Να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας είχε ζητήσει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, με σχετική του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αιχμή την πρωτοφανή παραβίαση από πλευράς της Άγκυρας του Διεθνούς Δικαίου όταν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ν.μ.

Μία σαφής καταπάτηση όλων των θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μία κρίσιμη συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει για μία ακόμη φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αλληλέγγυος προς την Ελλάδα για τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Ανησυχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Συγκεκριμένα ο Μπορέλ επισημαίνει ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η ΕΕ απαιτεί να παύσουν οι απειλές και να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών – μελών

Και καταλήγει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».