Εδώ και αρκετές ημέρες οι διαδηλώσεις στην Κίνα συνεχίζονται. Το αίτημα των πολιτών είναι η Κυβέρνηση να χαλαρώσει άμεσα τα μέτρα του κορωνοϊού, καθώς η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική των συνεχιζόμενων lockdown που έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο κοινό.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία με τα συνεχή lockdown. Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις αρκετές κινεζικές πόλεις αίρουν τα lockdown και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά, αν και εξακολουθούν να αναφέρουν νέα κρούσματα.

Τα πρώτα δείγματα ανυπακοής

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα, τα συνθήματα για αλλαγή της Κυβέρνησης και πολλά ακόμη, ερμηνεύονται ως τα πρώτα σημάδια πολιτικής ανυπακοής από τότε που ο Σι πήρε την εξουσία. Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο ιός εξασθενεί, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, καθώς η παθογένεια της Όμικρον εξασθενεί, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και έχει συσσωρευτεί εμπειρία στον περιορισμό του ιού», ανέφερε ο ίδιος σε σχόλια που αναφέρθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλαγή συνταγής από επτά περιοχές

Η διαμαρτυρία των πολιτών βρήκαν ευήκοα ότα σε επτά περιοχές που αποφάσισαν να άρουν τα lockdown. Μάλιστα, μία περιφέρεια θα επιτρέψει τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία και την λειτουργία εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων όπως οι κινηματογράφοι.

Η νοτιοδυτική πόλη Chongqing θα επιτρέψει σε στενές επαφές ατόμων με COVID, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, ενώ η Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα ανακοίνωσε την «εύρυθμη» επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων. Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι αρχές θα ανταποκριθούν στις «επείγουσες ανησυχίες» που εγείρονται από το κοινό και ότι οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο ευέλικτα.

Εξαιρετικά βλαβερή η πολιτική μηδενικής Covid για την Κινεζική οικονομία

Οι οικονομικές επιπτώσεις της προσπάθειας της Κίνας να απαλλαγεί από τον ιό δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρες. Οι μετακινήσεις πολιτών έχουν περιοριστεί δραστικά. Την εβδομάδα της 14ης Νοεμβρίου, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα Covid, ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού μειώθηκε κατά 45% σε ετήσια βάση.

Τα lockdown επιβάλλονται πλέον σε πόλεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας, ξεπερνώντας το προηγούμενο μέγιστο του ενός πέμπτου περίπου στα μέσα Απριλίου, όταν έκλεισε η Σαγκάη, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο στο 19,9%.

Με τις λοιμώξεις από την Covid να φτάνουν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής προσπαθούν να αναζωογονήσουν την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών.