Υπάρχουν κάποιες κινήσεις (και κάποιες πληροφορίες) που προδίδουν ότι κάτι ετοιμάζει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου όταν επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Είναι η 20ή Ιουλίου η αποφράδα επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και κάθε φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στα κατεχόμενα ανακοινώνει και μια απόφαση αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Την περασμένη φορά ανακοίνωσε, όπως ενθυμείστε, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτή τη φορά όμως κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες (ακόμα και στην Ουάσιγκτον) ότι ίσως ετοιμάζει το έδαφος για μελλοντική προσάρτηση των κατεχομένων.

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί ουδείς πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα «κατέβει στα κατεχόμενα με σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο για να θέσει, όπως ανακοινώνεται, τον θεμέλιο λίθο του αποκαλούμενου νέου «Προεδρικού Μεγάρου». Ετοιμάζει, λένε οι πληροφορίες κάτι άλλο, πέραν βεβαίως της πιθανής αποστολής γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ ή άνοιγμα και άλλων περιοχών στα Βαρώσια.. Ήδη, όπως έμαθα ανακοινώθηκε από την Άγκυρα η αποστολή 200 Τούρκων αστυνομικών στα κατεχόμενα, θα είναι, λένε, άοπλοι, αλλά ειδικευμένοι στα διάλυση διαδηλώσεων, εάν απαιτηθεί με την ανακοίνωση ορισμένων βημάτων μελλοντικής προσάρτησης, εάν και όποτε αποτύχουν τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

***
Μητσοτάκης: Δεν ψάχνω δημοκοπικό ξέφωτο

Ενα 24ωρο μετά την διαβεβαίωσή του στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το επανέλαβε και χθες από τον ΣΚΑΙ, αλλά με πιο κατηγορηματικό τρόπο, χωρίς να αφήνει πλέον οποιαδήποτε παρερμηνεία των προθέσεών του. Όπως είπε «καταλαβαίνω γιατί ανακινούνται σενάρια εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές». «Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής», σημείωσε. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «και αν έχουμε και κόστος, διότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».

***

Σενάρια πάλι για ανασχηματισμό

Τώρα που οι εκλογές το φθινόπωρο αποκλείστηκαν, τα νέα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτά του… ανασχηματισμού. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή, αφού τώρα για ορισμένους προέχει στην τελική ευθεία να εισέλθουν στην κυβέρνηση. Απλώς τους υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει προσφάτως πως δεν κάνει πρόωρες εκλογές αλλά ούτε ανασχηματισμό. Αφήστε που μερικοί θυμήθηκαν τον ανασχηματισμό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν από τις εκλογές που καθόλου δεν ωφέλησε την παράταξη. Και κάτι ακόμα: Δεν ήταν λίγοι βουλευτές αλλά και υπουργοί που το τελευταίο διάστημα «όργωναν» τις εκλογικές τους περιφέρειες, ωσάν να βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σας πληροφορώ ότι μετά τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού για εκλογές τέλος τη τετραετίας όλοι αυτοί έκαναν πολλά βήματα πίσω.

***
Όταν αποκαλύπτεις την ημερομηνία εκλογών

Ήταν τόσο κατηγορηματικός ο Πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023, που όταν έβγαινε από τον ραδιοφωνικό σταθμό από τον οποίο έδωσε συνέντευξη έπεσε σε δημοσιογράφους του σταθμού. Αφού αστειεύθηκε με τον έναν για την πράσινη (πασοκική) γραβάτα που είχε η οποία μάλιστα δεν ήταν μάλιστα δεμένη, είπε «εκλογές στις 7 Ιουλίου του 2023». Έλα όμως που 7 Ιουλίου 2023 δεν είναι Κυριακή, αλλά Παρασκευή. Συνεπώς γιατί ο Πρωθυπουργός έδωσε αυτή την ημερομηνία; Ίσως για λόγους συμβολικούς για να δείξει ότι οι εκλογές θα γίνουν ένα χρόνο από σήμερα (που ήταν 7 Ιουλίου) ή επειδή 7 Ιουλίου είναι η επέτειος της νίκης της ΝΔ. Πάντως αυτό το «Ιούλιος» που είπε, κατήργησε τον άλλο μήνα που έλεγε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην αρχή της άνοιξης του 2023. Γιατί πώς να το κάνουμε Ιούλιος δεν είναι άνοιξη, είναι ντάλα καλοκαίρι.

