Με μια φωτογραφία ενός ψαλιδιού που ανάρτησε στο Instagram, ο Αλέξης Πατέλης διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού προανήγγειλε «ψαλίδισμα» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα έγραψε: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Πέραν τούτου ουδέν. Ούτε πόσο και πως θα «ψαλιδισθούν», ούτε και το πότε. Ήταν στην ουσία μια ανάρτηση προαναγγελία, για το πιο καυτό θέμα που απασχολεί αυτόν τον καιρό το Μέγαρο Μαξίμου (και βεβαίως τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς). Όλοι ωστόσο συμφωνούν πως ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται πλέον πολύ σύντομα (ακόμα και σήμερα ή το αργότερο έως αύριο, με την έναρξη του Συνεδρίου της ΝΔ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το πλαίσιο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συζήτηση αφορούσε, όπως έγινε γνωστό (γιατί οι λεπτομέρειες βγαίνουν με το σταγονόμετρο) το πλαίσιο προκειμένου να καθοριστεί πλήρως το πακέτο στήριξης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Να ξέρετε πάντως ότι ο πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Μαΐου, θα ζητήσει να γίνει στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα Ενέργειας, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

***
Η πρωτοφανής αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας

Όταν την περασμένη Παρασκευή, μετά το μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από νησιά της Δωδεκανήσου, το ΓΕΕΘΑ διέταξε άσκηση ετοιμότητας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας αυτό σήμαινε ότι όποιο αεροπλάνο εισερχόταν στο FIR Αθηνών ή στον εθνικό εναέριο χώρο, χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως, τότε τα συστήματα αεραμύνης θα το αναγνώριζαν και εάν υπήρχε σχετική εντολή θα το «λόκαραν». «Λοκάρισμα» που προφανώς θα το έβλεπαν στις οθόνες τους οι Τούρκοι πιλότοι. Ίσως αυτός να ήταν και λόγος που από την Παρασκευή δεν σημειώθηκε καμία υπέρπτηση. Η άσκηση των αντιαεροπορικών συστημάτων αυτή διήρκησε μόλις ένα 24ωρο, ικανό όμως χρονικό διάστημα για να αποτρέψει επί του παρόντος νέες υπερπτήσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και τούτα: Όταν λέει το ΓΕΕΘΑ ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας των συστημάτων αεραμύνης, δεν σημαίνει ότι τις άλλες ημέρες τα συστήματα αυτά δεν ήταν ενεργοποιημένα. Απλώς ήταν μία άσκηση. Αλλά μην νομίζετε ότι η Αθήνα θα αφήσει αυτή την προκλητικότητα να περάσει χωρίς διαβήματα και καταγγελίες.

***
Η οργή της Αθήνας για τις υπερπτήσεις

Η ενόχληση της Αθήνας είναι μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε λόγο «για «πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας». Σημείωσε μάλιστα, μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις. Έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κ.λ.π.)«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως πρόκειται για ρεκόρ, καθώς ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος είχε γίνει το 2020, οπότε και υπήρχε κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, και ήταν 23, περίπου οι μισές.

Να είστε βέβαιοι ότι την συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας ο Πρωθυπουργός θα την καταγγείλει στην Ουάσιγκτον (Λευκός Οίκος Κογκρέσο) λέγοντας ότι σ αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

***
Πρόεδρος και Πρωθυπουργός στα Δωδεκάνησα

Μαθαίνω ότι την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στην εσχατιά του Αιγαίου. Θα επισκεφθεί την Χάλκη, τη Σύμη και την Τήλο για τις εορταστικές εκδηλώσεις των νησιών αυτών. Μία κίνηση μεγάλου συμβολικού χαρακτήρα μετά τα όσα συνέβησαν τελευταίως με τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. την Τήλο θα επισκεφθεί επίσης και ο Πρωθυπουργός.

***
Ανοίγει την Δευτέρα η πρεσβεία μας στο Κίεβο

Αυτές τις ημέρες, ίσως και την Κυριακή ή την Δευτέρα ανοίγει και πάλι η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Με μια διαφορά. Επικεφαλής της πρεσβείας δεν θα είναι πρέσβης, αλλά επιτετραμμένος. Θα είναι ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πολύπαθη Μαριούπολη. Έτσι η ελληνική σημαία θα κυματίζει και πάλι υπερήφανα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η ελληνική σημαία όμως δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να κυματίζει στην Οδησσό. Όλο αυτό το διάστημα το προξενείο δεν είχε κλείσει και ο πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης είχε διοργανώσει τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ομογενών από την εμπόλεμη Ουκρανία. Στο Κίεβο η πρεσβεία μας θα στελεχωθεί με προσωπικό και από Αθήνα αλλά και από το Κίεβο (που παρέμεινε εκεί). Πάντως η Γραμματέας της πρεσβείας η κυρία Όλια θα είναι και πάλι στο πόστο της.

***
Το τουριστικό αξιοθέατο της Ρεβυθούσας

Σας το είχα ξαναπεί ότι μετά τις ενέργειες του Πούτιν με τις… στρόφιγγες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρεβυθούσα αναβαθμίζεται σε τουριστικό αξιοθέατο. Ενα ακατοίκητο νησί κατά μήκος της ακτογραμμής της Αθήνας γίνεται το επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης. Χθες το επισκέφθηκε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Είχαν προηγουμένως επισκεφθεί το Σούνιο, το Μουσείο της Ακρόπολης, άλλους αρχαιολογικούς χώρους και τέλος τη Ρεβυθούσα, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Εκεί συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανατροφοδοτεί την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Σε ανάρτησή του στο instagram το βελγικό παλάτι έγραψε πως είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός αναπτύχθηκε και ανήκει στον ΔΕΣΦΑ, συμμέτοχος της οποίας είναι η βελγική εταιρεία Fluxys».

