Δεν νομίζω να υπάρχουν λόγια ώστε να περιγράψει κανείς αυτά που έγιναν μέσα στην εκκλησία, στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του υποσμηναγού (Ι) Τουρούτσικα που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Την ώρα που ξεκινούσαν οι επικήδειοι, οι φίλοι και συνάδελφοι του Μάριου στην Πολεμική Αεροπορία, αυτοί που κράτησαν το φέρετρό του, εκείνοι που στάθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μέσα στο ναό κατά τη διάρκεια της τελετής, έσπασαν.

Συγκλόνισε όμως ο πατέρας του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, Κώστας στον αποχαιρετισμό του γιου του. Ο Κώστας Τουρούτσικας σεμνά αναρωτήθηκε πώς ένας τέτοιος πατέρας έβγαλε ένα τέτοιο γιο: «Ο Μάριος είχε εκμηδενίσει το εγώ του», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε ότι «πέθανε όπως ήθελε νέος και γεμάτος Ελλάδα». Συγκλονιστικός ήταν και ο επικήδειος της μητέρας του Τουρούτσικα: «Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα… ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός», είπε. Και έκλεισε η μητέρα του πιλότου το επικήδειο κάνοντας όλους να δακρύζουν λέγοντας γεμάτη συγκίνηση: «Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος». Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία: «Αθάνατος- Αθάνατος» φώναζαν στη διάρκεια της διάρκειας της εξόδιου ακολουθίας. Στην κηδεία ήταν οι Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης και Τσίπρας

Ισως εκείνη την συγκινητική ώρα που το φέρετρο έβγαινε από την εκκλησία με την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων να παιανίζει πένθιμα εμβατήρια δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν κάποιους στίχους του από το τραγούδι των πιλότων μας: «Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι/το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά/στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι/ στο Αιγαίο να δίνω φιλιά».

Και όπως λένε συχνά οι πιλότοι στις πολεμικές μοίρες τους, λίγο απογειωθούν για αποστολή: «Οι Ίκαροι δεν πεθαίνουν, αλλά απογειώνονται χωρίς να ξαναπροσγειωθούν»!!

***
Προήχθησαν σε αντιπτεράρχους μετά θάνατο

Το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) συνεδρίασε χθες υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και αποφάσισε να προάγει μετά θάνατο τους δύο πιλότους του μοιραίου Φάντομ. Έτσι ο υποσμηναγός (Ι) Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας και ο κυβερνήτης σμηναγός (Ι) Στάθης Τσιτλακίδης προάγονται σε αντιπτεράρχους.

***
Μια ασυνήθιστη μέρα στο Υπουργικό

Ήταν το χθεσινό ένα Υπουργικό Συμβούλιο, κάπως ασυνήθιστο τολμώ να πω. Και τούτο γιατί όλοι περίμεναν μια αναφορά Μητσοτάκη, μια ατάκα τέλος πάντων, έστω κάποια παρατήρηση, για να λυθεί ο γρίφος των εκλογών και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής τους. Δεν ήταν, αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα υπουργικά συμβούλια που το πρόγραμμα θεμάτων το τηρούσαν οι υπουργοί με θρησκευτική ευλάβεια. Ορισμένοι σηκώνονταν από την θέση τους, έπαιρναν μόνοι τους τον λόγο και η ευκαιρία να μάθουν την ημερομηνία των εκλογών ήρθε ανέλπιστα από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ζήτησε απλώς 30 δευτερόλεπτα για να αναλύσει ένα νομοσχέδιο περί κωδικοποιήσεως νόμων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης του είπε καλύτερα να το αφήσει για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Και ξαφνικά, στην αίθουσα του Μαξίμου που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, ακούστηκε μια φωνή:

-Θα υπάρξουν άραγε και άλλα Υπουργικά Συμβούλια; Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε: «Επειδή το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να είναι… πανηγυρικό, δώστε μου 30 δευτερόλεπτα να αναλύσω, τώρα το νομοσχέδιό μου». Και του τα έδωσαν.

Υπήρξε όμως συζήτηση και για το μπούλινγκ, όχι αυτό της Άννας Καραμανλή (με τον Γιώργο Βαρεμένο σε απευθείας μετάδοση, όπως θα δείτε παρακάτω) αλλά στα σχολεία και στην ενδοοικογενειακή βία. Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως τα περιστατικά βίας και μπούλινγκ αυξήθηκαν μετά την πανδημία και έδωσε παραδείγματα και στοιχεία. Κάποιος από τους υπουργούς πετάχτηκε και είπε κάτι. Ο Πρωθυπουργός είπε να μην περάσει αυτό που είπε ο υπουργός στα πρακτικά. Ε, αφού ζητήθηκε να μην γραφτεί στα πρακτικά, δεν υπάρχει λόγος να σας το αναφέρω…

