Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι πιθανό να απαιτείται ετήσιος επαναληπτικός εμβολιασμός για τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Αν πρέπει να προχωρήσουμε σε εικασίες […] θα έλεγα ότι είναι πιθανό να χρειαστούμε ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε πολύ ισχυρά, πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας» δήλωσε ο Αλβέρτος Μπουρλά στο BBC.

Η συνέντευξη παρουσιάστηκε την Τετάρτη, παραχωρήθηκε όμως πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων.

Την Τρίτη, ο δρ Μπουρλά δήλωσε πως, εφόσον χρειαστεί, η Pfizer θα είναι σε θέση να αναπτύξει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον μέσα σε 100 ημέρες.

Ο επικεφαλής της Pfizer δήλωσε στο BBC πως τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ζωές, και ότι χωρίς αυτά «θα απειλούταν η θεμελιώδης δομή της κοινωνίας μας».

Απαντώντας στις επικρίσεις οργανώσεων για κερδοσκοπία –το εμβόλιο θα αποφέρει στην Pfizer έσοδα 35 δισ. δολαρίων το 2021- ο Μπουρλά δήλωσε πως το σημαντικό είναι πως «σώθηκαν εκατομμύρια ζωές».

«Γλιτώσαμε τρισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια οικονομία» είπε.

Και υποστήριξε ότι το οικονομικό όφελος είναι κίνητρο για την ανάπτυξη φαρμακευτικών παρεμβάσεων σε μελλοντικές πανδημίες.

Το εμβόλιο «κοστίζει όσο μια παραγγελία γεύματος» στις ανεπτυγμένες χώρες, είπε, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος διατίθεται σε τιμή κόστους.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά σχολίασε επίσης τις ψευδείς αναφορές που τον ήθελαν να έχει συλληφθεί για απάτη από το FBI και τα fake news περί θανάτου της συζύγου του λόγω του εμβολίου.

«Με την είδηση ότι με συνέλαβε το FBI φυσικά γέλασα» είπε.

«Με τη δεύτερη είδηση ότι πέθανε η σύζυγός μου, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία της, πραγματικά θύμωσα».

«Ανησύχησα για τα παιδιά μου, προσπάθησαν να τα καλέσω αλλά δεν έβρισκα τον γιο μου στο τηλέφωνο».