Υπήρξαν σημαντικά πράγματα, που δεν έδειξαν οι κάμερες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και βγήκαν πολλές ειδήσεις. Όλο το παρασκήνιο της Συνόδου σας το περιγράφω ευθύς αμέσως: Θα πρέπει να ξέρετε ότι πριν αρχίσει μη συνεδρίαση όλοι οι υπουργοί του ΝΑΤΟ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού της Τουρκίας. Το έναυσμα το έδωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ (γ.γ. του ΝΑΤΟ).

***
Ο αληθινός φίλος μόνον στην ανάγκη φαίνεται…

Μπορεί ο Χουλουσί Ακάρ , ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, να μην τα είχε καταφέρει να μεταβεί στις Βρυξέλλες (γιατί τρέχει με τους σεισμούς), αλλά ήταν εκεί ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέσβης Μελβούτ Λεβέντ. Είχε συνομιλία με τον ημέτερο Νίκο Παναγιωτόπουλο για να τον ευχαριστήσει για την βοήθεια που έστειλε η χώρα μας, λέγοντάς του (στα αγγλικά): «Οι πραγματικοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, όπως κάνατε εσείς». Ο υπουργός συμφώνησε λέγοντάς; του ότι «αυτό θα πρέπει να το θυμάστε και στο μέλλον». Με την ευκαιρία ρώτησε τον Τούρκο πρέσβη εάν θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές: «Πώς θα στηθούν οι κάλπες στις σεισμόπληκτες περιοχές;», του είπε, με τον Τούρκο να αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα χωρίς όμως να ξέρει εάν θα αναβληθούν οι εκλογές και πόσο.

***
Αν η Ουκρανία που μάχεται τους Ρώσους δεν μπορεί τότε ποιος μπορεί…

Δεύτερη συνάντηση με εναγκαλισμούς και φιλιά είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεσνίκοφ. Ήταν θερμή η συνομιλία που είχαν παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αρνήθηκε να στείλει άρματα μάχης Λέοπαρντ, ούτε βεβαίως τους S-300. Ωστόσο ο Ουκρανός ζήτησε κατά την πάγια τακτική του όπλα, πυρομαχικά, εκτοξευτήρες πυραύλων και βεβαίως Λέοπαρντ. Έδωσαν, του είπε, πολλές χώρες (Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία) όχι πολλά από τρία ή τέσσερα η κάθε χώρα. Οι Ουκρανοί, βλέπετε, περιμένουν εαρινή ρωσική επίθεση και θέλουν από τώρα να προετοιμασθούν. Μάλιστα σε κάποια στιγμή αναγνώρισε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε σε σύνοδο της Συμμαχίας την πιο καλύτερη ανάλυση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας: «Εάν δεν γίνει η Ουκρανία μέλος στο ΝΑΤΟ που μάχεται και νικά τους Ρώσους, τότε ποια χώρα μπορεί γίνει μέλος; Ευχαρίστησε για την στρατιωτική βοήθεια (BMP-1, καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες πυραύλων κτλ.) που δώσαμε. Του ειπώθηκε ωστόσο ότι από εδώ και πέρα ότι δώσουμε θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί όπως έγινε με τα BMP-1 που αντικαταστάθηκαν με γερμανικά Marder. Αν τελικά κάποια στιγμή συμφωνηθεί να δώσουμε Λέοπαρντ, θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής ή εκσυγχρονισμού τέτοιων αρμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

***
Έρχονται οι Γάλλοι (και υπουργός και αεροπλανοφόρο)

Τρίτη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα (δηλαδή Μάρτιο Απρίλιο) η Γαλλία θα στείλει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ (με τα Rafale) σε ελληνικές θάλασσες (για ότι απρόοπτο μπορεί να συμβεί). Ειπώθηκε πως εκκρεμεί μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ναυπηγεία Λοριάν για να δει την πρόοδο της ναυπήγησης των ελληνικών Belh@rra. Εάν έως τις εκλογές ακούσετε μια πτήση ενός επισήμου με Rafale μην εκπλαγείτε.

***
Οι Αμερικανοί στη «Σούδα του Βορρά»

Τέταρτη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν από τον οποίο μάθαμε ότι έρχεται στην Ελλάδα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Σέλστ Γουάλαμπεργκ (ως προπομπός του Μπλίνκεν για τον στρατηγικό διάλογο). ¨Όταν λέμε έρχεται Ελλάδα, μην πάει ο νους σας μόνον στην Αθήνα γιατί η νέα συνήθεια των Αμερικανών είναι όταν έρχονται εδώ πρώτα πάνε στη Σούδα και εν συνεχεία στην… άλλη Σούδα, στην «Σούδα του Βορρά», όπως λένε πλέον την Αλεξανδρούπολη.

***
Ο αγωγός Αλεξανδρούπολης και οι Βούλγαροι

Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Ζάκοφ με τον οποίο συζήτησε το σχέδιο (θα υπογραφεί σύμφωνα σε λίγο) για την επέκταση του αγωγού Αλεξανδρούπολης προς Βουλγαρία. Αμέσως μετά είχε μια συνάντηση με τον Γερμανό νέο υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα άρματα Marder (παράδοση μέσα στα χρονοδιαγράμματα) και βεβαίως τα Λέοπαρντ.

