«Δεν είχα χρόνο να κάνω έστω ένα βήμα πίσω και να αναλογιστώ τον ρόλο μου ως η πρώτη αφροαμερικανή Πρώτη Κυρία», είχε δηλώσει η Μισέλ Ομπάμα, «θέλω απλώς να βεβαιωθώ πως κάνω καλή δουλειά». «Δεν νιώθω ότι επειδή είμαι Πρώτη Κυρία είμαι πολύ διαφορετική από ό,τι ήμουν πριν», έλεγε μερικές δεκαετίες πριν η Μπέτι Φορντ, «εξάλλου αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, έχει συμβεί στον καθένα». Και οι δύο κυρίες που κάποια στιγμή της ζωής τους βρέθηκαν οικοδέσποινες στον Λευκό Οίκο είχαν περιγράψει την καθημερινότητά τους, τον δικό τους ρόλο κατά την περίοδο της προεδρίας των συζύγων τους, ως μια δουλειά που απλώς έπρεπε να γίνει. Πολλά χρόνια πριν, η Ελινορ Ρούζβελτ, μια από τις σπουδαιότερες, αν όχι η σπουδαιότερη, Πρώτες Κυρίες στην ιστορία των ΗΠΑ, έλεγε πως «μια γυναίκα είναι σαν το φακελάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο ανθεκτικό είναι ως τη στιγμή που το βυθίζεις στο καυτό νερό».

Και οι τρεις κυρίες, όταν εκλήθησαν να κάνουν τη δουλειά (και να μπουν στο καυτό νερό) αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές – με την Μπέτι να δίνει επιπλέον μαθήματα ζωής πολεμώντας τις ναρκωτικές ουσίες, το αλκοόλ αλλά και τον καρκίνο. Τη δύναμη του χαρακτήρα τους και τη λάμψη της προσωπικότητάς τους έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει μια νέα τηλεοπτική παραγωγή. Τίτλος της «The Fisrt Lady» και γυρίζεται για λογαριασμό του Showtime. Πρόκειται για ένα σίριαλ δέκα ωριαίων επεισοδίων στο οποίο θα αναβιώσουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την καριέρα των τριών γυναικών. Την Ελινορ Ρούζβλετ που έζησε στον Λευκό Οίκο από το 1933 ως το 1945 θα ερμηνεύει η Τζίλιαν Αντερσον, την Μπέτι Φορντ, σύζυγο πλανητάρχη από το 1974 ως το 1977, θα ερμηνεύει η Μισέλ Φάιφερ και τη Μισέλ Ομπάμα, που υπήρξε Πρώτη Κυρία στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017, θα υποδυθεί η Βαϊόλα Ντέιβις.

Ρόλοι-προκλήσεις

Η Ντέιβις δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τον ρόλο που της ανατέθηκε. Σε μια συνέντευξή της δήλωσε πως έπειτα από συστηματική μελέτη, ώστε να καταφέρει να είναι όσο γίνεται πιο πειστική, γνωρίζει πια με απόλυτη βεβαιότητα πως «η Μισέλ είναι απλώς μια υπέροχη γυναίκα». Η αμερικανίδα ηθοποιός έχει να κάνει μια αρκετά δύσκολη δουλειά καθώς ερμηνεύει μια προσωπικότητα που βρίσκεται στη ζωή και που απασχολεί ακόμα καθημερινά τον Τύπο, γεγονός που θα κάνει τις συγκρίσεις αναπόφευκτες. Οι παραγωγοί της σειράς αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια και στην προσπάθεια της Φάιφερ καθώς ερμηνεύει έναν πολύ σύνθετο και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικό χαρακτήρα, για γυναίκα που συχνά πελαγοδρομούσε και που τη μια άγγιζε το μεγαλείο και την άλλη την καταστροφή λόγω των εθισμών της. Αλλά και η Αντερσον, η οποία θριάμβευσε πριν από μερικούς μήνες ως Μάργκαρετ Θάτσερ στο σίριαλ του Netflix «The Crown», αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας της ερμηνεύοντας τη Ρούζβελτ, μια από τις δυναμικές συζύγους πολιτικών που έχουν περάσει από τον Λευκό Οίκο. Τον Μπαράκ Ομπάμα θα ερμηνεύσει ο βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ο.-Τ. Φαγκμπένλι, τον Τζέραλντ Φορντ ο Ααρον Εκχαρτ και τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ο Κίφερ Σάδερλαντ. Η σειρά θα προβληθεί μέσα στο 2022.

Προεδρίνες φανταστικές και μη

Οι τρεις σταρ δεν είναι, βεβαίως, οι μοναδικές ηθοποιοί που εκλήθησαν να ερμηνεύσουν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο ρόλους Πρώτων Κυριών, υπαρκτών ή μη.

H Γκλεν Κλόουζ ήταν η Μάρσα Ντέιλ, η (φανταστική) Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στην κωμωδία του Τιμ Μπάρτον «Οι Αρειανοί επιτίθενται» («Mars Attacks!», 1996). Προϊόντα μυθοπλασίας ήταν επίσης η Ελεν Μίτσελ, η Πρώτη Κυρία που ερμήνευσε η Σιγκούρνι Γουίβερ στην πολιτική κωμωδία του Ιβάν Ράιτμαν «Dave» (1993), η Τες Κάρλαϊσλ η Πρώτη Κυρία της Σίρλεϊ Μακ Λέιν στο «Ο φρουρός της Τες» («Guarding Tess», 1994) του Χιου Γουίλσον και η Σούζαν Στάντον που ερμήνευσε η Εμα Τόμσονς στο «Ολες οι γυναίκες του προέδρου» («Primary Colors», 1998). Την Πατ Νίξον ερμήνευσε η Τζόαν Αλεν το 1995 στο «Nixon» του Ολιβερ Στόουν. Τη σύζυγο του προέδρου Τζον Ανταμς, Αμπιγκέιλ Ανταμς, ερμήνευσε το 2008 η Λόρα Λίνεϊ στη μίνι σειρά του HBO «John Adams».

Την ίδια χρονιά στο «W.» του Ολιβερ Στόουν η Ελίζαμπεθ Μπανκς υποδύθηκε τη Λόρα Μπους και η Ελεν Μπέρστιν την Μπάρμπαρα Μπους. Η Κέιτι Χολμς ήταν η Τζάκι Κένεντι στην καναδο-αμερικανική μίνι σειρά «The Kennedys» το 2011. Επειτα από μία πενταετία, το 2016, τον ίδιο όλο ερμήνευσε η Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία του Πάμπλο Λαρέν «Jackie». Τη σύζυγο του Αβραάμ Λίνκολν, τη λαίδη Μαίρη Τοντ Λίνκολν, υποδύθηκε με τη σειρά της η Σάλι Φιλντ στο «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεγκ το 2012. Την ίδια χρονιά στην κωμωδία «FDR: American Badass!» η Λιν Σάιε ήταν η Ελινορ Ρούζβελτ. Η Τζέιν Φόντα στον «Μπάτλερ» του Λι Ντάνιελς φόρεσε τις κομψές τουαλέτες της Νάνσι Ρίγκαν, ενώ η Μίνκα Κελί ήταν στην ίδια παραγωγή η Τζάκι Κένεντι.

Στο εφετινό «Impeachment: American Crime Story» η Εντι Φάλκο υποδύεται τη Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ξεσπούσε το σκάνδαλο Λιουίνσκι. Σε ταινίες και μίνι σειρές με θέμα τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη σχέση του με τη Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κένεντι, την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Φραντσέσκα Ανις και η Αννα Βάλε.