Το θέμα του εμβολιασμού κατά του Covid-19 και η υποχρεωτικότητά του έχει «φουντώσει» για τα καλά στο παγκόσμιο τένις, με τους Αυστραλούς να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση για τους ανεμβολίαστους αθλητές, ενόψει του Αυστραλιανού Οπεν, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Ντάνιελ Αντριους, ο οποίος μιλώντας για το Αυστραλιανό Οπεν και τους αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύουν λόγω του κορωνοϊού, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση όσο διάσημος και εάν είναι ο τενίστας.

«Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την κατάταξή σας στο τένις, ούτε για το πόσα γκραν σλαμ έχετε κερδίσει. Πρέπει να εμβολιαστείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τόνισε ότι η πολιτεία της Βικτώριας δεν πρόκειται να συνάψει κάποια συμφωνία με ανεμβολίαστους και δεν πρόκειται να τους δώσει βίζα για να αγωνιστούν στο πρώτο χρονικά Γκραντ Σλαμ της επόμενης σεζόν.

Οι δηλώσεις του Ντάνιελ Αντριους προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της παγκόσμιας τενιστικής κοινότητας, με τον Αντρέι Ρούμπλεφ να δηλώνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εμβολιαστεί για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Αυστραλιανό Οπεν. Ο Ρώσος είναι από τους τενίστες που δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να καταφέρει να αγωνιστεί στο Γκραντ Σλαμ που γίνεται στην Μελβούρνη.

Υπάρχουν άλλοι, ωστόσο, που δεν συμφωνούν με τα λεγόμενα του Ντάνιελ Αντριους και περιμένουν τις τελικές αποφάσεις για να αποφασίσουν εάν θα αγωνιστούν στο Οπεν της Αυστραλίας. Ενας από αυτούς είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο.

«Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο εβδομάδες. Ετσι, ακόμα δεν γνωρίζω εάν θα παίξω στη Μελβούρνη. Δεν έχω μιλήσει για τον εμβολιασμό μου και όλοι βγάζουν συμπεράσματα από κάτι που είχα πει πριν από ένα χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αστέρας, Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Υπάρχουν επίσης τενίστες, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα κατά του Covid-19. Ωστόσο, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, είχε κάνει νέες δηλώσεις και είχε πει ότι εντός του 2021 θα εμβολιαστεί.

Ισως οι αυστηροί περιορισμοί των Αυστραλών να επισπεύσουν τον εμβολιασμό του Ελληνα τενίστα, ο οποίος εάν θέλει να αγωνιστεί στην Μελβούρνη θα πρέπει να έχει το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην ίδια λίστα με τον Στέφανο Τσιτσιπά βρίσκονται επίσης πολλοί ακόμα αστέρες του παγκοσμίου τένις, όπως οι Ντανιίλ Μεντβέντεφ (No 2) και Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο 4), με τον Ρώσο και τον Γερμανό να μην έχουν αποφασίσει ακόμα εάν θα κάνουν το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύσουν για την είσοδο στην πολιτεία της Βικτώριας, είναι πολύ πιθανό όσοι ταξιδέψουν στην Αυστραλία να μπουν και σε καραντίνα για κάποιες ημέρες. Όπως είχε γίνει το 2021. Μια προοπτική που έχει προκαλέσει επίσης έντονες διαμαρτυρίες από τους κορυφαίους τενίστες.

Ο Φίλιπ Κραΐνοβιτς (Νο.34) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο ενδεχόμενο της καραντίνας, με τον Σέρβο τενίστα να θεωρεί ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να προπονηθούν και να βρεθούν στα γήπεδα της Μελβούρνης, χωρίς κανέναν περιορισμό.