***
Bullying Βαρεμένου σε Άννα Καραμανλή

Αφού είχαν μια έντονη (σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση) συζήτηση οι Γιώργος Βαρεμένος και Άννα Καραμανλή , κάποια στιγμή η βουλευτής της ΝΔ έδειξε μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα – και ενώ είχε γίνει γνωστή η πτώση του Phantom – σε θεατρική παράσταση, γεγονός που καυτηρίασε η «γαλάζια» βουλευτής. «Προχθές όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου παιδιού ο Τσίπρας χαμογελώντας με δύο κυρίες πήγε στο Θέατρο στο Παλλάς. Αυτή είναι η αθλιότητα του Τσίπρα. Δείτε τους χαμόγελο colgate», είπε η κυρία Καραμανλή, με τον κύριο Βαρεμένο να της απαντά «Μιλάει το χαμόγελο Μητσοτάκη» και της άρπαξε το χαρτί μέσα από τα χέρια και το πέταξε. Η κυρία Καραμανλή είπε πως δέχθηκε σεξιστική επίθεση και στο τέλος ο κ. Βαρεμένος αναγκάστηκε να ανακαλέσει…Η ΝΔ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση λέγοντας πως «κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερβεί κάθε όριο αθλιότητας».

***
«Φρένο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη

Είναι μια διάταξη που όλοι περίμεναν, ώστε να μπει «φρένο» στη συμμετοχή του κόμματος του καταδικασθέντα για εγκληματικές πράξεις Ηλία Κασιδιάρη, στις εκλογές. Όχι μόνον του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και όποιων άλλων κομμάτων (μορφώματα είναι προτιμότερο να τα λέμε) νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού, όπως για παράδειγμα της Χρυσής Αυγής. Η αλήθεια είναι ότι η διάταξη επρόκειτο να έρθει στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα πλην όμως καθυστέρησε λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση

Εκείνο που επιζητεί κυβέρνηση είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την αντιπολίτευση – και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν η Κουμουνδούρου έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο τη δική του πρόταση. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν σε κάθε περίπτωση ότι μια ευρεία σύμπλευση θα ισχυροποιούσε το «μήνυμα» – ακόμα και προς τη Δικαιοσύνη, ειδικότερα στον Άρειο Πάγο.

***
Συνάντηση ουσίας

Για μεγάλο διάστημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής, λόγω του ότι η έρευνα για το Predator καθυστερούσε, όπως ορισμένοι έλεγαν. Ωστόσο, μαθαίνω πως ο κ. Ελευθεριάνος και οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος έχουν πλέον πατήσει γκάζι και κάνουν εξαιρετικά σοβαρή έρευνα, επιδιώκοντας υψηλή τεκμηρίωση. Προ ημερών μάλιστα ο κ. Ελευθεριάνος είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από τον οποίο και ενημερώθηκε για τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής. Και η εν λόγω συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρο από την ΕΥΠ όσο και γύρο από το Predator.

***
Οι μαθητές στην Κάρπαθο τιμούν τους ήρωες

Είναι αλήθεια ότι συγκίνησαν οι δύο μαθητές του Δημοτικού σχολείου της Καρπάθου κι η δασκάλα τους, οι οποίοι τίμησαν τους Ήρωες των Ιμίων αλλά και τα αδικοχαμένα παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δύο μαθητές του σχολείου έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Σε ανάρτησή της η δασκάλα τους έγραψε: «Ίμια: 31-01-1996…

Χριστόδουλε, Παναγιώτη, Έκτορα, δεν σας ξεχνούμε ΠΟΤΕ! Για τις δικές μας Θερμοπύλες χάσατε τη ζωή σας και σαν τιμημένοι θα ζείτε αιώνια στην καρδιά μας και στην ψυχή της Ελλάδας μας. Ο τίτλος του ΗΡΩΑ είναι το λιγότερο που αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ψυχή σας. Εις την μνήμη των τριών ηρώων, αλλά και του εκπαιδευτή πιλότου Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου Καρπάθου, τίμησαν την παρουσία των τεσσάρων πεσόντων, ρίχνοντας στο μπλε τάφο στεφάνι και ψάλλοντας δυνατά τον εθνικό μας ύμνο, αφήνοντας τις φωνές τους να τις παρασύρει το κύμα και το θαλασσινό αγέρι».

***
Ετοιμάζουν βάση drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο

Ενώ η Κύπρος οδεύει την Κυριακή σε προεδρικές εκλογές με τους τρεις κύριους διεκδικητές της εξουσίας (Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυραγιάννης) να δίνουν την τελευταία μάχη και να ετοιμάζονται για τον δεύτερο και κρισιμότερο γύρο των εκλογών, οι Τούρκοι κατασκευάζουν νέα βάση UAV στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκόνοικο. Με τίτλο «Τα τουρκικά SİHA προκάλεσαν μεγάλο πανικό στους Ελληνοκυπρίους» δημοσιεύεται στην οικονομική φιλοκυβερνητική εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Analiz ρεπορτάζ το οποίο αναφέρει: «Η Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια «βάση για τα UCAVs» στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στην ‘ΤΔΒΚ’. Εάν αναπτυχθούν UCAVs στην περιοχή, η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα «μεταλλικό κλουβί» και θα μπορεί να ελέγξει μια περιοχή 200 χιλιάδων χιλιομέτρων [sic] στην περιοχή