Την πρόθεση της Τουρκίας να φτάσει τα πράγματα στα άκρα, προκαλώντας ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αποδεικνύει το βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο τουρκική ακταιωρός επιχειρεί να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακραίες προκλήσεις

Η εικόνα κόβει την ανάσα. Τουρκική ακταιωρός, στο ένα μέτρο από το σκάφος του  λιμενικού, προσπαθεί να το εμβολίσει μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα έμπειρα στελέχη του λιμενικού πυροβολούν στον αέρα.

Η ακραία τουρκική πρόκληση συνέβη στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου. Το σκάφος του λιμενικού είναι σε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών που έχουν εισέλθει παράνομα στα ελληνικά ύδατα. Ειδοποιούν τη δική τους ακτοφυλακή και σπεύδει τουρκική ακταιωρός που ξεκινά την επικίνδυνη παρενόχληση.

Οι Έλληνες λιμενικοί προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Έχουν ακροβολιστεί στην πρύμνη με τα όπλα στα χέρια.

Η τουρκική ακταιωρός αρχίζει να κάνει κύκλους γύρω από το ελληνικό σκάφος. Πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής, κάνει πλάγια παραπλανητική κίνηση και επιχειρεί να το εμβολίσει.

Ο Τούρκος κυβερνήτης στρίβει το τιμόνι του την τελευταία στιγμή, συνεχίζει όμως να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς.

Κάνουν το άσπρο μαύρο

Η τουρκική ακτοφυλακή, για ακόμα μια φορά, επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παρενόχληση των τουρκικών σκαφών από τα ελληνικά σε διεθνή ύδατα

«Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσπάθησε να απωθήσει το ελληνικό σκάφος έτσι ώστε τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να συνεχίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Όταν τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής πυροβόλησαν στον αέρα κατά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή, οι Τούρκοι λιμενικοί απάντησαν πυροβολώντας στον αέρα», ήταν η ανακοίνωση των Τούρκων.

Η προπαγάνδα όμως δε σταματά εκεί. Η τουρκική ακτοφυλακή δημοσίευσε ένα βίντεο από το περιστατικό. Μονταρισμένα πλάνα δείχνουν πώς εξελίχθηκε το επεισόδιο και όχι όσα προηγήθηκαν.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα, η τουρκική πλευρά αυτοαναιρήθηκε επιδεικνύοντας χάρτη,  όπου είναι ξεκάθαρο ότι το παρολίγον θερμό επεισόδιο έγινε στα ελληνικά ύδατα.

Σχεδόν καθημερινά το λιμενικό καλείται να αντιμετωπίσει την προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε 50 περιστατικά σε τρεις μήνες που αφορούν:

– Παράνομη είσοδο στα ελληνικά ύδατα

– Παρενοχλήσεις, επικίνδυνους ελιγμούς

– Καταδιώξεις από σκάφη του Λ.Σ.

– Πυροβολισμούς

Σημειώνεται ότι για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο, διατίθενται 2.500 λιμενικοί και 70 σκάφη.