Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε: η ανάγκη για συνεχή απολύμανση των επιφανειών ίσως εκλείψει χάρη σε ένα απολυμαντικό υγρό που χρησιμοποιεί σωματίδια για να σκοτώνει διάφορους ιούς έως και για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Το πειραματικό απολυμαντικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά του κοροναϊού και να περιορίσει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αναφέρουν οι δημιουργοί του στο ACS Nano, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας.

Το ενεργό συστατικό του απολυμαντικού είναι νανοσωματίδια οξειδίου του δημητρίου, πάνω στα οποία υπάρχουν μικρές ποσότητες αργύρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

«Λειτουργεί και μηχανικά και χημικά» λέει ο δρ Σουντίπτα Σιλ του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, του οποίου η ομάδα συνεργάστηκε με την εταιρεία Kismet Technologies.

«Τα νανοσωματίδια εκπέμπουν ηλεκτρόνια που οξειδώνουν τους ιούς και τους εξουδετερώνουν. Συνδέονται επίσης στην επιφάνεια των ιών και σπάνε την επιφάνειά τους, σχεδόν σαν να σκας ένα μπαλόνι» εξηγεί.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το απολυμαντικό εξουδετερώνει τον SARS-CoV-2, τον ρινοϊό και μια ποικιλία άλλων ιών.

Δερματολογικές και οφθαλμολογικέ δοκιμές έδειξαν ότι το απολυμαντικό δεν είναι ερεθιστικό, και σύμφωνα με τους δημιουργούς του δεν περιέχει επιβλαβή χημικά όπως άλλα προϊόντα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν την εφεύρεσή τους στις πραγματικές συνθήκες ενός τοπικού νοσοκομείου, πριν υποβάλλουν αίτημα έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές.