Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται για τους Ελληνες ναυτικούς μετά την κατάσχεση των δύο πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με πολύ περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης καθοδήγησαν τα πλοία στα ιρανικά ύδατα κοντά στην ακτογραμμή, όπου έχουν αγκυροβολήσει, είπε ένας Ιρανός έμπορος πετρελαίου που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα. Είπε, ακόμη ότι το Ιράν μετέφερε τα πληρώματα σε έναν ξενώνα στην ακτή, όπου κρατούνται σε μια μορφή κατ′ οίκον περιορισμού.

Οι διάλογοι των κομάντος με τους Έλληνες ναυτικούς

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδα οι διάλογοι μεταξύ των ιρανών κομάντος που έκαναν ρεσάλτο στα ελληνόκτητα πλοία στον Περσικό Κόλπο και των Ελλήνων ναυτικών.

Οι Ιρανοί σημάδευαν με όπλα το πλήρωμα λέγοντάς τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

 Οι διάλογοι, σύμφωνα με το Star ήταν οι εξής:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Νωρίτερα, ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim ανέφερε ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτητριών εταιρειών με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior.