Προτού σας πάω σήμερα στην Ουκρανία όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες, τη στιγμή μάλιστα που καταβάλλονται προσπάθειες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και απεγκλωβισμού πολύπαθων αμάχων- και να σας περιγράψω γιατί οι Ουκρανοί γονείς κουρεύουν γουλί τα κορίτσια τους, θα σταθώ για λίγο στον κεντρικό τραπεζίτη και στην απάντηση που έδωσαν οι συνεργάτες του στους ισχυρισμούς ότι απείλησε προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Νοβάρτις.

Πώς λοιπόν αντέδρασε στον ισχυρισμό του κ. Βαξεβάνη για απειλές προς έναν προστατευόμενο μάρτυρα, ο Γιάννης Στουρνάρας; Ο εκδότης του Documento ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας φώναξε στο γραφείο του στην τράπεζα τον κ. Μανιαδάκη (τότε προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση «Νοβάρτις») και, αφού του έδωσε να καταλάβει πως γνωρίζει ότι έχει καταθέσει εναντίον του και εναντίον των άλλων πολιτικών προσώπων ως προστατευόμενος μάρτυρας, τον απείλησε πως «όταν θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία, θα γ@μ@σουν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Το σχέδιο αυτό, κατά τον κ. Βαξεβάνη το επεξεργάζονταν από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θα ετοίμαζε το νομοθετικό πλαίσιο, και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κύκλοι του κεντρικού τραπεζίτη απάντησαν ότι: «Για το θέμα που αναφέρει ο κ. Βαξεβάνης και επιχειρεί να εμπλέξει τον κ. Στουρνάρα, η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης έκαναν μηνυτήρια αναφορά στον κ. Στουρνάρα το 2019, η οποία διερευνήθηκε και τέθηκε στο αρχείο τον Δεκέμβριο του 2020 με την υπ΄αριθμόν 1170 πράξη. «Με άλλα λόγια», επαναλαμβάνουν οι ίδιοι κύκλοι, «παραμύθια της Χαλιμάς, οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους προσπαθούν να πιαστούν. Αλλά πέρασαν πια οι καιροί που η γνωστή εγκληματική οργάνωση (κατά το κατηγορητήριο) έκανε ότι ήθελε. Τώρα λειτουργούν οι θεσμοί».

▪▪▪

Τα κουρεμένα γουλί κορίτσια του Ιβάνκιβ

Πάμε τώρα στο χωριό Ιβάνκιβ στην βορειοανατολική Ουκρανία, στα σύνορα με την Λευκορωσία, εκεί από όπου πέρασαν οι Ρώσοι τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής. Όταν το λευκό βανάκι που μετέφερε δημοσιογράφους προς το χωριό αυτό, σταμάτησε αναγκαστικά σε μια γκρεμισμένη γέφυρα. Την είχαν γκρεμίσει οι ίδιοι οι Ουκρανοί για να ανακόψουν τους Ρώσους. Αλλά εκείνο που ξεχώριζε ήταν ένα πλωτό πέρασμα που κατασκεύασαν οι Ουκρανοί όταν έφυγαν οι Ρώσοι μόνον και μόνον για να περνούν τα ασθενοφόρα. Γιατί και στο Ιβάνκιβ υπήρχαν θύματα και ακρότητες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μόλις το λευκό βανάκι έφτασε στο κατεστραμμένο από ρωσικές οβίδες χωριό, είδαν οι δημοσιογράφοι, κόσμο να τρέχει πίσω από το βανάκι. Όπως μου είπε η δημοσιογράφος Ελλη Κασόλη που βρισκόταν μέσα στο βαν, ο κόσμος νόμιζε πως το βανάκι μετέφερε τρόφιμα και έτρεχαν να τα πάρουν. Ήταν μέρες χωρίς τροφή και νερό. Εκείνο όμως που σοκάρει ήταν τα μικρά (15χρονα) κορίτσια, κουρεμένα σχεδόν γουλί. Τα κούρευαν οι γονείς τους για να είναι λιγότερα ελκυστικά ώστε να γλιτώσουν τον βιασμό από τους Ρώσους. Γιατί και στο μικρό αυτό χωριό υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για βιασμούς.

▪▪▪

Οι παλιοί φοιτητές του Ευκλείδη και τα υπερκέρδη των εταιριών

Θα σας πάω τώρα στη Βουλή σε μια αίθουσα της Ολομέλειας σχεδόν άδεια παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα υπήρχε συζήτηση περί νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Στο βήμα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος έλεγε ότι «η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη…και η παρέμβαση θα γίνει με αποτύπωμα δημοσιονομικό». Και εκεί ακριβώς στην άδεια αίθουσα έκανε παρέμβαση Ευκλείδης Τσακαλώτο.

Όταν ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, λέγοντας ότι θα συζητηθεί στη βουλή τις επόμενες ημέρες. «Μία- μία εταιρεία, μία- μία ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και θα τα φορολογήσουμε και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή», για να συμπληρώσει ότι η ΡΑΕ θα φέρει τη δουλειά σε πέρας με ταχύτητα και διαφάνεια.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο απάντησε ότι «δεν είναι εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς να υπολογίσετε υπερκέρδη. Να σας δώσω τους παλιούς μου φοιτητές να σας το υπολογίσουν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καλεί τους ηλεκτροπαραγωγούς κάθε μέρα και τους ρωτάει ποιο είναι το κόστος και μετά βάζει το κέρδος. Και σχολίασε: «Μη ζητάτε από εμάς υπομονή. Ζητήστε από τους δικούς σας ψηφοφόρους που άλλα άκουσαν στις εκλογές και άλλα βλέπουν. Και είτε γελάνε είτε κλαίνε».

▪▪▪

Ο τραπεζίτης, η λιακάδα και ενεργειακή ακρίβεια

Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer υπηρξαν πολλά παραλειπόμενα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Ο κ. Hoyer ενθουσιάστηκε με τον ήλιο της Αθήνας, τον γαλάζιο της ουρανό (και με την θερμοκρασία που επικρατούσε): «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά εδώ, όχι μόνον επειδή η θερμοκρασία είναι κατά 20 βαθμούς πιο υψηλή σε σχέση με το Λουξεμβούργο- ενώ είναι και πολύ φωτεινά- αλλά γιατί έχουμε και κάποιες καλές ιστορίες να διηγηθούμε», είπε. Αλλά εκείνο που έκανε εντύπωση στον κ. Hoyer ήταν η πρόοδος που υπήρξε στην χώρα μας στον τομέα της ψηφιοποίησης: «Εχει κάνει άλματα, δεν ήταν έτσι όταν ήρθα την τελευταία φορά», σημείωσε. Τώρα όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στο φυσικό αέριο, είπε ότι με την ομάδα του εξετάζει διάφορες λύσεις που σύντομα θα ανακοινώσει. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο φρόντισε να του πει πως θα «είναι ευρωπαϊκή αποτυχία αν δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας».

▪▪▪

Συνωστισμός ΝΑΤΟϊκών γύρω από τις Καρυάτιδες

Παρατήρησα ένα… ΝΑΤΟίκό συνωστισμό γύρω από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, όταν καμιά τριανταριά βουλευτές της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ προσπαθούσαν να βγάλουν φωτογραφίες και σέλφι με τις Καρυάτιδες. Τους εντυπωσίασε τους ΝΑΤΟϊκούς το Μουσείο τη Ακρόπολης. Έβλεπαν με θαυμασμό τα εκθέματα, ακόμα και τον άδειο χώρο που εκεί θα τοποθετηθούν όποτε έρθουν τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα Ο Σπήλιος Λιβανός, αντιπρόεδρος της συνέλευσης (πήρε τη θέση της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου) είχε φροντίσει για τα πάντα.

Όταν ο ελληνικός αγρός μπαίνει σε ένα πιάτο

Πρώτα απ΄όλα είχε επιμεληθεί ο ίδιος το μενού του δείπνου που θα έτρωγαν οι ΝΑΤΟίκοί βουλευτές στο Μουσείο της Ακρόπολης: Όλα από την ελληνική γη. Ετσι οι βουλευτές του ΝΑΤΟ απόλαυσαν χαρουπόψωμο, κριθαρένιο ψωμί με καρύδι και ελιά και λαδένιο. Συνοδευόταν από μαριναρισμένες ελιές, ελαιόλαδο και κρέμα φέτα με πιπεριά Φλωρίνης. Εν συνεχεία τους πρόσφερε μπρουσκέτες από χαρούπι με λευκό ταραμά και ψητές σαρδέλες με σάλτσα ντομάτας (που ενθουσίασε και τον Τούρκο και τον Αμερικανό) ή κροκέτες από μανιτάρια με πατάτα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μαρμελάδα ντομάτας. Και από σαλάτα;Όλος ο ελληνικός αγροτικός αγρός μπήκε μέσα σε ένα πιάτο, ήτοι : Σαλάτα νησιώτικη με ντοματίνια, κάπαρη και κρίταμα, μους φέτας και βαλεριάνα ή όποιος ήθελε, σαλάτα με κινόα ταμπουλέ, μους αβοκάντο, ραπανάκια τοματίνια με βινεγκρέτ ρόδι. Ξετρελάθηκαν σας λέω, τόσο που ο κ. Λιβανός πήρε σε μια γωνιά τον Τούρκο και του είπε μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Στο τέλος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους έκανε και ένα δώρο: Πρόκειται για μια σύνθεση του Γιώργου Ξένου που παρουσιάζει την Ελλάδα με όλα τα νησιά της και την όλη έκταση των χωρικών της υδάτων.

▪▪▪

Εδώ είναι Βουλή, όχι πάρκινγκ

Ήταν μεσημέρι της Τρίτης όταν τα τουριστικά πούλμαν άρχισαν να ξεφορτώνουν τους πρώτους τουρίστες μπροστά στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς, όταν ξαφνικά ένα μαύρο station wagon αυτοκίνητο με την μπακαζιέρα στην οροφή, με ανοικτά όλα του τα παράθυρα και με τη μουσική διαπασών, επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων, από την μεριά της Λεωφόρου Αμαλίας. Είχε ρουμανικές πινακίδες και το οδηγούσε ένας νεαρός με γιαλιά ηλίου. Οι αστυνομικοί βεβαίως τον σταμάτησαν. Εις εξ αυτών που η αρμοδιότητά του είναι να εντοπίζει διάφορα ύποπτα μηχανήματα κάτω από τα αυτοκίνητα, πήρε το ηλεκτρονικό μπαστούνι του (μοιάζει με ναρκοσυλλέκτη) και ετοιμάστηκε να το ελέγξει. Ο Ρουμάνος οδηγός σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών και ρώτησε τους έκπληκτους αστυνομικούς εάν υπάρχουν κενές θέσεις παρκαρίσματος: «Εδώ κύριε δεν είναι πάρκινγκ είναι η Βουλή των Ελλήνων», του είπε ένας αστυνομικός και του έκανε νόημα να γυρίσει πίσω και να βρει αλλού πάρκινγκ.

▪▪▪

Τι ήταν αυτό που εντυπωσίασε τον Στουρνάρα από τα «Νέα»

Κάθε μέρα ο κεντρικός τραπεζίτης διαβάζει τα «Νέα», αλλά τον εντυπωσίασε ένα άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, για μια περιοδεία του Ντε Γκωλ. Ενθουσιάστηκε με μια φράση του Ντε Γκωλ. Κάποιος από το πλήθος του φώναξε «θάνατος στους μ@λ@κες». Και ο Ντε Γκωλ απάντησε αυτό είναι τεράστιο πρότζεκτ. Ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε και ορισμένες φορές ανέφικτο. Αυτό ήταν που εντυπωσίασε τον κ. Στουρνάρα, αυτό ήταν που σχολίασε. Πού να δει ακόμα τι πρότζεκτ βγάζουν η βλακεία και η ηλιθιότητα, σχολίασε ένας από τους συνεργάτες του.