***
Εκλογές δεν γίνονται στα μπάνια του λαού

Πάμε δηλαδή Ιούλιο για εκλογές; Είμαστε σίγουροι. Γιατί όπως έμαθα ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε στη συνέντευξή του ότι μπορεί από το Σύνταγμα να παρατείνει τις εκλογές ένα μήνα μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Δηλαδή πάμε Αύγουστο; Μόνον που μάλλον αστειεύθηκε αφού εν συνεχεία είπε πως εκλογές δεν γίνονται τον Αύγουστο, είναι τα (ιερά) μπάνια του λαού. Ας είναι, πάμε πάλι Ιούλιο.

***
Πλαφόν στον πιτόγυρο;

Σε κάποια στιγμή ρωτήθηκε (ευθέως μάλιστα) εάν θα βάλει πλαφόν στην τιμή του… πιτόγυρου. Έτσι όπως έχει αυξηθεί η τιμή του, ή έτσι όπως το επεσήμανε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας μόνον ένα πλαφόν στη τιμή του το σώζει από περαιτέρω αύξηση. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε καλύτερα στον τομέα αυτό» και συμπλήρωσε μετά από μικρή παύση: «και στον τομέα ελέγχου της αγοράς και στον τομέα των ελέγχων που γίνονται πια από την ανεξάρτητη αρχή η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας. Θα είμαστε αμείλικτοι».

***
Ο Κουτσούμπας τα σουβλάκια και η τιμή της βενζίνης

Να θυμίσω εδώ ότι γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης μίλησε για την ακρίβεια στην χώρα μας και το εισόδημα μιας μέσης οικογένειας. Ωστόσο έθεσε και ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις τιμές στα αγαθά και την βενζίνη που συνεχώς αυξάνονται: «Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο έχει πάει 3 και 3,5 ευρώ. Η βενζίνη 2,5 ευρώ το λίτρο. Το σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί. Καταλαβαίνουμε ότι εσείς δεν τρώτε σουβλάκια συνήθως, αλλά ούτε βενζίνη βάζετε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

***

Ποιος προτιμά τα σουβλάκια;

Ο κ. Κουτσούμπας, εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός δεν τρώει συνήθως σουβλάκια. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα.. Εκείνο όμως που έμαθα χθες στη Βουλή από τους γαλάζιους βουλευτές είναι ότι η τιμή του πιτόγυρου δεν είναι στην ουσία 3 ή 3,5 ευρώ, αλλά 6 ή 7 ευρώ, καθότι όπως λένε με νόημα «ουδείς τρώει μόνον ένα»!

***
Ο Τσίπρας σχολιάζει Μητσοτάκη

Τη διάψευση σεναρίων περί πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Μέχρι χθες ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες. Τώρα θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι “εθνικά υπεύθυνες”. Ποιος τον εμπιστεύεται; Έχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», έγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

***

Κρατούμενες στη φυλακή σε επίδειξη μόδας

Πρώτη φορά στην ιστορία μέσα στις φυλακές έγινε… επίδειξη μόδας και τα μοντέλα ήταν οι ίδιες οι κρατούμενες. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ιστορική η ημέρα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, ειδικά για το συγκρότημα του Κορυδαλλού. Όχι για κάποιο «σκληρό» γεγονός, για έναν ποινικό που απασχολεί την κοινή γνώμη. Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία που πήρε η Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού 2, δηλαδή των γυναικείων φυλακών. Το σύνθημα που γράφτηκε σε ένα πανό και κρεμάστηκε στα παράθυρα των κελιών ήταν χαρακτηριστικό: «Η ομορφιά και η θηλυκότητα δεν φυλακίζονται», ήταν αυτό που θέλησαν να περάσουν στον έξω κόσμο οι κρατούμενες και η διοίκηση. Και είχε εξαιρετική επιτυχία…

