Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου Covid-19 ανεβάζουν μεν τα επίπεδα ανοσίας, πιθανώς όμως δεν απαιτούνται σε αυτή τη φάση καθώς ο αρχικός εμβολιασμός δείχνει να παραμένει επαρκής, εκτιμά το προσωπικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων

Σε έγγραφό τους προς την ανεξάρτητη επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει στο τέλος της εβδομάδας, οι ειδικοί της FDA επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής παραμένει αναπόδεικτο το κατά πόσο υποχωρεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, με την εμπορική ονομασία Comirnaty.

«Ορισμένες μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα του Comirnaty έναντι της συμπτωματική λοίμωξης ή του στελέχους Δέλτα φθίνει στην πορεία του χρόνου, ενώ άλλες μελέτες δεν διαπιστώνουν κάτι τέτοιο» γράφουν οι συντάκτες του εγγράφου σύμφωνα με το Reuters.

«Τα δεδομένα ως σύνολο υποδεικνύουν ότι τα σημερινά αδειοδοτημένα ή εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο έγγραφο αναγνωρίζεται πάντως ότι η τρίτη δόση του εμβολίου πληροί τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την FDA όσον αφορά την ανοσοαπόκριση.

Ωστόσο η απόφαση για έγκριση ή μη της τρίτης δόσης θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την ικανότητα πρόληψης της νοσηλείας και του θανάτου, καθώς και τη δυναμική της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Το έγγραφο απευθύνεται στην ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει αν θα συστήσει την έγκριση της τρίτης δόσης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη δική τους σύσταση.

Πολλοί ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι ως προς την ανάγκη ενισχυτικής δόσης, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προαναγγείλει τη διάθεσή της για όλους τους εμβολιασμένους ενήλικες.

Η Pfizer και η Moderna υποστήριξαν σε έγγραφά τους προς την FDA αυτή την εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του αρχικού εμβολιασμού φθίνει με την πάροδο των μηνών.

Ωστόσο κορυφαίοι ειδικοί της FDA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν με άρθρο τους στο Lancet ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ανεμβολίαστων πληθυσμών, είπαν.

Μάλιστα τα δύο στελέχη της FDA που υπογράφουν το άρθρο – η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του Γραφείου Έρευνας Εμβολίων, και ο Φιλ Κράουζε αναπληρωτής διευθυντής του ίδιου γραφείου – πρόκειται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τις επόμενες εβδομάδες, μια απόφαση που σύμφωνα με τους New York Times οφείλεται εν μέρει στη δυσαρέσκειά τους με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.