Η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι το success story του πλανήτη. Ετσι, η εξέλιξη του πολιτισμού όμως συσσωρεύει κινδύνους για το μέλλον: η χρήση των τεχνολογιών που αναπτύξαμε μοιάζει να υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ίδιου μας του περιβάλλοντος.

Οπως περιγράφει ο 43χρονος αυστραλός φιλόσοφος Τόμπι Ορντ του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον Μάρκο Καρασαρίνη και στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ίσως και να ζούμε σε μια επίπλαστη αυταρέσκεια.

Οι φυσικοί υπαρξιακοί κίνδυνοι (μια πτώση αστεροειδούς, η διέλευση ενός κομήτη κοντά στη Γη, υπερηφαιστειακές εκρήξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις) δεν έπαψαν ποτέ να υφίστανται ως ενδεχόμενα. Οι ανθρωπογενείς, όπως η κλιματική αλλαγή ή τα πυρηνικά όπλα, τους έχουν ήδη επισκιάσει και οι εξελίξεις στα πεδία της βιολογίας και της ρομποτικής μπορεί να επιφέρουν νέους – τεχνητές πανδημίες ή μια τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου.

Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού. Υπαρξιακός κίνδυνος και το μέλλον της ανθρωπότητας» ο Ορντ αναλύει διεξοδικά την κλιμάκωση του ρίσκου μέσα στον επόμενο αιώνα και την ηθική που πρέπει να διέπει τους χειρισμούς μας ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής. «Η προστασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας είναι η βασική πρόκληση των καιρών μας», είναι το μήνυμά του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»