***

Τι εξηγήσαμε στους Αμερικανούς για τα τουρκικά F-16

Φάνηκε, όπως έλεγε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ότι εξηγήσαμε επαρκώς και λεπτομερώς στους Αμερικανούς γιατί δεν πρέπει να εξοπλιστεί η Τουρκία με καινούργια και αναβαθμισμένα F-16. Όπως τόνισε από την Φλώρινα, όπου μετείχε σε μεικτό κυβερνητικό κλιμάκιο με την ευκαιρία των τριών χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ «εάν στο τέλος οι Αμερικανοί πουν το ναι (σ.σ. και δώσουν το οκ για τα F-16) και βάλουν τον όρο ότι δεν επιτρέπει στο μέλλον τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα να παραβιάσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν θα έχουμε πρόβλημα». Έτσι, όπως είπε ο υπουργός από ελληνικής πλευράς εξηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια ότι «τα αναβαθμισμένα τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και όχι για νατοϊκές σκοπιμότητες». Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας και των ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι «όσοι βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε ποιο είναι το τίμημα της ασφάλειας».

***
Φτερό με φτερό με τα F-35

Δέκα αμερικανικά F-35 και 15 F-15 της USAF αναμένεται να προσγειωθούν στη Σούδα και θα παραμείνουν εκεί πάνω από δέκα ημέρες. Το σημαντικό είναι ότι τα F-35 θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά F-16 και οι Αμερικανοί πιλότοι θα πετάξουν φτερό με φτερό με τους Έλληνες στο Αιγαίο. Θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία για τους Έλληνες πιλότους που θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με ένα προηγμένο στελθ αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και μάλιστα στη θάλασσα του Αιγαίου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν πετάξει μαζί με F-35. Το έχουν κάνει με επιτυχία και στην άσκηση «Ηνίοχος».

***
Όταν προσγειωθούν και τα άλλα 6 Rafale

Και μια και γίνεται λόγος για μαχητικά αεροσκάφη, μαθαίνω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε γραμμή αναβάθμισης 7 F-16 Viper, ενώ έως το τέλος του έτους πρόκειται να προσγειωθούν στην Τανάγρα άλλα 6 Rafale (με τον πλήρη οπλισμό τους). Σύμφωνα με το πρόγραμμα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία ένα κάθε μήνα. Έτσι σε λίγο καιρό η αεροπορική υπεροχή της χώρας μας στο Αιγαίο αυξάνεται εντυπωσιακά.

***
Βγήκαν ξανά οι χάρτες της τουρκικής παραβατικότητας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Gregory Meeks, καθώς και μέλη του Σώματος είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε ενδελεχώς για τις ελληνικές θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Στο τραπέζι μπήκε και η τουρκική προκλητικότητα, με τον Δένδια να βγάζει ξανά τους χάρτες της παραβατικότητας της Άγκυρας από το συρτάρι. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Το βράδυ της Πέμπτης σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης ο Αμερικανός πρέσβης παρέθεσε δείπνο προς τους Αμερικανούς μέλη της Βουλής, στο οποίο παρακάθισαν μέλη της κυβέρνησης.

***
Μια υπουργός του ΠαΣοΚ σε Ανεξάρτητη Αρχή

Εκλογές μπορεί να ξορκίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά, μαθαίνω ότι πρότεινε στην πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου τη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ορισμένοι εξέλαβαν την πρόταση αυτή ως ένα νέο άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη προς την Κεντροαριστερά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, όπως μου είπε, αποδέχθηκε τη θέση, αφού πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή. Αλλά, όπως λέει, δεν το θεωρεί αυτό ως μεταπήδηση στην Δεξιά, αφού δεν έχει σκοπό να πολιτευθεί (και μάλιστα να πολιτευθεί με σταυρό) τη στιγμή που είναι πλέον αφοσιωμένη στα πανεπιστημιακά της καθήκοντα, Περιμένει όμως τη στήριξη του κόμματός της (του ΠαΣοΚ), γιατί για να αναλάβει αυτήν την τιμητική θέση χρειάζεται τις θετικές ψήφους των 3/5 της Βουλής.