Στη θέση αυτή στο «Βήμα» της 13ης Φεβρουαρίου είχα περιγράψει το καθεστώς ημιενημέρωσης υπό το οποίο τελεί η κοινή γνώμη βομβαρδιζόμενη καθημερινά από τις Αρχές και από δημοσιογράφους για μια σειρά σημαντικών ειδήσεων ως προς την αφετηρία τους, που όμως ποτέ δεν μας ενημερώνουν ποια ήταν η συνέχεια και η κατάληξή τους. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και πολύτιμος συνεργάτης μου στον έντυπο «Οικονομικό Ταχυδρόμο» Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναδημοσίευσε το άρθρο μου αυτό στην ξεχωριστή ιστοσελίδα lykavitos.gr προσθέτοντας το ακόλουθο συμπληρωματικό σχόλιο:

«Μια πρώτη παρατήρηση στο όντως αποκαλυπτικό άρθρο του Γιάννη Μαρίνου είναι ότι τα όσα περιγράφει δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία για παράδειγμα, η κατάσταση δεν απέχει πολύ από την αντίστοιχη σ’ εμάς. Στη Γαλλία λ.χ., με αφορμή έλλειμμα 15.000 θέσεων στις φυλακές (!), πολυάριθμοι ποινικοί μπορούν να κυκλοφορούν άνετα, ενώ σεσημασμένοι έμποροι ναρκωτικών, σωματέμποροι και δυνητικοί δολοφόνοι ισλαμιστές ελέγχουν συγκεκριμένες περιοχές μεγάλων πόλεων, στις οποίες η αστυνομία αποτελεί… ανέκδοτο! Αντιθέτως όμως στη σημερινή Γαλλία προφυλακίζονται αμέσως οι παραβάτες των ορίων ταχύτητας έστω και κατά δύο χιλιόμετρα την ώρα!». Στην Ελλάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν δει να κατάσχεται ο τραπεζικός τους λογαριασμός για 2.000 ευρώ χρέος προς την Εφορία, την ώρα που κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τα 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ ατασθαλίες που περιγράφονται στις πέντε τελευταίες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκθέσεις που ποτέ δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές εξάλλου διά ευνοήτους λόγους.

Κατά τα άλλα, ποιος γνωρίζει πού βρίσκονται και ποια είναι τα ποσά που προέρχονται από απαγωγές επιχειρηματιών και ληστείες τραπεζών;

Δεν θα έπρεπε, για παράδειγμα, να γνωρίζει η κοινή γνώμη πόσα λεφτά αποκόμισαν ο αρχιδολοφόνος (Κουφοντίνας) και τα τσιράκια του της «17 Νοέμβρη» από ληστείες και άλλες «προοδευτικές» δραστηριότητες; Δεν θα έπρεπε να μάθουμε τα δεκατέσσερα τελευταία χρόνια πόσο μας κόστισαν οι πυρπολήσεις της Αθήνας, οι δολοφονίες της Μαρφίν, οι τεράστιες ζημιές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνουμε από κάποια Pandora papers ότι ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει 500.000 ευρώ κατάθεση σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, πλην όμως στην τσέπη του έλληνα φορολογουμένου το γεγονός δεν τον επηρεάζει.  Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όμως με την εγχώρια και ανερχόμενη πραγματική και ορατή εγκληματικότητα και τη φαρισαϊκή ανοχή απέναντί της, με την εύκολη επίκληση του κράτους δικαίου. Κάποιος, φαίνεται, συγχέει την έννοια του κράτους που υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και τη μέσω του κράτους άσκηση εξουσίας. Και στην Ελλάδα των πελατών και όχι πολιτών, όπως και αλλού βέβαια, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως θέληση να δοθεί έστω και μεσοβέζικη λύση… Τα λοιπά έπονται.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, κατά την ανακοίνωση των μέτρων καταπολέμησης της βίας, μας πληροφόρησε ότι η Αστυνομία κινητοποιήθηκε ήδη σε εκτεταμένες έρευνες στα στέκια των ποδοσφαιρόφιλων και έκλεισε δεκάδες εξ αυτών που λειτουργούν παράνομα.

Αφελές ερώτημα: Αφού και υπό το σημερινό καθεστώς λειτουργούσαν ανενόχλητοι δεκάδες σύλλογοι ποδοσφαιρόφιλων μολονότι παραβιάζουν τον νόμο, γιατί υπό το νέο καθεστώς δεν θα συνεχιστεί ανενόχλητη η παρανομία;