«Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε την πανδημία με τις αδιαφανείς λίστες Πέτσα για να εξασφαλίσει την ευνοϊκή αντιμετώπιση στο μιντιακό πεδίο», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνοντας την ανάγκη, η έρευνα (της εξεταστικής επιτροπής) να καταδείξει τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα και τις τομές που απαιτούνται στη δημοκρατία μας. Η στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι, φως σε όλα. Και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ας αποδοθούν υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Παλαιότερα οι πολίτες φακελώνονταν ανάλογα με την εφημερίδα που διάβαζαν. Σήμερα, [..] η τάση είναι, ο άτυπος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης μέσα από την εξαγορά ή τον τρόπο χρηματοδότησής τους» είπε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα το επείγον της πανδημίας έφεραν ΠΝΠ που «προσπέρασαν» το κοινοβούλιο από το οποίο στέρησαν τη δυνατότητα της Δημοκρατίας να συζητήσει, να διαβουλευτεί και να ελέγξει τις αποφάσεις αυτές. Εμείς, ανέφερε, «είχαμε προβλέψει παλιότερα στην κυβέρνησή μας και τη δυνατότητα επειγουσών αποφάσεων, αλλά πάντα με ανοιχτές και διαυγείς διαδικασίες».

Ειδικότερα για την επικοινωνιακή εκστρατεία για την πανδημία, είπε ότι «εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε αυτό. Η συνέπεια της αποτυχίας της είναι να καλπάζει η πανδημία, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού που έχει η Ελλάδα βεβαίως σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, διασωληνώσεων δυστυχώς και θανάτων».

Όσο για τις εταιρείες που διενεργούν έρευνες της κοινής γνώμης, είπε ότι «αξιοποιούν τη θέση τους για να χειραγωγήσουν τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται για να διενεργήσουν τις έρευνές τους. Δεν αποτελεί παραδοξολογία να δημοσιεύονται έρευνες τη στιγμή που οι συντάκτες τους σε διπλανές στήλες των ίδιων εφημερίδων εξηγούν για ποιους λόγους δεν μπορούν οι έρευνες αυτές να είναι αξιόπιστες; » αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς που επαγγελθήκαμε και κάνουμε πράξη τη διαύγεια και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, την ελεύθερη ραδιοφωνία θα είμαστε πάντα με την πλευρά της γνώσης, με την πλευρά της αλήθειας, του ενημερωμένου και ακηδεμόνευτου πολίτη, ακόμα και αν είμαστε μόνοι μας. Αλλά, πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι αυτή ακριβώς η ανάγκη είναι και απαίτηση του ελληνικού λαού και έτσι θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ταυτότητά μας και η εντολή των πολιτών μας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