***
Ανοικτή (προεκλογική) συγκέντρωση στο Μόναχο

Μαθαίνω ότι την Παρασκευή στο Μόναχο, θα γίνει η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση για τους Έλληνες του εξωτερικού. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μεταβαίνει στο Μόναχο για να πάρει μέρος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Ευρώπης (την οποία χαρακτηρίζουν και ως «Νταβός της Άμυνας»). Στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει (θα βρίσκονται εκεί η Καμάλα Χάρις, ο Σολτς και ο Μακρόν) ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση Ελλήνων της Γερμανίας.

***

Η Κύπρος προσφέρει λεφτά για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

Μπορεί η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να μην δέχθηκε την ανθρωπιστική βοήθεια που απλόχερα της πρόσφερε η Κύπρος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την κυπριακή κυβέρνηση. Μονόλεπτη σιγή τήρησε το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας για τα θύματα του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία. Ο (απερχόμενος) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε βοήθεια στους σεισμόπληκτους και στις δύο χώρες ύψους €0.5 εκατομμυρίου και είπε ότι η αποδέσμευση των χρημάτων θα γίνει μέσω των διαδικασιών του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον οι υπουργοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στην Τουρκία, στη Συρία, αλλά και στα κατεχόμενα.

***
Όταν τα σύνορα παύουν να χωρίζουν ανθρώπους

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι Τούρκοι τους Έλληνες εθελοντές διασώστες της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) που επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από την βοήθεια που παρείχε στους σεισμόπληκτους γείτονες για τέσσερις ημέρες. Η ομάδα των εθελοντών, ανέβασε στην επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook η ΕΟΔ, το εξής μήνυμα: «Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που τα σύνορα παύουν να χωρίζουν τους ανθρώπους».

***
Με 5 εκατ. ευρώ μπορείς να ακούς τα πάντα

Και αφού είμαστε στην Κύπρο, πρέπει να σας πω ότι τώρα μετά τις εκλογές ανοίγουν στόματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο θυμίζω ότι από την Κύπρο ξεκίνησε για να έρθει στην Ελλάδα. Αφού πρώτα η Intellexa για να πείσει την Ελεγκτική Υπηρεσία τη Κύπρου ώστε να εγκρίνει το Predator, έκανε επίδειξη των «διαβολικών» μηχανημάτων της, ήρθε και η σειρά του Pegasus να κάνει επίδειξη. Ε, αυτό το μηχάνημα αποδείχθηκε πιο «σατανικό», αφού για να «μολυνθεί» ένα τηλέφωνο δεν χρειαζόταν το δόλωμα ενός SMS. Απλώς το μηχάνημα κυκλοφορούσε στο δρόμο και μπορούσε να εγκλωβίσει όποιο τηλέφωνο ήθελε ο κάτοχος του μηχανήματος σε απόσταση 500 μέτρων χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Είπαν ότι όλο το πακέτο το πωλούν προς 5 εκατ. ευρώ και στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται τα μηχανήματα, η εκπαίδευση προσωπικού, η βιβλιογραφία (είχαν και βιβλιογραφία βλέπετε) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Και για να γίνουν πιο πειστικοί, όπως μου το μετέφεραν από την Λευκωσία, είπαν στους Κυπρίους ότι τα μηχανήματα αυτά είναι ιδανικά για… κατασκοπεία. Μόνον που δεν διευκρίνισαν ποιος θέλουν να κατασκοπεύουν.

***
Η συμβολική κίνηση της Βουλής στην κηδεία Νεκτάριου

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κέντρο της Ρόδου είχε κατακλυστεί από δεκάδες στεφάνια από νωρίς το πρωί, ενώ λίγο μετά τις 12 άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι επίσημοι (Αλέξης Τσίπρας, Κώστας Τασούλας, πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλων κομμάτων και δήμαρχοι) . Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έστειλε ένα σημείωμα: «Η πτήση τσάρτερ για ην κηδεία του Νεκτάριου είχε αριθμό αναχώρησης 1972 (έτος γέννησής του) και επιστροφής 2023 (έτος θανάτου). Όλα αυτά όπως γράφει τα διευθέτησε η Βουλή συμβολικά. όπως αναφέρει η Ροδιακή.

***
Οι Πολωνοί θέλουν να μάθουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τρία πολωνικά κανάλια ήρθαν από την Βαρσοβία στην Αθήνα για τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις Arkadiusz Mularczyk με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από την ελληνική βοήθεια προς την Τουρκία μετά το σεισμό όσο και από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά βήματα της Ελλάδας στην απεξάρτησή της από τους Ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μια πολωνέζα δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Mularczyk για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς η Πολωνία έχει αναδείξει το θέμα τελευταία. Ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ πήρε τον λόγο υπογραμμίζοντας την απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, θυμίζοντας ότι το θέμα είναι ανοικτό και το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός σε Μέρκελ και Σολτς.

***
Ο Χαγκαμπιμάνα ίσως να εισέλθει στη Βουλή

Η ΝΔ εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητά του και εάν τον εντάξει στις λίστες τότε ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο μαύρο βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Χαγκαμπιμάνα έχει περάσει πολλά στη ζωή του, ενώ αυτή την στιγμή εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης. Ο ίδιος έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, καθώς ήρθε αρχικά για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Συνέχισε τις σπουδές του και στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου μάλιστα είχε εμπλακεί με την φοιτητική πολιτική ζωή, καθώς ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Λίγο αργότερα στο Μπουρούντι, όπου γεννήθηκε και το καθεστώς τον φυλάκισε. Με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα.