Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας σε «Β» από «Β+» , επικαλούμενος αυξανόμενο πληθωρισμό και ευρείες ανησυχίες για την οικονομία, από  τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μέχρι παρεμβατικές πολιτικές.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύτηκε σε υψηλό 24 ετών 78,62% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της νομισματικής κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους και της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας Διαβάστε περισσότερα .

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Στο 78,6% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Νέο ρεκόρ 24 ετών

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επίσης εκτινάξει τις τιμές στην Τουρκία που εξαρτάται από τις εισαγωγές, ειδικά λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σε ανακοίνωσή του, ο οργανισμός επιβεβαίωσε την προοπτική της αξιολόγησης σε «αρνητική», προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κατανάλωση της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού, της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας και της μείωσης της εγχώριας εμπιστοσύνης.

Η Fitch προέβλεψε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 71,4% φέτος, ο υψηλότερος μεταξύ των κρατικών κρατών που αξιολογήθηκαν από τον οργανισμό, προσθέτοντας ότι η τροχιά του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 57% το 2023, ανέφερε η Fitch, λόγω των υπερβολικά διευκολυντικών πολιτικών μέχρι τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το αργότερο τον Ιούνιο του 2023.