***
Φίλιππος του Βελγίου: «Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς»

Η ομιλία του Βασιλιά Φιλίππου στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντυπωσίασε τους πάντες: «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος. Και συμπλήρωσε: «αυτή η επίσημη επίσκεψη επισημαίνει τη βούλησή μας να εμπλουτίσουμε αυτήν την αληθινή ευρωπαϊκή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. «Μας παρακινεί να επενδύσουμε στα μεγάλα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, τόσο άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους»

Με τον πολιτισμό να κατέχει ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, ο βασιλιάς των Βέλγων, Φίλιππος και η βασίλισσα, Ματθίλδη βρέθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, από το οποίο έφυγαν εντυπωσιασμένοι καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου και του Θορικού.

***

Επανεμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η επανεμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε εκδήλωση της ΝΔ στο Κιλκίς, λίγες μόλις ημέρες πριν από το Συνέδριο της ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητη από γαλάζια κομματικά στελέχη. Και τούτο γιατί ο πρώην Επίτροπος, πρώην υπουργός και πρώην Δήμαρχος και πρώην σύμβουλος δύο πρωθυπουργών (Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) μετά την αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες, δεν είχε δώσει κάποιο σήμα για το ποιο θα είναι το επόμενο πολιτικό του βήμα, εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι και πού. Όπως ξέρετε δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά αυτή τη φορά βρέθηκε στο Κιλκίς και μίλησε για τα εθνικά μας θέματα στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ του Κιλκίς. Μίλησε για τον ρόλο της χώρας μας στο γεωπολιτικό τοπίο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο ίδιο πάνελ ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. Ήταν επίσης ο υποναύαρχος έ.α. του Πολεμικού Ναυτικού Δημήτρης Τσαϊλάς. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε να εμφανισθεί στη Βόρεια Ελλάδα από την συγκέντρωση της ΝΔ τον Ιούνιο του 2019.

***
Άνοιξαν μπαρ δίπλα από τον Ναό της Αθηνάς

Μπαρ δίπλα από τον Ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια άνοιξαν επιχειρηματίες. Δημιουργήθηκε μεν σε ιδιωτική περιουσία, πλην όμως οι Τούρκοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τα ιστορικά ερείπια ως… είσοδο για το μπαρ. Το μπαράκι αυτό, το ονόμασαν «Απόλλων» και τα εγκαίνιά του έγιναν δόξη και τιμή την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν μπει για να προστατεύουν τον ναό, που χρονολογείται από το 150 μ.Χ., αφαιρέθηκαν την προηγουμένη των εγκαινίων. Αλλά δεν έμειναν μόνον σε αυτό. Με σιδερένιες πλάκες έκλεισαν οι περιοχές που επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, ενώ μπροστά από την είσοδο, στρώθηκε κόκκινο χαλί 10 μέτρων, προκειμένου οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν στο χώμα με τα ερείπια. Επίσης, μπροστά από την παλιά πόρτα τοποθετήθηκε συσκευή ακτίνων Χ και τοποθετήθηκαν γραφεία υποδοχής πελατών, ενώ η είσοδος φωτίστηκε με ειδική εφαρμογή προκειμένου να είναι αντιληπτή στους πελάτες.

Ήρθε βεβαίως η μήνυση κατά των υπευθύνων από τον διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας, αλλά οι Τούρκοι το έχουν συνήθεια να μετατρέπουν αρχαιολογικούς ή θρησκευτικούς χώρους σε μπαράκια. Το έκαναν επανειλημμένως στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου λεηλάτησαν μοναστήρια, έκλεψαν βυζαντινές εικόνες και μετέτρεψαν εκκλησάκια σε μπαρ ή ακόμα και σε σταύλους.

***
Μαλέλης υποψήφιος περιφερειάρχης

Υποψήφιος περιφερειάρχης στο βόρειο Αιγαίο θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων του MEGA με καταγωγή από την Μυτιλήνη, Σταμάτης Μαλέλης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2023.Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Σταμάτης Μαλέλης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο στο ξενοδοχείο Lesvion στην προκυμαία Μυτιλήνης στις 13:00 το μεσημέρι. Ο κ. Μαλέλης είναι ο δεύτερος που ανακοινώνει υποψηφιότητα για το βόρειο Αιγαίο τόσο νωρίς μετά τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

***
O γκαζιάρης διευθυντής

Βαρύ του έπεσε του διευθυντή πολιτικού γραφείου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η βόλτα με το αυτοκίνητο στην Εθνική οδό. Όπως, μαθαίνουμε, ο εν λόγω διευθυντής πήγαινε με… πατημένα γκάζια στην Αθηνών – Λαμίας με αποτέλεσμα να πέσει στη «φάκα» της Τροχαίας. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον… γκαζιάρη διευθυντή, του επέβαλαν βαρύ χρηματικό πρόστιμο και του αφαίρεσαν τις πινακίδες, προς γνώση και συμμόρφωση. Διότι αν είσαι και διευθυνταράς… με την αράδα σου θα πας, που λέει και ο λαός.