πόπης Τσαπανίδου, επανάφερε το αίτημα μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης Μητσοτάκη- Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου ζητάει δύο debate. Ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ένα μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Τι θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτος, απέφυγε να απαντήσει στην Πόπη Τσαπανίδου. «Θα τα πούμε στη διακομματική», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου. Το προηγούμενο διάστημα, όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε, debate, αυτό που επεσήμαναν οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, ότι υπήρξαν, μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, αρκετές κόντρες στη Βουλή, τόσες ώστε να βγάλουν οι πολίτες ασφαλή συμπεράσματα για τις θέσεις τους.

Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ στην διακομματική επιτροπή; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα προσέλθει στη συνεδρίαση εμφανιζόμενη θετική στο ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αλλά, όπως τονίζεται, και για τη συζήτηση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία επί κανόνων που θα διασφαλίσουν ένα ζωντανό διάλογο. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται θετικό. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων ο κ. Τσίπρας προτείνει ως αντίπαλο δέος της ΝΔ μια «προοδευτική κυβέρνηση» ή την «κυβέρνηση των ηττημένων». Θα είχε, λοιπόν, σημασία να ακουστεί η θέση των άλλων αρχηγών των «προοδευτικών» στο προσκλητήριο που τους έχει απευθύνει ο κ. Τσίπρας.

Καυγάς Τσαπανίδου Σκέρτσου για τις δημοσκοπήσεις

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει τηλεμαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα, άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αντίδραση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠαΣοΚ που δεν θέλει να προστεθεί στην προεκλογική περίοδο ένα ακόμα στοιχείο που θα μετατρέπει τις εκλογές σε παιχνίδι για δύο.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και ο «καυγάς» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις. Στη δήλωσή της, με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή δύο debates η κ. Τσαπανίδου προχώρησε και σε μια ακόμα επισήμανση. Ζήτησε, «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους». Το αίτημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Άκη Σκέρτσου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων». Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα «συστημικά» ΜΜΕ και τις «ελίτ των ολιγοπωλίων», παρατήρησε ο κ. Σκέρτσος.

Ακολούθησε η απάντηση της κ. Τσαπανίδου: «Στο αυτονόητο αίτημα για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη, μιλάει τώρα για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τις ειρωνείες δε για «συστημικά» ΜΜΕ και «ελίτ των ολιγοπωλίων» μόνο από έναν άνθρωπο του ΣΕΒ, όπως ο κ. Σκέρτσος τις περιμέναμε. Περιμέναμε όμως και μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν τη λάβαμε. Απ’ ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά.