Όχι μακριά από την Πάρο, στην Αντίπαρο, εκείνο που τάραξε την ησυχία του κυκλαδίτικου νησιού (και προφανώς την ησυχία του Τομ Χανκς που κάθε καλοκαίρι παραθερίζει εκεί) ήταν, στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου ο ήχος ενός ιδιωτικού ελικοπτέρου. Πετούσε χαμηλά, έκανε βόλτες στον αέρα προτού προσγειωθεί και όταν προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο αποβιβάστηκε ένα γνωστό πρόσωπο, ένας επιχειρηματίας, που πληροφορίες και δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως έναν από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του. Η αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας προσπάθησε να κάνει διακοπές σε αυτό το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Ορισμένοι πιτσιρικάδες εντυπωσιάστηκαν από την προσγείωση του ελικοπτέρου και πλησίασαν τον πιλότο ρωτώντας τον πόσο στοιχίζει η πτήση από Αθήνα σε Πάρο και αυτός τους είπε «μόνον 4.000 ευρώ»! Πώς ξέρουμε αυτές τις λεπτομέρειες; Βλέπετε πράκτορες δεν έχει μόνο η ΕΥΠ, αλλά και η στήλη έχει τους κατασκόπους της. Και αναφέρω ότι «προσπάθησε να κάνει διακοπές», διότι τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις που έρχονται ημέρα με την ημέρα στο φως, δεν τον άφησαν «να γυρίσει πλευρό».

***

Όταν υπουργός Άμυνας συνάντησε τον κ. Ντογιάκο

Στην Τήνο, το Δεκαπενταύγουστο, υπήρξε, αμέσως μετά την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, μια συνάντηση την οποία ελάχιστοι την είχαν αντιληφθεί. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος (ο οποίος εξετάζει τις υποθέσεις πώς διέρρευσαν στοιχεία για τις υποκλοπές) συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όχι η συνάντηση δεν είχε σχέση με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, είχε όμως σχέση με την παρακολούθηση ενός… υπόπτου για εμπρησμό. Του ύποπτου για την πυρκαγιά της Θάσου. Είχε προηγηθεί ένα τηλεφώνημα του υπουργού προς τον αστυνόμο της περιοχής με το οποίο του «διοχέτευσε» μια πληροφορία που γνώριζε ήδη όλο το νησί. Ποια ήταν αυτή; Ό,τι ένας τύπος «θρασύς, επιθετικός και βίαιος», πιθανόν να έβαλε τη φωτιά και του ζήτησε να μην καθυστερήσει τις ανακρίσεις (γιατί εάν αποδειχθεί ότι αυτός έβαλε τις φωτιές μπορεί να το ξανακάνει). Μάλιστα τον παρότρυνε να ασχοληθεί και με τον εμπρησμό, να συνεργαστεί με το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και όχι μόνον να γράφει τους μαγαζάτορες στην καλοκαιρινή περίοδο.

Την επομένη στην Τήνο ο κ. Παναγιωτόπουλος πλησίασε τον κ. Ντογιάκο και του είπε τι είχε συμβεί και ποιον παρακολουθεί η Αστυνομία στη Θάσο. Το βράδυ όταν ο υπουργός επέστρεψε στην Αθήνα ο κ. Ντογιάκος τον ειδοποίησε ότι υπάρχει σύλληψη και ότι στην κατοχή του συγκεκριμένου ύποπτου βρέθηκαν όντως εργαλεία για εμπρησμό. Ήταν ίσως η πρώτη συνεργασία Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με το υπουργείο Άμυνας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

***

Στην Ντόχα πάει ο Μητσοτάκης

Την ημέρα (22 Αυγούστου) που θα συνεδριάζει στη Βουλή η σύνοδος των Προέδρων σε μια κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να συμφωνηθεί πότε θα αρχίσει η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις, πότε θα αρχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή και πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα. Θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim Bin Hamad Al Thani. Θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη του Ιουλίου, αμέσως μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα, όπου ανακοινώθηκαν επενδύσεις στη χώρα μας. Την ώρα που Κατάρ και Σαουδική Αραβία θεωρούνται οικονομικοί ανταγωνιστές.

***

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει μόνον με μια δήλωση το Μέγαρο Μαξίμου την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Όχι τέτοιες ευκαιρίες σε μια εποχή μάλιστα που τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Στις 20 Αυγούστου λοιπόν θα υπάρξουν πολλές δηλώσεις (και βεβαίως του Πρωθυπουργού), αλλά και άλλες εκδηλώσεις (καθώς και βιντεάκια- τα πρώτα μέσα στο καλοκαίρι) για μια δύσκολη για τους Έλληνες εποχή που διήρκησε 12 χρόνια με μνημόνια, με περικοπές, με απολύσεις, με φτώχεια κτλ.

***
Η πρώτη σύσκεψη αμέσως μετά τις διακοπές στο Μαξίμου

Πάντως να ξέρετε ότι με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις διακοπές του στα Χανιά άρχισαν οι συσκέψεις. Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, πέρασε πρώτος, το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν πολλά από τις προκλήσεις της Τουρκίας, έως τις εκκρεμότητες με τα εξοπλιστικά, καθώς και το ταξίδι του υπουργού στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Βρετανία. Θα είναι και ο πρώτος Έλληνας υπουργός που θα έχει συναντήσεις με τη νέα βρετανική κυβέρνηση. Τώρα όσο αφορά τις παραβιάσεις και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, που είναι συνεχείς όλο το καλοκαίρι (χθες υπήρξαν 45 παραβιάσεις, δέκα παραβάσεις και μία υπερπτήση από UAV, αλλά και από οπλισμένα με πυραύλους F-16) το ΓΕΕΘΑ τις παρακολουθεί. Τη μια ο Ερντογάν στέλνει το γεωτρύπανό του σε τουρκικά νερά και από την άλλη για να φανεί «σκληρός» στην αντιπολίτευσή του, στέλνει τα F-16 να προκαλούν στο Αιγαίο.

***
Οι παρακολουθήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε δε, σύμφωνα με το Reuters ότι θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στην έρευνα για την «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» (όπως αναφέρεται) παρακολούθηση από κρατική υπηρεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. «Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι μη ανεκτή και αδικαιολόγητη» σχολίασε ο Γιούρι Λάας, εκπρόσωπος της προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Τέτοιου είδους παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που συνιστούν τη βάση του δημοκρατικού συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στο οποίο λαμβάνουν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

***
Η Άννα, η Δόμνα και ο σολίστ στην Υδρα

Χθες το βράδυ στην Υδρα, στην καρδιά του Αυγούστου, ακούστηκαν μελωδίες από βιολί. Εκεί κοντά στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ακούστηκαν έργα του Μπραμς, του Σκαλκώτα, του Τσαϊκόφσκι και άλλων από τον σολίστ Timothy Chool μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Τι είχε συμβεί. Επρόκειτο για με φιλανθρωπική εκδήλωση κλασσικής μουσικής (13η που γίνεται στο νησί εάν δεν κάνω λάθος) την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η οικογένειά της. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Κουλούρειου Νοσοκομείου. Εφέτος στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σε τέτοιου είδους φιλανθρωπικές εκδηλώσεις δεν λείπει ποτέ.

***
Στο Καστελλόριζο όταν κάνεις την χαρά και τον πόνο σου μουσική

Θα σας πάω τώρα στο ακριτικό (και πανέμορφο) Καστελλόριζο, στην εσχατιά του Αιγαίου όπου την Κυριακή 21 Αυγούστου θα σηκωθεί η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης θα είναι η «Radiograph of A Family» (βραβεία IDFA 2020), της Firouzeh Khosrovani, μια ταινία πειραματικής κινηματογραφικής φόρμας και ρευστών οπτικοακουστικών αναπαραστάσεων, η οποία πραγματεύεται τον καθολικό πυρήνα των ανθρώπινων ζωών με φόντο την Ιρανική Επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Την ίδια βραδιά θα εγκαινιαστεί η φωτογραφική έκθεση «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22», σε διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κκ Χρυσόστομο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Η τελετή έναρξης θα κλείσει με την μουσική παράσταση με την Η. Σαΐα, που θα είναι αφιερωμένη στον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής. Σμυρνέικο, Ρεμπέτικο και Ποντιακό τραγούδι, θα συνθέσουν μια μουσική πανδαισία αφιερωμένη σε έναν λαό που για πολλούς αιώνες κάνει τη χαρά και τον πόνο του μουσική, όπου κι αν βρίσκεται.

***
Όταν τα πόδια του Τεντόγλου παραμένουν καρφωμένα στη γη

Είναι κάποιες στιγμές που νοιώθεις πολλές απογοητεύσεις. Απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα με όσα συμβαίνουν στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Απογοήτευση που βλέπεις τους πρόσφυγες στον Έβρο να τους συμπεριφέρονται σαν αντικείμενα προς εκμετάλλευση και όχι σαν ανθρώπινα όντα. Απογοήτευση που τούτο το καλοκαίρι είχε τις περισσότερες φωτιές στα δάση, που ο δασικός πλούτος της χώρας γίνεται φτωχότερος, απογοήτευση που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός χτυπά τα εισοδήματα κυρίως των φτωχότερων, απογοήτευση που δεν είχες χρήματα να πας διακοπές ή που δεν κατάφερες να περάσεις στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας σου και πολλές άλλες. Και ξαφνικά κοιτάς τα σπινθηροβόλα μάτια του Μίλτου Τεντόγλου , την ώρα που είχε ήδη πηδήξει τα 8.52, γνωρίζοντας ότι είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Ή τη συγκίνηση της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 χλμ βάδην στο άκουσμα του εθνικού ύμνου. Και τότε παίρνεις θάρρος, κουράγιο, έχεις την αίσθηση ότι ξεκινά μια καινούργια μέρα για την χώρα μας, καλύτερη από τις προηγούμενες. Και όλα αυτά επειδή είδες δύο νέους αθλητές να κρατούν την ελληνική σημαία, να πανηγυρίζουν και μαζί τους να πανηγυρίζει ολόκληρο το έθνος. Αθλητές στην κορυφή της Ευρώπης, προσγειωμένους όμως και ταπεινούς. Και να διαπιστώνεις ειδικά για τον Τεντόγλου ότι παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να κάνει άλματα για να κερδίσει, τα πόδια του παραμένουν καρφωμένα στη γη.